Search
Close this search box.
βιβλιοπωλεία στην ευρώπη

Ανακαλύψτε 5 βιβλιοπωλεία στην Ευρώπη που συνδυάζουν την τέχνη με την λογοτεχνία

Αυτά τα βιβλιοπωλεία δεν είναι απλά μέρη για να αγοράσετε βιβλία. Είναι έργα τέχνης από μόνα τους, όαση γαλήνης και γνώσης που μαγνητίζουν ακόμα και τους μη φανατικούς βιβλιολάτρες.

Οι 19 μαγικές βιβλιοθήκες του πλανήτη

Για τους λάτρεις της λογοτεχνίας, όμως, αποτελούν ιερούς ναούς, έτοιμους να τους φιλοξενήσουν σε ονειρικά ταξίδια μέσα σε μυθιστορήματα, ιστορίες και ποιήματα.

Παλιά και σπάνια βιβλία, σύγχρονες εκδόσεις, μεταφράσεις και πρωτότυπα κοσμούν τα ράφια αυτών των πέντε βιβλιοπωλείων. Εδώ, θα βρείτε ό,τι ψάχνετε και πολλά περισσότερα.

Libreria Acqua Alta στη Βενετία

Ένα βιβλιοπωλείο που άνοιξε τις πόρτες του το 2004 από τον Luigi Frizzo. Η ονομασία του σημαίνει “ψηλό νερό”, μια εύστοχη αναφορά στις πλημμύρες που πλήττουν τα χαμηλά τμήματα της πόλης, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

Περνώντας το κατώφλι του Acqua Alta, νιώθεις σα να βυθίζεσαι σε μια θάλασσα από βιβλία. Στοίβες από τόμους, παλαιότερα και σύγχρονα, κοσμούν κάθε εκατοστό του χώρου, αγγίζοντας το ταβάνι και γεμίζοντας γόνδολες και καλάθια.

βιβλιοπωλεία στην ευρώπη
Photo: Shutterstock

Αυτό το μοναδικό βιβλιοπωλείο δεν αποτελεί απλώς ένα σημείο πώλησης βιβλίων, αλλά έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Βενετίας. Η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και η γοητεία του προσελκύουν πλήθος επισκεπτών, που έρχονται για να χαθούν στα δαιδαλώδη σοκάκια των βιβλίων και να ανακαλύψουν λογοτεχνικούς θησαυρούς.

βιβλιοπωλεία στην ευρώπη
Photo: Shutterstock

Carturesti Carusel στο Βουκουρέστι

Στην καρδιά της παλιάς πόλης του Βουκουρεστίου, στεγάζεται ένα βιβλιοπωλείο-όαση πολιτισμού: το Carturesti Carusel, που σημαίνει “Το καρουζέλ του φωτός”. Σε ένα ανακαινισμένο κτήριο του 19ου αιώνα, σε έξι επίπεδα και 1000 τ.μ., ξεδιπλώνεται ένας μοναδικός χώρος για ανάγνωση, δημιουργία και καλλιτεχνική αναζήτηση.

Ξεφυλλίζοντας βιβλία σε κάθε γωνιά, χαλαρώνοντας στο μπιστρό του τελευταίου ορόφου, εξερευνώντας τον χώρο στο υπόγειο ή περιπλανώμενοι στην γκαλερί σύγχρονης τέχνης στον πρώτο όροφο, οι επισκέπτες του Carturesti Carusel βυθίζονται σε μια πολυδιάστατη εμπειρία.

Το κομψό κτήριο, χτισμένο το 1903, ανήκε στην οικογένεια τραπεζιτών Chrissoveloni. Κατά τη διάρκεια του κομμουνισμού, λειτούργησε ως κατάστημα, ενώ μετά το 1990, ανακαινίστηκε με σεβασμό στην ιστορία του από τον κ. Jean Chrissoveloni. Η καινοτόμα αρχιτεκτονική των Square One Architects έδωσε νέα πνοή στο κτήριο, δημιουργώντας ένα φωτεινό και φιλόξενο περιβάλλον.

βιβλιοπωλεία στην ευρώπη
Photo: Shutterstock

The American Book Center στο Άμστερνταμ

Από το 1972, το Athenaeum Boekhandel αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του βιβλίου στο Άμστερνταμ. Ξεκίνησε ως American Discount Books, προσφέροντας εκπτώσεις σε φοιτητές και εκπαιδευτικούς, ενώ παράλληλα πουλούσε αμερικάνικα βιβλία και περιοδικά.

Σήμερα, η Athenaeum Boekhandel έχει εξελιχθεί σε ένα πολυκατάστημα βιβλίου, με καταστήματα στο Άμστερνταμ, τη Χάγη και το Amstelveen. Η Lynn Kaplanian Buller και ο σύζυγός της, ιδιοκτήτες και ιδρυτές της επιχείρησης, επιλέγουν με προσοχή κάθε βιβλίο, χωρίς τη μεσολάβηση χονδρεμπόρων.

βιβλιοπωλεία στην ευρώπη
Photo: Facebook

Αυτό που κάνει το Athenaeum Boekhandel ξεχωριστό είναι η ποικιλία του. Εκτός από τα κλασικά λογοτεχνικά έργα, θα βρείτε new age, LGBTQ+ και μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, ενώ σύντομα θα προστεθούν και επιλεγμένα βινύλια.

Η φιλόξενη ατμόσφαιρα, η vintage αισθητική και η πλούσια συλλογή του Athenaeum Boekhandel το καθιστούν πόλο έλξης για βιβλιοφάγους από όλο τον κόσμο. Εδώ, μπορείτε να χαθείτε για ώρες στα ράφια και να απολαύσετε την ατμόσφαιρα ενός βιβλιοπωλείου που μοιάζει σαν να βγήκε από παραμύθι.

βιβλιοπωλεία στην ευρώπη
Photo: Facebook

Shakespeare and Company στο Παρίσι

Στην καρδιά του Παρισιού, ακριβώς απέναντι από τον Σηκουάνα και με θέα την επιβλητική Notre Dame, στέκει αγέρωχο ένα βιβλιοπωλείο-θρύλος: το Shakespeare and Company. Ιδρύθηκε το 1951 από τον Τζορτζ Γουίτμαν, φέροντας αρχικά το όνομα “Le Mistral”, προς τιμήν του ανέμου που φυσάει στην Προβηγκία. Αργότερα, μετονομάστηκε σε “Shakespeare and Company”, αποτίνοντας φόρο τιμής στο ομώνυμο βιβλιοπωλείο της Sylvia Beach, που σημάδεψε την λογοτεχνική σκηνή του Παρισιού.

Στα ράφια του Shakespeare and Company θα βρείτε λογοτεχνικούς θησαυρούς, από δερματόδετα κλασικά έως σύγχρονες εκδόσεις. Η μπαρόκ διακόσμηση, οι βιτρίνες γεμάτες με βιβλία και η ζεστή ατμόσφαιρα συνθέτουν ένα σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι. Στον πάνω όροφο, μια σοφίτα-γραφείο με παλιά γραφομηχανή και θέα στον Σηκουάνα αποτελεί όνειρο για κάθε βιβλιολάτρη.

Πέρα από βιβλιοπωλείο, το Shakespeare and Company αποτελεί στέκι καλλιτεχνών και πνευματικών ανθρώπων. Αναγνώσεις ποίησης, παρουσιάσεις βιβλίων και λογοτεχνικές συζητήσεις λαμβάνουν χώρα σε αυτό το μαγικό χώρο, διατηρώντας ζωντανή την φλόγα της λογοτεχνίας.

βιβλιοπωλεία στην ευρώπη
Photo: Shutterstock

Livraria Lello στο Πόρτο

Στην καρδιά του γραφικού Πόρτο της Πορτογαλίας, στέκει αγέρωχο ένα βιβλιοπωλείο-θρύλος: η Livraria Lello. Ιδρύθηκε το 1906 από τους αδελφούς José και António Lello, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν στον Πορτογάλο αρχιτέκτονα Xavier Esteves τον σχεδιασμό του νεογοτθικού κτηρίου.

Μπαίνοντας στο Lello, νιώθεις σα να μεταφέρεσαι σε άλλη εποχή. Βιβλιοθήκες γεμάτες με λογοτεχνικούς θησαυρούς αγγίζουν το ταβάνι, ενώ προτομές σημαντικών Πορτογάλων συγγραφέων κοσμούν τους τοίχους. Η ατμόσφαιρα μαγεύει και η ομορφιά του χώρου καθηλώνει.

βιβλιοπωλεία στην ευρώπη
Photo: Shutterstock

Για να διατηρηθεί αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα, η Livraria Lello χρεώνει ένα μικρό αντίτιμο για την είσοδο. Το εισιτήριο των 5 ευρώ μπορεί να αγοραστεί online ή στο ταμείο και εξαργυρώνεται στην αγορά ενός βιβλίου.

Η φήμη του Lello εκτοξεύτηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς ομοιάζει εκπληκτικά με την βιβλιοθήκη του Hogwarts! Η J.K. Rowling, συγγραφέας του Harry Potter, βίωσε την έμπνευση για τον μαγικό κόσμο του Hogwarts κατά τη διαμονή της στο Πόρτο, όπου δίδασκε αγγλικά.

βιβλιοπωλεία στην ευρώπη
Photo: Shutterstock

Βιβλιοθήκες: Οι 10 μεγαλύτερες συλλογές στον κόσμο

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr