Search
Close this search box.
μέγας αλέξανδρος netflix

Μέγας Αλέξανδρος στο Netflix: Φωτίζοντας τα κραυγαλέα ιστορικά λάθη της σειράς

Η πρόσφατη σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix, “Μέγας Αλέξανδρος: Η Γέννηση ενός Θεού”, έχει πυροδοτήσει μια έντονη συζήτηση μεταξύ ιστορικών και κοινού.

Ενώ η σειρά στοχεύει να απεικονίσει τη ζωή και τις κατακτήσεις του Μακεδόνα βασιλιά, η σειρά υπολείπεται της ιστορικής ακρίβειας και υφαίνει μια αφήγηση γεμάτη ανακρίβειες και παραπλανητικές ερμηνείες. Αυτή η ανάλυση εμβαθύνει στις μεγάλες ιστορικές ανακρίβειες της σειράς, αποκαλύπτοντας πώς παραμορφώνει την ιστορική εικόνα και δυνητικά παραπλανά τους θεατές σχετικά με την κληρονομιά του Αλεξάνδρου.

Ρωτήσαμε το ChatGPT εάν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ο μεγαλύτερος στρατηλάτης όλων των εποχών

Αγάπη και πίστη

Μία από τις πιο επίμαχες σκηνές της σειράς είναι το πολυσυζητημένο φιλί μεταξύ του Αλεξάνδρου και του παιδικού του φίλου, Ηφαιστίωνα. Αν και παρουσιάζεται ως ρομαντική κίνηση, αυτή η απεικόνιση στερείται βάσης στις ιστορικές πηγές. Οι αρχαίες μαρτυρίες απεικονίζουν κυρίως τη σχέση τους ως μια βαθιά φιλία, επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από τις διδασκαλίες του Αριστοτέλη, ο οποίος έδινε έμφαση στην πίστη, την αρετή και την επιδίωξη της γνώσης έναντι των συναισθηματικών προσκολλήσεων. Η εντυπωσιακή απεικόνιση της σειράς υπονομεύει την αληθινή φύση του δεσμού τους και τροφοδοτεί παρερμηνείες για την προσωπική ζωή του Αλέξανδρου.

Δύναμη και πολιτική

Μια άλλη κραυγαλέα ανακρίβεια έγκειται στην απεικόνιση του γάμου του Αλέξανδρου με τη Στάτειρα Β’, σύζυγο του ηττημένου αντιπάλου του, Δαρείου Γ’. Ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι ο Αλέξανδρος παντρεύτηκε την κόρη του Δαρείου, Στάτειρα Γ’ και όχι τη γυναίκα του. Αυτός ο γάμος εξυπηρετούσε έναν στρατηγικό σκοπό, με στόχο να νομιμοποιήσει τις κατακτήσεις του στα μάτια του τοπικού πληθυσμού και να εδραιώσει τον πολιτικό του έλεγχο. Η απεικόνιση της σειράς, ωστόσο, απλοποιεί αυτόν τον περίπλοκο πολιτικό ελιγμό, μειώνοντάς τον σε μια απλή ρομαντική κατάκτηση.

Σεβασμός και ανθρωπιά

Η σειρά αποκλίνει περαιτέρω από τις ιστορικές αναφορές παρουσιάζοντας τον Αλέξανδρο ως ασεβή προς τις γυναίκες των κατακτημένων περιοχών του. Σε πλήρη αντίθεση, οι ιστορικές πηγές τονίζουν τον αξιοσημείωτο σεβασμό του για τις αιχμάλωτες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του Δαρείου. Αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί της για να αποφύγει παρεξηγήσεις και εξασφάλισε την ασφάλεια όλων των γυναικών αιχμαλώτων. Επιπλέον, τιμώρησε τους στρατιώτες που παραβίαζαν αυτές τις αρχές με σκληρές ποινές. Η απεικόνιση της σειράς του Αλεξάνδρου ως ασεβούς και εκμεταλλευτικού έρχεται σε αντίθεση με αυτά τα καλά τεκμηριωμένα γεγονότα, ζωγραφίζοντας μια ανακριβή και δυνητικά επιβλαβή εικόνα του ιστορικού προσώπου.

Μέγας Αλέξανδρος στο Netflix: Καθηγητής του Cambridge προειδοποιεί για διαστρέβλωση της ιστορίας

Σύμβολα και Κληρονομιά

Η σειρά υποβαθμίζει επίσης τη συμβολική σημασία της λύσης του Αλέξανδρου στον Γόρδιο Δεσμό. Σύμφωνα με την παράδοση, όποιος έλυνε αυτόν τον περίπλοκο κόμπο θα κυριαρχούσε στην Ασία. Η καινοτόμος προσέγγιση του Αλέξανδρου, που έκοψε τον κόμπο με το σπαθί του αντί να τον λύσει, θεωρήθηκε ως μια ισχυρή πράξη που συμβολίζει την ικανότητά του να ξεπερνά τις φαινομενικά ανυπέρβλητες προκλήσεις και να εδραιώσει την εξουσία του. Η απεικόνιση αυτού του γεγονότος από τη σειρά ως απλό κατόρθωμα δύναμης μειώνει τη βαθύτερη ιστορική σημασία και τον πιθανό αντίκτυπό του στην εικόνα του Αλέξανδρου ως προορισμένου ηγέτη.

Παραλείψεις και παρερμηνείες

Ίσως η πιο ανησυχητική πτυχή της σειράς είναι η πλήρης παράλειψη του κρίσιμου ιστορικού πλαισίου. Παραλείπει να αναφέρει τη βαθιά επιρροή του ελληνικού πολιτισμού, της δημοκρατίας και της φιλοσοφίας στις εκστρατείες του Αλέξανδρου. Αυτά τα ιδανικά, όχι μόνο η προσωπική φιλοδοξία, τροφοδότησαν την επιθυμία του να απελευθερώσει τις ελληνικές πόλεις-κράτη από την περσική κυριαρχία και να αποκαταστήσει τα δημοκρατικά τους συστήματα. Παραμελώντας αυτά τα θεμελιώδη κίνητρα, η σειρά παρουσιάζει μια παραμορφωμένη εικόνα του χαρακτήρα του Αλέξανδρου και του αληθινού σκοπού των κατακτήσεων του.

Ενώ η ιστορική μυθοπλασία μπορεί να είναι μια συναρπαστική μορφή για να προσελκύσει το κοινό, η θυσία της ακρίβειας για δραματικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει επιζήμιες συνέπειες. Οι πολυάριθμες ανακρίβειες της σειράς δυνητικά παραπληροφορούν τους θεατές για μια περίπλοκη ιστορική προσωπικότητα και την κληρονομιά του. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα ιστορικά δράματα πρέπει να επιτύχουν μια λεπτή ισορροπία μεταξύ ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης, διασφαλίζοντας ότι οι απεικονίσεις παραμένουν ριζωμένες στην πραγματικότητα και σέβονται την ακεραιότητα του παρελθόντος. Μόνο τότε το κοινό μπορεί να αποκτήσει μια πραγματικά ουσιαστική κατανόηση των ιστορικών προσώπων και των περίπλοκων πλαισίων που διαμόρφωσαν τη ζωή και τις πράξεις τους.

Μέγας Αλέξανδρος: Eνα «απαράδεκτο ντοκιμαντέρ» για τον στρατηλάτη από το Netflix – Aντιδράσεις στο twitter

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr