Search
Close this search box.
Λίνα Μενδώνη

Λίνα Μενδώνη: Για ποιόν λόγο ανακαλεί την άδεια χρήσης του κτιρίου που στεγάζει τον ΣΕΑ ;

Η Λίνα Μενδώνη αναστάτωσε τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων με την απόφασή της ανακαλέσει την άδεια παραχώρησης του κτιρίου της οδού Ερμού στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Ποια ήταν η αιτία;

Στις 11 Αυγούστου η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού αναρτήθηκε στη Διαύγεια και προβλέπει «την ανάκληση παραχώρησης χρήσης ακινήτου επί της οδού Ερμού 134-136, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου/Υπουργείου Πολιτισμού στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων» σημειώνοντας ότι αυτό γίνεται «για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2023 – Το πλήρες πρόγραμμα

Η αντιπολίτευση δημοσίευσε άμεσα ανακοίνωση, όπου προτρέπει την Υπουργό Λίνα Μενδώνη να ακυρώσει την απόφαση έξωσης του ΣΕΑ

«Η κυρία Μενδώνη δείχνοντας για άλλη μια φορά το αυταρχικό της πρόσωπο στον πολιτισμό, χθες βράδυ με υπουργική Απόφαση, ανακάλεσε την παραχώρηση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Δεν μπόρεσε να «συγχωρέσει» η κυρία Μενδώνη στον ΣΕΑ το γεγονός ότι φιλοξένησε στα γραφεία του εκδήλωση για το ναυάγιο στην Πύλο, που συγκλόνισε τον πλανήτη και η διερεύνηση των ευθυνών του έχει κινητοποιήσει τα ευρωπαϊκά όργανα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε:  «Είναι ξεκάθαρο σήμα μηδενικής ανοχής στην διαφορετική άποψη και σε κάθε φωνή κριτική και είναι προφανές ότι με τέτοιες εκδικητικές ενέργειες η υπουργός Πολιτισμού προσπαθεί να επιβάλει γενικό σιωπητήριο, στεκόμαστε δίπλα στον ΣΕΑ, δίπλα στους ανθρώπους του πολιτισμού. Η απόφαση Μενδώνη για την έξωση του ΣΕΑ πρέπει να ακυρωθεί».

Ποια ήταν η αιτία της σχετικής απόφασης;

Η εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του κτιρίου ΣΕΑ με αφορμή το πολύνεκρο τραγικό ναυάγιο στην Πύλο, χωρίς τη σχετική άδεια που απαιτείται από το Υπουργείο ήταν η αφορμή για την απόφαση της Λίνας Μενδώνης, καθώς η εκδήλωση είχε πολιτικό χαρακτήρα. Η  Υπουργός Πολιτισμού  επικαλείται υπουργική απόφαση που ξεκαθαρίζει την απαιτούμενη άδεια για δημόσιες εκδηλώσεις  «εκδήλωση ανοικτή προς το κοινό, χωρίς άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και χωρίς την καταβολή τελών υπέρ του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, κατά παράβαση του ν. 4858/2021 (άρθρο 46)».

Η Υπουργός  αναφέρει χαρακτηριστικά:

«επιβαρυντική συνθήκη συνιστά το γεγονός ότι, εν γνώσει του Σ.Ε.Α., η εκδήλωση εντός δημοσίου ακινήτου-μνημείου, δεν συνδέονταν ούτε με τα επιστημονικά, εργασιακά και οικονομικά συμφέροντα των αρχαιολόγων-μελών του Σ.Ε.Α., ούτε με την αρχαιολογία, τις αρχαιότητες, τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, ούτε με τις επιστήμες, τις τέχνες και τις πολιτιστικές δράσεις, αλλά αφορούσε σε πρόσφατο πραγματικό περιστατικό, το οποίο είχε λάβει πολιτικές διαστάσεις, η δε εκδήλωση ελάμβανε συγκεκριμένη θέση επί του θέματος, όπως προέκυπτε ήδη από τον τίτλο αυτής».

ΔΥΠΑ – Βιβλία: Άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων παρόχων για τα voucher βιβλίων

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr