Search
Close this search box.
γερμανική λογοτεχνία

Γερμανική λογοτεχνία: 9 από τα καλύτερα βιβλία για να βυθιστείτε στον κόσμο της

Από τα αριστουργήματα του Μαν  έως τις αιχμηρές αφηγήσεις του Κάφκα και τα φιλοσοφικά πεζά του Έσσε, υπάρχει μια πληθώρα επιλογών για κάθε γούστο.

Ανακαλύψτε 5 βιβλιοπωλεία στην Ευρώπη που συνδυάζουν την τέχνη με την λογοτεχνία

Όπως εξερευνήσαμε την ιαπωνική και τη ρωσική λογοτεχνία σε προηγούμενα άρθρα μας, σήμερα η Lavart εμβαθύνει στη γερμανική, με εννέα προτάσεις. Είτε είστε γερμανόφωνος που επιθυμεί να διευρύνει τους λογοτεχνικούς του ορίζοντες, είτε λάτρης της λογοτεχνίας που θέλει να βουτήξει στον γερμανικό πολιτισμό, αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα γερμανικά βιβλία που αξίζει να διαβάσετε.

1. Θάνατος στη Βενετία, Τόμας Μαν

Στο μυθιστόρημα “Θάνατος στη Βενετία”, ο ηλικιωμένος συνθέτης Γκούσταβ φον Άσενμπαχ αναζητά πνευματική αναζωογόνηση στη Βενετία. Εκεί, συναντά τον νεαρό Πολωνό τουρίστα Τάτζιο και βιώνει μια συναισθηματική απελευθέρωση. Το αρχικό ενδιαφέρον μετατρέπεται σε εμμονή, οδηγώντας τον Άσενμπαχ σε σκοτεινό τέλος. Η μοναδικότητα του έργου έγκειται στην πραγματική έμπνευση του χαρακτήρα Τάτζιο, ενώ η ιστορία παραμένει μυθιστορηματική.

Ο Τόμας Μαν, συγγραφέας του βιβλίου και βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1929, επηρεάστηκε βαθιά από τους Νίτσε και Φρόιντ, γεγονός που αποτυπώνεται στον έντονο ψυχολογικό και φιλοσοφικό χαρακτήρα των έργων του.

γερμανική λογοτεχνία
amazon.com

2. Ο μελανόκαρδος, Κορνίλια Φούνκε

Ένα δημοφιλές μυθιστόρημα φαντασίας για νέους. Η ιστορία ξετυλίγεται γύρω από τη Μέγκι και τον πατέρα της, οι οποίοι διαβάζοντας φωναχτά ένα βιβλίο με τίτλο “Μελανόκαρδος”, απελευθερώνουν έναν μοχθηρό ηγεμόνα από τις σελίδες του βιβλίου και τον φέρνουν κατευθείαν στο σαλόνι τους. Η Μέγκι πρέπει τώρα να κατακτήσει τις μαγικές δυνάμεις του βιβλίου και να βρει τρόπο να επιστρέψει τον κακό ηγεμόνα πίσω στο μυθιστόρημα. Η διαχρονική αυτή ιστορία για την αγάπη μιας κοπέλας για τα βιβλία και τη ζωηρή της φαντασία θα καθηλώσει κάθε νεαρό αναγνώστη.

Η Κορνέλια Φούνκε είναι βραβευμένη Γερμανίδα συγγραφέας φαντασίας, εικονογράφος και αφηγήτρια, και έχει αναδειχθεί ως η πιο εμπορική συγγραφέας παιδικών βιβλίων στη Γερμανία. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 30 γλώσσες.

γερμανική λογοτεχνία
amazon.com

3. Ουδέν Νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο, Έριχ Μαρία Ρεμάρκ

Ο Έριχ Μαρία Ρεμάρκ αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από τα μάτια του στρατιώτη Πάουλ Μποϊμερ. Μαζί με τους συμμαθητές του κατατάσσεται στον στρατό με ενθουσιασμό, παρακινημένος από τους πατριωτικούς λόγους των δασκάλων του. Ωστόσο, γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις φρικαλεότητες στις τάφρους. Το μυθιστόρημα εξερευνά τον ψυχικό και σωματικό αντίκτυπο του πολέμου στους στρατιώτες, καθώς και την δυσκολία επανένταξης στη ζωή μετά την επιστροφή τους στα μετόπισθεν.

Ο Ρεμάρκ, ένας από τους πιο διάσημους Γερμανούς συγγραφείς του 20ου αιώνα, επηρεάστηκε βαθιά από τα προσωπικά του βιώματα, όπως ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η εξορία στην Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από έναν σκοτεινό αλλά ρεαλιστικό τόνο, απεικονίζοντας τη ζωή των ανθρώπων σε εκείνες τις ταραχώδεις περιόδους.

γερμανική λογοτεχνία
amazon.com

4. Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου, Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε

Το μυθιστόρημα του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε αποτελεί κορυφαίο έργο της περιόδου του Sturm und Drang στη γερμανική λογοτεχνία και επηρέασε σημαντικά τον Ρομαντισμό.

Η ιστορία ακολουθεί τον Βέρθερο, έναν παθιασμένο αλλά δυστυχισμένο νεαρό, ο οποίος ερωτεύεται παράφορα τη Λοττή, τη σύζυγο του στενού του φίλου. Παρά το θαυμασμό του για τον φίλο του, η κατάσταση τον οδηγεί σε συναισθηματικό αδιέξοδο. Ο Βέρθερος εκφράζει τα συνεχώς μεταβαλλόμενα συναισθήματά του μέσα από μια σειρά επιστολών.

Ο Γκαίτε υπήρξε διακεκριμένος Γερμανός συγγραφέας με ευρύτατη γκάμα έργων που περιλαμβάνουν ποίηση, θεατρικά έργα, λογοτεχνία, θεολογία, ανθρωπισμό και επιστήμη. Επηρέασε σημαντικά διάφορα λογοτεχνικά κινήματα, όπως ο Ρομαντισμός, ο Διαφωτισμός και ο Σεντιμενταλισμός.

γερμανική λογοτεχνία
amazon.com

5. Η Δίκη, Φραντς Κάφκα

Η “Δίκη”, από τα κορυφαία έργα του Φραντς Κάφκα, αφηγείται την ιστορία του Γιόζεφ Κ., ο οποίος συλλαμβάνεται και κατηγορείται από μια μακρινή και απρόσιτη αρχή. Το παράδοξο έγκειται στο ότι ούτε ο ίδιος ο κατηγορούμενος ούτε ο αναγνώστης μαθαίνουν ποτέ τη φύση του εγκλήματος. Παρά το άγνωστο, ο Γιόζεφ Κ. πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Το ημιτελές μυθιστόρημα αφήνει ελεύθερο το πεδίο ερμηνείας στον αναγνώστη. Μπορεί να διαβαστεί ως υπαρξιστικό αφήγημα, παραβολή, προφητεία των υπερβολών της σύγχρονης γραφειοκρατίας ή οτιδήποτε άλλο προκαλεί στον καθένα.

Ο Κάφκα, Γερμανόφωνος συγγραφέας γεννημένος στην Πράγα, θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους μυθιστοριογράφους του 20ου αιώνα. Το μεγαλύτερο μέρος της συγγραφής του, αν και εν πολλοίς ημιτελές, συγκαταλέγεται στα πιο επιδραστικά έργα της δυτικής λογοτεχνίας. Το ιδιαίτερο ύφος του έχει διαμορφώσει δικό του όρο: “καφκικός”, που περιγράφει έργα με καταπιεστικό ή εφιαλτικό χαρακτήρα, όπως αυτά του Κάφκα.

γερμανική λογοτεχνία
amazon.com

6. Διαβάζοντας στη Χάννα, Μπέρνχαρντ Σλινκ 

Το μυθιστόρημα του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξερευνά τον τρόπο που οι μεταπολεμικές γενιές προσεγγίζουν άτομα που συμμετείχαν στις φρικτές πράξεις του 20ου αιώνα, ιδιαίτερα στο Ολοκαύτωμα.

Η ιστορία ακολουθεί τον 15χρονο Μίχαελ Μπεργκ, ο οποίος συνάπτει ερωτική σχέση με την Χάνα, μια γυναίκα με ηλικία διπλάσια της δική του. Απότομα, εκείνη εξαφανίζεται. Χρόνια αργότερα, ο Μίχαελ, πλέον φοιτητής νομικής, την ξανασυναντά στη δίκη της. Η Χάνα κατηγορείται για ένα αποτρόπαιο έγκλημα, αλλά αρνείται να υπερασπιστεί την αθωότητά της.

Ο Σλινκ, Γερμανός δικαστής στο συνταγματικό δικαστήριο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου, είναι γνωστός για τα έργα του “Διαβάζοντας στη Χάννα” και “Όλγα”. Το “Διαβάζοντας στη Χάννα” μάλιστα, έγινε το πρώτο γερμανικό βιβλίο που κατέκτησε την κορυφή της λίστας best seller των New York Times.

γερμανική λογοτεχνία
amazon.com

7. Το Παιχνίδι με τις Χάντρες, Χέρμαν Έσσε

Το “Παιχνίδι με τις Χάντρες” του Χέρμαν Έσσε είναι ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται σε μια φανταστική επαρχία της Ευρώπης, τη “Κασταλία”. Εκεί, η τεχνολογία και η οικονομική δραστηριότητα περιορίζονται στο ελάχιστο. Στην Κασταλία κατοικούν διανοούμενοι με διπλό σκοπό: να διδάσκουν σε εσωτερικά σχολεία ή να παίζουν το “παιχνίδι με τις χάντρες”.

Η φύση και οι κανόνες του παιχνιδιού δεν αποκαλύπτονται ξεκάθαρα και είναι πολύπλοκα. Για να το παίξει κανείς απαιτούνται χρόνια μελέτης μουσικής, μαθηματικών και ιστορίας του πολιτισμού, καθώς αποτελεί μια αφηρημένη σύνθεση τεχνών και επιστημών. Μέσα από την κατανόηση του παιχνιδιού, το μυθιστόρημα βοηθά τον αναγνώστη να δημιουργήσει βαθιές συνδέσεις ανάμεσα σε φαινομενικά άσχετα γνωστικά πεδία.

Ο Έσσε ήταν Γερμανο-Ελβετός ποιητής, μυθιστοριογράφος και ζωγράφος. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1946, ενώ τα έργα του εξερευνούν θέματα πνευματικότητας, αυθεντικότητας, αυτοπραγμάτωσης, φιλοσοφίας και άλλα. Κατά τη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος στη Γερμανία, τα βιβλία του απαγορεύτηκαν λόγω των αντιφασιστικών του απόψεων.

γερμανική λογοτεχνία
amazon.com

8. Το τενεκεδένιο ταμπούρλο, Γκύντερ Γκρας

Ο Όσκαρ Ματσεράτ αφηγείται τα χρόνια του σε μια ψυχιατρική κλινική, από το 1952 έως το 1954. Με τρόπο μοναδικό μας αφηγείται τη ζωή του γεμάτη βίαια γεγονότα, όπως ο θάνατος των γονιών του, οι εφιάλτες της ναζιστικής εποχής και οι αναρχικές περιπέτειες της μεταπολεμικής Γερμανίας.

Ο Γκρας, βραβευμένος με Νόμπελ Γερμανός μυθιστοριογράφος, ποιητής και καλλιτέχνης, ενσωμάτωνε συχνά τις ιδιαίτερες απόψεις του για τον κόσμο στα έργα του, χρησιμοποιώντας έναν λογοτεχνικό φακό “διευρυμένης πραγματικότητας”. Αυτός ο όρος περιγράφει τον ευρωπαϊκό μαγικό ρεαλισμό που διαπνέει τα διάσημα έργα του, όπως “Το τενεκεδένιο ταμπούρλο”, “Η Γάτα και ο Ποντικός” και “Χρόνια Σκυλίσια”.

γερμανική λογοτεχνία
amazon.com

9. Βερολίνο Αλεξάντερπλατς –  Άλφρεντ Ντέμπλιν

Ο Φραντ Μπίμπερκοφ, ένας αποφυλακισμένος δολοφόνος, προσπαθεί να επανενταχθεί στην κοινωνία. Καθώς δυσκολεύεται να προσαρμοστεί, αναζητά βοήθεια από μια πόρνη, την οποία στη συνέχεια δολοφονεί ο φίλος του. Βυθιζόμενος σε έναν ατέρμονο κύκλο απόγνωσης, εγκληματικότητας και έλλειψης ευκαιριών, ο Μπίμπερκοφ πρέπει να αντιμετωπίσει τη δική του τραγική μοίρα και την επικείμενη άνοδο του ναζισμού.

Ο Ντόμπλιν, Γερμανός μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος και γιατρός, αποτελεί σημαντική μορφή του γερμανικού λογοτεχνικού μοντερνισμού. Το πιο γνωστό του έργο ήταν το “Βερολίνο Αλεξάντερπλατς”, ωστόσο η πολυγραφική του παραγωγή επηρέασε για περισσότερο από μισό αιώνα διάφορα λογοτεχνικά κινήματα. Η συλλογή έργων του, που περιλαμβάνει ιστορικά μυθιστορήματα και ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, τον καθιστά έναν από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της γερμανικής λογοτεχνίας.

γερμανική λογοτεχνία
amazon.com

Η αποδοχή δεν είναι αγάπη για τον Γκαίτε: «Άν σε δεχτώ όπως είσαι, θα σε κάνω χειρότερο»

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr