Search
Close this search box.
nuovo cinema paradiso

Η ταινία της ημέρας στην TV 20/02: «Σινεμά ο Παράδεισος» – ΕΡΤ3

Το “Nuovo Cinema Paradiso” είναι μια συγκλονιστική ιταλική ταινία σε σκηνοθεσία Τζουζέπε Τορνατόρε, που κυκλοφόρησε το 1988. Είναι μια νοσταλγική ωδή στη δύναμη του κινηματογράφου, εξερευνώντας θέματα αγάπης, φιλίας και χρόνου.

15 «πριν» και «μετά» από ταινίες με ειδικά εφέ που άφησαν εποχή (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η ιστορία ακολουθεί τον Σαλβατόρε «Τότο» Ντι Βίτα, έναν επιτυχημένο σκηνοθέτη, καθώς αναπολεί τα παιδικά του χρόνια σε ένα μικρό χωριό της Σικελίας μετά το άκουσμα του θανάτου του Αλφρέντο, του χειριστή προβολέα του τοπικού κινηματογράφου, Cinema Paradiso. Μέσα από μια σειρά αναδρομών, γινόμαστε μάρτυρες του κομβικού ρόλου που έπαιξε ο κινηματογράφος στα χρόνια της διαμόρφωσης του Τότο. Ως νεαρό αγόρι, ο Τότο γίνεται φίλος με τον Αλφρέντο, ο οποίος γίνεται μέντορας, διδάσκοντάς του για τη ζωή και τη μαγεία των ταινιών. Παρά τις αντιρρήσεις του αυστηρού πατέρα του Τότο, περνά αμέτρητες ώρες στον κινηματογράφο, αναπτύσσοντας ένα βαθύ πάθος για το σινεμά.

Η καρδιά της ιστορίας βρίσκεται στον δεσμό μεταξύ του Τότο και του Αλφρέντο, καθώς και στον ανεκπλήρωτο έρωτα του Τότο για την Έλενα, την όμορφη κόρη ενός πλούσιου τραπεζίτη. Ο έρωτάς τους ματαιώνεται από τις κοινωνικές προσδοκίες, με αποτέλεσμα η Έλενα να εγκαταλείψει το χωριό.

Το «Nuovo Cinema Paradiso» αποτυπώνει την ουσία του ιταλικού κινηματογράφου, με την πλούσια κινηματογράφηση και τη συναισθηματική παρτιτούρα του Ennio Morricone. Η ταινία γιορτάζει την κοινή εμπειρία της παρακολούθησης ταινιών σε ένα θέατρο, μεταφέροντας το κοινό σε μια περασμένη εποχή πιο απλών απολαύσεων.

Μετά την κυκλοφορία του, το “Nuovo Cinema Paradiso” απέσπασε ευρεία αποδοχή από τους κριτικούς και κέρδισε πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1990. Τα καθολικά του θέματα και η υποβλητική αφήγηση έχουν εδραιώσει τη θέση του ως κλασικού του παγκόσμιου κινηματογράφου, αγαπητού στο κοινό σε όλο τον κόσμο.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

  • Τρίτη 20/02/24 στις 15:30, ΕΡΤ3
  • Χώρα: Ιταλία, Γαλλία
  • Διάρκεια: 155 λεπτά
  • Σκηνοθεσία: Giuseppe Tornatore
  • Πρωταγωνιστούν: Philippe Noiret, Jacques Perrin, Antonella Attili, Pupella Maggio, Salvatore Cascio, Marco Leonardi

Κριτική: «Ένα Τέλος και μια Αρχή» – Επίκαιρη αλλά άνιση οικολογική αλληγορία

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr