Search
Close this search box.
Η Μελίνα Μερκούρη, η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού, μιλά με τον Μπόρις Τζόνσον το 1986 πριν από την ομιλία της στην Ένωση της Οξφόρδης. Φωτογραφία: Brian Smith/Reuters

Ο ζήλος του Μπόρις Τζόνσον να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα αποκαλύφθηκε σε άρθρο του 1986

Η εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη του Μπόρις Τζόνσον για τα γλυπτά του Παρθενώνα αποκαλύφθηκε σε ένα άρθρο του 1986 που ανακαλύφθηκε σε μια βιβλιοθήκη της Οξφόρδης, στο οποίο ο τότε φοιτητής των κλασικών σπουδών υποστήριξε, με πάθος την επιστροφή τους στην Αθήνα.

Η βρετανική «Daily Telegraph» ανέδειξε και αποκάλυψε  στο βρετανικό κοινό  την επιστολή του νεαρού τότε φοιτητή Μπόρις Τζόνσον προς τη Μελίνα Μερκούρη. Η εν λόγω επιστολή του 1986 αποκάλυψε, ότι ο Μπόρις Τζόνσον ήταν δυσαρεστημένος με την απόφαση της αγγλικής κυβέρνησης να μην επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα. Ωστόσο, ο Μπόρις απέρριψε στη συνέχεια το αίτημα να επιστρέψουν τα γλυπτά στην Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι αποκτήθηκαν νόμιμα.

Πιο συγκεκριμένα, σε δύο επιστολές που έστειλε, περιέγραφε, με ενθουσιασμό την πεποίθηση του υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα ενώ κατηγόρησε τη μεταφορά των αρχαίων από τον Λόρδο Έλγιν ως το «απόλυτο πλιάτσικο».

Η Μελίνα Μερκούρη, η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού, μιλά με τον Μπόρις Τζόνσον το 1986 πριν από την ομιλία της στην Ένωση της Οξφόρδης. Φωτογραφία: Brian Smith/Reuters
Η Μελίνα Μερκούρη, η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού, μιλά με τον Μπόρις Τζόνσον το 1986 πριν από την ομιλία της στην Ένωση της Οξφόρδης. Φωτογραφία: Brian Smith/Reuters

Μάλιστα, στην επιστολή του κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση για  σκληρότητα». Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ήταν 21 ετών τότε, υποστήριξε ότι οι πολιτικές της βρετανικής κυβέρνησης ήταν «απαράδεκτες από πολιτιστικές προσωπικότητες» και λυπήθηκε για τη σκανδαλώδη μεταχείριση. Η επιστολή, που αποκάλυψε η εφημερίδα «Τα Νέα», γράφτηκε με τη Μελίνα Μερκούρη ως τελικό αποδέκτη και οι νεαροί τότε φοιτητές ήταν ελεύθεροι να υποστηρίξουν την επανένωση. Υποστηρίχτηκε, εξάλλου, ότι ο Λόρδος Έλγιν είχε μεταφέρει τα γλυπτά χωρίς να λάβει τις νόμιμες άδειες, γεγονός που συγκλόνισε περαιτέρω τη βρετανική κυβέρνηση. Τώρα, ωστόσο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέρριψε το άμεσο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για την επιστροφή των γλυπτών, λέγοντας, ότι ανήκουν δικαιωματικά στο Βρετανικό Μουσείο. Σε συνέντευξή του στα «Νέα» τον Μάρτιο του 2021, έλεγε:

«Κατανοώ τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού –και κυρίως του πρωθυπουργού – για το θέμα. Αλλά η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μια σταθερή μακροχρόνια θέση για τα γλυπτά, η οποία είναι ότι αποκτήθηκαν νόμιμα από τον Λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους της εποχής και ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου από την απόκτησή τους».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις επιστολές που έγραφε ως νεαρός φοιτητής, επεσήμανε ότι ακόμη και οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν ότι οι άνθρωποι που πούλησαν αυτά τα γλυπτά είχαν οποιοδήποτε δικαίωμα να τα διαθέσουν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επιστολές ανακαλύφθηκαν στη Βιβλιοθήκη της Οξφόρδης και η αυθεντικότητά τους έχει προκύψει από πηγές της Οξφόρδης καθώς και από άτομο που τότε ήταν αξιωματούχος του ελληνικού κράτους. Τον Απρίλιο του 1986, τα Νέα αναδημοσίευσαν ένα άρθρο του Βρετανού πρωθυπουργού στο οποίο προέτρεπε την κυβέρνηση να επιστρέψει τα γλυπτά στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι τα γλυπτά είχαν αφαιρεθεί παράνομα από τους αρχαίους ναούς της Αθήνας.

Ωστόσο, προκαλεί αίσθηση η διατύπωσή του νεαρού Μπόρις Τζόνσον σε μια εκ των επιστολών:

«Νομίζω ότι η πλειοψηφία των φοιτητών συμφωνεί μαζί μου όταν λέωμ ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για τον οποίο τα Γλυπτά, οι πιο σημαντικοί και όμορφοι θησαυροί που μας άφησε ο αρχαίος κόσμος, δεν πρέπει να επιστραφούν αμέσως από το Βρετανικό Μουσείο στο νόμιμο σπίτι τους στην Αθήνα».

 

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr