Search
Close this search box.
δημητρης χορν

Ηθοποιός σημαίνει.. Δημήτρης Χορν: Γεννιέται σαν σήμερα το 1921 μια μοναδική περίπτωση ανθρώπου

Σαν σήμερα, 9 Μαρτίου, γεννήθηκε ο Δημήτρης Χορν, ένας ηθοποιός που σημάδεψε ανεξίτηλα το ελληνικό θέατρο και κινηματογράφο.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1921, ο Χορν βίωσε από μικρός την καλλιτεχνική ατμόσφαιρα, καθώς ο πατέρας του ήταν ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας Παντελής Χορν.

Μελίνα Μερκούρη: «Μόνο ο θάνατος μπορεί να με δαμάσει» – Πεθαίνει σαν σήμερα η «τελευταία Ελληνίδα θεά»

Σταδιοδρομία στο Θέατρο

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1940, στην οπερέτα “Η Νυχτερίδα“, και ακολούθησε μια λαμπρή πορεία στο θεατρικό σανίδι. Συνεργάστηκε με θιάσους κορυφαίων ηθοποιών, όπως η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Κατερίνα, η Μαίρη Αρώνη, η Μελίνα Μερκούρη, και ερμήνευσε με αριστοτεχνία ρόλους σε κλασικά και σύγχρονα έργα.

Ιδιαίτερη στιγμή στην καριέρα του υπήρξε η συνεργασία του με την Έλλη Λαμπέτη. Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, δημιούργησαν μαζί θίασο, ανεβάζοντας έργα που άφησαν εποχή, όπως “Ο βροχοποιός” και “Το παιχνίδι της Μοναξιάς”.

Κινηματογραφικές Ερμηνείες

Παράλληλα με το θέατρο, ο Χορν διακρίθηκε και στον κινηματογράφο. Πρωταγωνίστησε σε 10 ταινίες, όπως “Η κάλπικη λίρα”, “Μια ζωή την έχουμε” και “Το κορίτσι με τα μαύρα”, αφήνοντας το στίγμα του με τις αξέχαστες ερμηνείες του.

Εκτός από την υποκριτική, ο Χορν διέπρεψε και σε άλλους τομείς. Διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, ενώ ίδρυσε με τη σύζυγό του Άννα Γουλανδρή το Ίδρυμα Γουλανδρή – Χορν, με σκοπό την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού.

Ο Δημήτρης Χορν άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον ελληνικό πολιτισμό. Η αστείρευτη αγάπη του για την τέχνη, το σπάνιο ταλέντο του και η γοητευτική του προσωπικότητα τον καθιστούν μια αξεπέραστη μορφή του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου.

5 αποφθέγματα του Δημήτρη Χορν:

  1. Δεν αρκεί να θέλεις κάτι. Πρέπει να είσαι και έτοιμος να παλέψεις γι’ αυτό.
  2. Δεν είναι κακό να βασανίζεσαι. Κακό είναι να βαριέσαι.
  3. Η επιτυχία είναι εξίσου δύσκολη να τη χειριστείς, με την αποτυχία.
  4. Μη φοβάσαι το τρακ. Πηγαίνει πάντα εκεί, όπου υπάρχει ταλέντο.
  5. Ποτέ δεν έπαψα να πιστεύω ότι ήταν λάθος μου να γίνω ηθοποιός.

Συνέντευξη του Δημήτρη Χορν στη Σεμίνα Διγενή το 1993:

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Σαν σήμερα, «Ο Δράκος» αποκαλύπτεται στο ελληνικό κοινό

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr