Search
Close this search box.
ζεστός χειμώνας

Κλιματική αλλαγή: Ο χειμώνας δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος

Έχετε κι εσείς την αίσθηση ότι ο χειμώνας δεν είναι πια όπως παλιά; Δεν είστε μόνοι – και πιθανότατα έχετε δίκιο. Οι καθημερινές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους πιο κρύους μήνες του έτους γίνονται γρήγορα και υπερβολικά εμφανείς για να τις αγνοήσουμε.

Καθώς τα ετήσια ρεκόρ ζέστης συνεχίζουν να ξεπερνιούνται χρόνο με τον χρόνο – το 2023, που είναι πλέον επίσημα ο πιο καυτός χρόνος στην ιστορία, έφτασε τρομακτικά κοντά στον μέσο όρο των 1,5 βαθμών Κελσίου πάνω από τις προ-βιομηχανικές θερμοκρασίες – ο χειμώνας αντιδρά. Σε ορισμένες περιοχές, μετατρέπει τις χιονισμένες ημέρες σε βροχερές. Σε άλλες, κάνει τις κρύες ημέρες ακόμα πιο τσουχτερές.

Ο Branson και ο εγγονός του Οπενχάιμερ χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για AI και κλιματική αλλαγή

Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν; Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά.

Πώς η κλιματική αλλαγή συνδέεται με τον χειμώνα;

Το κύριο είναι ότι η κλιματική αλλαγή ωθεί τις χειμερινές θερμοκρασίες προς τα πάνω. Στην πραγματικότητα, η μέση χειμερινή θερμοκρασία αυξάνεται ταχύτερα από αυτή οποιασδήποτε άλλης εποχής. Οι μέσες θερμοκρασίες στις 48 κάτω πολιτείες των ΗΠΑ από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά σχεδόν 3 βαθμούς Φαρενάιτ μεταξύ 1896 και 2021, σε σύγκριση με 2 βαθμούς την άνοιξη και 1,5 βαθμό το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Ο αριθμός των ημερών κάτω του μηδενός κάθε χρόνο μειώνεται σε όλο τον πλανήτη. Πριν από μια δεκαετία, οι ΗΠΑ παρατηρούσαν ήδη κατά μέσο όρο δύο λιγότερες εβδομάδες χιονόπτωσης σε σύγκριση με το 1972, σύμφωνα με ομοσπονδιακά δεδομένα. Και ορισμένες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων πόλεων στη Βορειοανατολή και τη Βορειοδυτική, βρίσκονται σε τροχιά να χάσουν πάνω από έναν μήνα ημέρες παγετού μέχρι τα μέσα του αιώνα.

κλιματική αλλαγή
Climate Central

Ωστόσο, σε πολλά μέρη, τα ημερήσια υψηλά και χαμηλά δεν μεταβάλλονται με τον ίδιο ρυθμό. Για παράδειγμα, οι χειμωνιάτικες νύχτες ζεσταίνονται ακόμα πιο γρήγορα από τις χειμωνιάτικες ημέρες – ο συνολικός αριθμός παγωμένων νυχτών μειώνεται στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1970. Οι πιο κρύες περιοχές ζεσταίνονται επίσης πιο γρήγορα, με τον βόρειο τμήμα των ΗΠΑ και ιδιαίτερα τη Βορειοανατολή να βιώνουν την πιο σημαντική αύξηση στις μέσες χειμερινές θερμοκρασίες.

Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να κάνει τα ψυχρά κύματα πιο πιθανά, αποσταθεροποιώντας το πολικό ρεύμα, το οποίο εμποδίζει τον ψυχρό αέρα στο μακρινό βόρειο ημισφαίριο να μετακινηθεί πολύ προς τα νότια (και εμποδίζει τον ζεστό αέρα στους τροπικούς να μετακινηθεί πολύ προς τα βόρεια).

Ως αποτέλεσμα, ο πολικός στρόβιλος είναι πιθανό να επεκταθεί προς τον νότο και να φέρει τσουχτερό κρύο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό ακριβώς συνέβη στα μέσα Ιανουαρίου, όταν οι θερμοκρασίες στις πολιτείες Montana και Dakotas έπεσα έως και -30 βαθμούς Φαρενάιτ και η αίσθηση του ψύχους με τον άνεμο έφτασε έως και -60 βαθμούς. Ο ψυχρός αέρας από το ίδιο σύστημα καιρού έπνευσε μέχρι και το Τέξας.

Επιπτώσεις σε άλλες εποχές

Οι επιπτώσεις των θερμότερων χειμώνων στις ΗΠΑ εκτείνονται επίσης πολύ πέρα από το τέλος της εποχής. Η επιτάχυνση της τήξης των χιονιών κάνει τα φυτά να πρασινίζουν και να ανθίζουν νωρίτερα. Εάν το χιόνι δεν καταφέρει να συσσωρευτεί ή λιώσει πολύ νωρίς, τα ποτάμια θα στερέψουν κατά τους πιο ζεστούς μήνες του έτους, όταν τα ζώα, τα φυτά και οι άνθρωποι τα χρειάζονται περισσότερο.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Ένα τρομερό animation για την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση! (video)

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr