Search
Close this search box.
Σκορσεζε πληροφοριες

Μάρτιν Σκορσέζε: 10 πράγματα που σίγουρα δεν ήξερες για τον αγέραστο σκηνοθέτη που κλείνει τα 80!

Ο Μάρτιν Σκορσέζε, είναι ένας μαέστρος του είδους, ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες στην ιστορία του κινηματογράφου και αυτά που δεν ξέρεις για αυτόν είναι περισσότερα απ’ όσα νομίζεις!

Η επιτυχία του Σκορσέζε είναι εμφανής, κάθε ταινία του, ακόμη και αυτές που δεν ήπιαν από το ιερό ποτήρι της επιτυχίας διαθέτουν αξία και αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στο μοναδικό αποτύπωμα που αφήνει. Αν και οι ταινίες του μας έχουν συντροφεύσει αρκετές φορές μέσα σε κάποιο κινηματογράφο είναι πολλά αυτά που δε γνωρίζουμε για τον μεγάλο σκηνοθέτη. Έτσι, δημιουργήσαμε μια λίστα με 10 πληροφορίες απ’ τη ζωή του, ώστε να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Διαβάστε περισσότερα για τις συνεργασίες του Σκορσέζε:

Μάρτιν Σκορσέζε: Οι συνεργασίες του με εμβληματικούς ηθοποιούς

10 πληροφορίες για τον Μάρτιν Σκορσέζε

Το όνομά του προέρχεται από ένα λάθος
Η προέλευση του επωνύμου “Scorsese” ανάγεται σε ένα λάθος μεταγραφής. Αν δεν υπήρχε αυτό το λάθος, το όνομά του θα ήταν Martin Scozzese. Η αλλαγή αυτή συνέβη όταν οι πρόγονοί του  μετανάστευσαν από το Παλέρμο της Ιταλίας και το οικογενειακό όνομα άλλαξε επίσημα κατά την άφιξή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το άσθμα του ήταν η αιτία για να αναπτύξει την αγάπη του για τον κινηματογράφο
Το σοβαρό άσθμα εμπόδισε τον Σκοσέζε να συμμετάσχει σε σωματικές δραστηριότητες. Αντ’ αυτού, στράφηκε στον κινηματογράφο, αναπτύσσοντας μια βαθιά αγάπη για τη μορφή τέχνης που θα διαμόρφωνε τη μελλοντική του καριέρα.

Η ταινία από την οποία ξεκίνησαν όλα
Το ψυχολογικό δράμα του 1947 “Μαύρος Νάρκισσος” είχε σημαντική επίδραση στον Σκορσέζε κατά τη διάρκεια των παιδικών του χρόνων. Η ταινία, η οποία απεικονίζει μοναχές που ιδρύουν ένα μοναστήρι στα Ιμαλάια, επηρέασε τα μετέπειτα έργα του και το κινηματογραφικό του στυλ.

Ήθελε να γίνει ιερέας
Φιλοδοξώντας αρχικά να γίνει ιερέας, ο Σκορσέζε παρακολούθησε μια σχολή θεολογίας μετά το λύκειο. Ωστόσο, απέτυχε και εγκατέλειψε τη σχολή μετά από μόλις ένα χρόνο, ανακατευθύνοντας την πορεία του προς τις κινηματογραφικές σπουδές στο κολέγιο.

Με τους συνεργάτες του είναι μια οικογένεια
Οι μακροχρόνιοι συνεργάτες του Harvey Keitel και Thelma Schoonmaker συστήθηκαν στον Σκορσέζε κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών του χρόνων. Η συνεργασία τους ξεκίνησε με την πρώτη του ταινία, το “Who’s That Knocking at My Door”, σηματοδοτώντας την έναρξη μακροχρόνιων συνεργασιών στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Ο σκηνοθέτης που τον έφερε σε επαφή με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο
Ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καριέρα του Σκορσέζε συστήνοντάς τον στον Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Η συνάντηση αυτή αποδείχθηκε μεταμορφωτική, οδηγώντας σε μια από τις σημαντικότερες συνεργασίες στην ιστορία του κινηματογράφου.

Οι επιτυχίες του είναι περισσότερες από τις αποτυχίες του αν και οι τελευταίες τον σημάδεψαν
Το επιτυχημένο Mean Streets κυκλοφόρησε το 1973. Ακολούθησε το δράμα Alice Doesn’t Live Here Anymore, η οποία γυρίστηκε με 1,8 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή με τη σειρά της ακολουθήθηκε από την ταινία Taxi Driver το 1976, η οποία γυρίστηκε με 1,9 εκατομμύρια δολάρια. Ο Ταξιτζής αποδείχτηκε τεράστια επιτυχία, κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και προτείνοντάς τον για καλύτερη ταινία στα βραβεία Όσκαρ. Αυτό οδήγησε στην επόμενη ταινία του, το μιούζικαλ New York, New York με τη Liza Minnelli, που γυρίστηκε με 14 εκατομμύρια δολάρια αλλά τελικά ήταν μια τεράστια εισπρακτική αποτυχία που τον σημάδεψε ψυχολογικά.

Ο μέντορας του
Ο Τζον Κασσαβέτης, αναγνωρισμένος ηθοποιός και πρωτοπόρος της ανεξάρτητης κινηματογραφίας, έγινε μια μορφή μέντορα για τον Σκορσέζε στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Εμπνευσμένος από τον Κασσαβέτη, ο Σκορτσέζε τόλμησε να γυρίσει τις δικές του ταινίες, με αποκορύφωμα την κυκλοφορία του “Mean Streets” το 1973.

Η κατάθλιψη
Ενώ ο Σκορσέζε αντιμετώπισε μια κριτική και εμπορική αποτυχία με την ταινία μεγάλου προϋπολογισμού «New York, New York» η αποτυχία της ταινίας οδήγησε σε μια περίοδο κατάθλιψης και σε αγώνες με τον εθισμό που τον καθυστέρησαν, ώστε να ξανασταθεί στα πόδια του.

Οι πολλοί γάμοι
Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Σκορσέζε έχει παντρευτεί πέντε φορές, με τον τωρινό του γάμο με την Helen Schermerhorn Morris να διαρκεί από το 1999.

Μάρτιν Σκορσέζε: Τι δήλωσε για την απόσυρση του Κουέντιν Ταραντίνο;

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr