Search
Close this search box.
Αριστοτέλης αποφθέγματα

10 φορές που ο Αριστοτέλης μίλησε στη ψυχή μας

Ο αφορισμός του Αριστοτέλη, “Το να γνωρίζει κανείς τον εαυτό του είναι η αρχή κάθε σοφίας”, συμπυκνώνει την ουσία της φιλοσοφικής του προσέγγισης.

Αυτό το διαχρονικό απόφθεγμα χρησιμεύει ως μια καίρια υπενθύμιση ότι η αληθινή σοφία προκύπτει από την ενδοσκόπηση και την αυτογνωσία, τοποθετώντας την αυτογνωσία ως τον θεμελιώδη ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο πρέπει να οικοδομηθούν όλες οι πνευματικές αναζητήσεις.

Η έννοια της φιλίας, όπως την διατυπώνει εύγλωττα ο Αριστοτέλης, συμπυκνώνεται στη βαθυστόχαστη δήλωση ότι “Φιλία είναι μια ενιαία ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα”. Σε αυτή τη συνοπτική αλλά βαθιά ηχηρή δήλωση, ο Αριστοτέλης αποκαλύπτει το βάθος και την οικειότητα που ενυπάρχει στη γνήσια συντροφικότητα, τονίζοντας την κοινή ουσία που συνδέει τους αληθινούς φίλους σε μια αρμονική ενότητα.

Οι προβληματισμοί του Αριστοτέλη σχετικά με την ανισότητα αγγίζουν την καρδιά της κοινωνικής δυναμικής, διακηρύσσοντας: “Η χειρότερη μορφή ανισότητας είναι να προσπαθείς να κάνεις άνισα πράγματα ίσα”. Αυτός ο ισχυρισμός αμφισβητεί τις επικρατούσες αντιλήψεις περί δικαιοσύνης, προκαλώντας στοχασμό σχετικά με τις εγγενείς διαφορές που υπάρχουν στην ανθρώπινη εμπειρία και την ανοησία της προσπάθειας να επιβληθεί ομοιομορφία σε εγγενώς διαφορετικά στοιχεία.

Επίκουρος vs Αριστοτέλης: Όταν ο ηδονισμός και η αρετή έκαναν πόλεμο!


10 αποφθέγματα του Αριστοτέλη

  1.  “Το να γνωρίζεις τον εαυτό σου είναι η αρχή κάθε σοφίας”.
  2.  “Η φιλία είναι μια ενιαία ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα”.
  3.  “Η χειρότερη μορφή ανισότητας είναι να προσπαθείς να κάνεις άνισα πράγματα ίσα”.
  4.  “Η ευτυχία είναι το νόημα και ο σκοπός της ζωής, ολόκληρος ο σκοπός και το τέλος της ανθρώπινης ύπαρξης”.
  5. “Οι ρίζες της εκπαίδευσης είναι πικρές, αλλά ο καρπός είναι γλυκός”.
  6.  “Είναι το γνώρισμα ενός μορφωμένου νου να μπορεί να διασκεδάζει μια σκέψη χωρίς να την αποδέχεται”.
  7.  “Η ευτυχία εξαρτάται από εμάς τους ίδιους”.
  8.  “Στόχος της τέχνης είναι να αναπαραστήσει όχι την εξωτερική εμφάνιση των πραγμάτων, αλλά την εσωτερική τους σημασία”.
  9. “Η αριστεία δεν είναι ποτέ τυχαία. Είναι πάντα το αποτέλεσμα υψηλής πρόθεσης, ειλικρινούς προσπάθειας και ευφυούς εκτέλεσης”.
  10. “Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του ένα πολιτικό ζώο”.

 

11 αποφθέγματα του Πέδρο Καλντερόν: «Όταν ο έρωτας δεν είναι τρέλα, δεν είναι έρωτας»

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr