Search
Close this search box.
χάρι πότερ

Η 1η έκδοση του «Χάρι Πότερ» σε μια δημοπρασία που έφερε στο φως μια άγνωστη ιστορία

Πριν από 25 χρόνια, ένα αντίτυπο του βιβλίου “Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος” αγοράστηκε για λιγότερο από ένα δολάριο σε κατάστημα μεταχειρισμένων βιβλίων. Σήμερα, αυτό το σπάνιο αντίτυπο πωλήθηκε σε δημοπρασία για χιλιάδες ευρώ.

Ο Χάρι Πότερ επιστρέφει! – Η νέα σειρά έρχεται το 2026

Ο οίκος δημοπρασιών Hansons Auctioneers ανακοίνωσε την πώληση ενός δοκιμιακού αντιγράφου του πρώτου βιβλίου της σειράς Χάρι Πότερ. Το αντίτυπο, που περιέχει ακόμα και λάθος στην ορθογραφία του ονόματος της συγγραφέως (J.A. Rowling αντί για J.K. Rowling), βρήκε νέο ιδιοκτήτη έναντι 11.000 βρετανικών λιρών, περίπου 14.000 δολάρια. Το 1997, το εν λόγω αντίτυπο είχε αγοραστεί μαζί με άλλα δύο βιβλία έναντι 40 πενών, περίπου 50 σεντ.

Η γυναίκα που πούλησε το βιβλίο, σήμερα 52 ετών, το είχε αγοράσει τότε στα 26 της, χωρίς καν να το προσέξει ιδιαίτερα.

Δεν είχα πολλά χρήματα, αλλά μου άρεσε να ψάχνω για βιβλία σε μαγαζιά μεταχειρισμένων κάθε Σάββατο πρωί,” δήλωσε η πωλήτρια.

…Το βιβλίο του Χάρι Πότερ βρισκόταν ανάμεσα σε άλλα – ίσως και κατά λάθος – αφού όλα τα υπόλοιπα ήταν της Agatha Christie, της Dorothy Sayers, της Ngaio Marsh κ.λπ., όσο θυμάμαι. Το αγόρασα μαζί με άλλα δύο βιβλία για 40 πένες και τα τρία. Δεν νομίζω ότι το κοίταξα καν προσεκτικά, για να είμαι ειλικρινής.”

χάρι πότερ
Το αδιόρθωτο αντίγραφο του «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» πουλήθηκε για σχεδόν 14.000 δολάρια – με το όνομα της Rowling να είναι γραμμένο λάθος στη σελίδα του τίτλου. / Πηγή: CBS News

Το συγκεκριμένο βιβλίο, που κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον τίτλο “Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος” στάθηκε η αφετηρία του παγκόσμιου φαινομένου Χάρι Πότερ, το οποίο αφηγείται την ιστορία ενός ορφανού αγοριού που ανακαλύπτει ότι είναι μάγος και ξεκινάει μια αποστολή για να σταματήσει τον κακόβουλο Λόρδο Βόλντεμορτ.

Το αντίτυπο που δημοπρατήθηκε, όπως και η ίδια η ιστορία, ακολούθησε την πωλήτρια σε διάφορα μέρη του κόσμου – από την Κίνα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία – “μπαίνοντας και βγαίνοντας από κουτιά, χωρίς ποτέ να διαβαστεί,” όπως είπε η ίδια.

Τελικά κατέληξε πίσω από ένα ράφι στο υπνοδωμάτιό μου μέχρι που, χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο, εκτός ίσως από το γεγονός ότι τα παιδιά μου άρχισαν να ενδιαφέρονται για τον Χάρι Πότερ, το αναζήτησα. Ούτε καν τα παιδιά μου το έχουν διαβάσει – έχω τέσσερα παιδιά ηλικίας από 12 έως 25 ετών. Προτιμούσαν πάντα – δυστυχώς για μένα, ή ίσως ευτυχώς τελικά – τις ταινίες,” συνέχισε.

Έπειτα, ανακάλυψε ότι πολλά βιβλία του Χάρι Πότερ πωλούνταν σε “απίστευτες τιμές” και επικοινώνησε με τον ειδικό του οίκου Hansons, Jim Spencer, για να δει αν το δικό της είχε κάποια αξία. Όπως είπε η ίδια, ήταν “ένα τεράστιο κομμάτι τύχης.”

Χάρι Πότερ: Τα τελευταία λόγια επτά χαρακτήρων που μας τσίμπησαν λιγάκι την καρδιά

Με πληροφορίες από CBS News

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr