Search
Close this search box.
γλυπτά του Παρθενώνα

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν την πολυχρωμία στα γλυπτά του Παρθενώνα (ΦΩΤΟ)

Παρά τον επί αιώνες θαυμασμό για τα γλυπτά του Παρθενώνα λόγω της λαμπρής λευκής τους εμφάνισης, έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό ότι τα γλυπτά αυτά ήταν αρχικά διακοσμημένα με ζωηρά χρώματα.

Μια καινοτόμος εξέταση αυτών των γλυπτών, που πραγματοποιήθηκε στο Βρετανικό Μουσείο με τη χρήση προηγμένων τεχνικών σάρωσης, αποκάλυψε πειστικές αποδείξεις για την παρουσία ενός ” πλούσιου σωζόμενου χρώματος “. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η διαδικασία της βαφής αυτών των μαρμάρων ήταν “μια πιο περίπλοκη προσπάθεια από ό,τι είχε φανταστεί προηγουμένως, πιθανώς ισάξια με την πολυπλοκότητα της γλυπτικής τους”.

Η έρευνα αποκάλυψε ενδείξεις ότι ορισμένα από τα γλυπτά διέθεταν περίπλοκα, μοτίβα, συμπεριλαμβανομένων απεικονίσεων ανθρώπινων μορφών και μοτίβων από φύλλα φοίνικα, που ζωγραφίστηκαν προσεκτικά για να εναρμονιστούν με το περίγραμμα και την υφή του μαρμάρου.

Μετά την Ελλάδα και τα γλυπτά του Παρθενώνα, και η Αιθιοπία κατηγορεί τους Βρετανούς για αρπαγή. Τί ζητάνε;

Ο Giovanni Verri, επιστήμονας συντήρησης από το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο, ο οποίος πρωτοστάτησε στην έρευνα αυτή σε συνεργασία με μια ομάδα συντηρητών, ιστορικών και αρχαιολόγων από το Βρετανικό Μουσείο και το King’s College του Λονδίνου, σχολίασε τα εκπληκτικά ευρήματα. Σημείωσε ότι συνήθως, στις επιστημονικές εξετάσεις, ανακαλύπτονται μόνο ελάχιστα ίχνη χρωστικών ουσιών, όπως είναι γενικά αναμενόμενο. Ως εκ τούτου, ήταν πραγματικά αξιοσημείωτη η αποκάλυψη μιας αφθονίας χρωστικών ουσιών, καθώς τίποτα δεν ήταν αντιληπτό με γυμνό μάτι. Αυτή η πτυχή του έργου ξεπέρασε τις αρχικές τους προσδοκίες.

Πηγή φωτογραφίας

Επιπλέον, οι ερευνητές εντόπισαν ίχνη αιγυπτιακού γαλάζιου σε 11 γλυπτά με αετώματα και σε μία μορφή εντός της ζωφόρου. Η χρωστική αυτή χρησιμοποιήθηκε με διάφορους τρόπους, όπως για να διακρίνει χαρακτηριστικά όπως η ζώνη της θεάς Ίριδας και να τονίσει λεπτομέρειες όπως τα φιδωτά πόδια του Κέκροπα ή τον αφρό των κυμάτων από τον οποίο αναδύθηκε ο Ήλιος στο άρμα του. Αξίζει να σημειωθεί ότι αποκάλυψαν επίσης περίπλοκες λεπτομέρειες στο άγαλμα της Διώνης, της μητέρας της Αφροδίτης, που την δείχνει να ξαπλώνει δίπλα στην κόρη της.

Μετά από προσεκτική εξέταση, αποκάλυψαν την παρουσία εικόνων, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπινων ποδιών που έτρεχαν, μέσα στο σχέδιο του χιτώνα της Διώνης, υποδηλώνοντας ένα υφαντό σχέδιο ανθρώπινων μορφών κρυμμένο μέσα στις πτυχές του ενδύματος. Επιπλέον, η μελέτη εμβάθυνε στις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν την εμφάνιση υφασμάτων όπως το λινό και το μαλλί στα ενδύματα των θεών του Ολύμπου, τα οποία συμπληρώνονταν από γυαλισμένο δέρμα. Η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της κατανόησης της πολυχρωμίας για να ρίξει φως στην αρχική εμφάνιση, τον σκοπό και τη σημασία των αρχαίων μνημείων.

Ο ζήλος του Μπόρις Τζόνσον να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα αποκαλύφθηκε σε άρθρο του 1986

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr