Search
Close this search box.

Η εκδοτική βιομηχανία σε αριθμούς: Πόσα βιβλία εκδίδονται κάθε χρόνο;

Πόσα βιβλία νομίζετε ότι εκδίδονται κάθε χρόνο; Η απάντηση είναι πιο περίπλοκη από όσο νομίζετε.

Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 500.000 έως 1 εκατομμύριο βιβλία που εκδίδονται ετησίως. Ωστόσο, αν συμπεριλάβετε και τους αυτοεκδοθέντες συγγραφείς, ο αριθμός των νέων τίτλων βιβλίων που εκδίδονται κάθε χρόνο πλησιάζει τα 4 εκατομμύρια.

10 βιβλία αντιμέτωπα με την απαγόρευση στην Ελλάδα

Πολλά βιβλία, αλλά δεν εκτυπώνονται όλα

Αυτό είναι ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων, ακόμα και για τους πιο φανατικούς αναγνώστες. Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε ότι δεν εκτυπώνονται όλα τα εκδοθέντα βιβλία. Η πλειοψηφία των αυτοεκδοθέντων τίτλων εκτυπώνονται κατόπιν ζήτησης, πράγμα που σημαίνει ότι χαρτί, μελάνι και κόλλα χρησιμοποιούνται για να δεθεί ένα φυσικό βιβλίο μόνο όταν παραγγελθεί ένα αντίγραφο. Αυτό διαφέρει από τους παραδοσιακούς εκδοτικούς οίκους που συχνά εκτυπώνουν χιλιάδες αντίγραφα βιβλίων εκ των προτέρων.

βιβλία

Πολλά βιβλία, λίγες πωλήσεις

Παρόλο που υπάρχουν πολλοί συγγραφείς που εκδίδουν βιβλία, οι περισσότεροι δεν πουλάνε πολλά αντίγραφα. Ο μέσος αυτοεκδοθέντας συγγραφέας πουλάει περίπου πέντε αντίγραφα του βιβλίου του. Ο μέσος όρος πωλήσεων ενός βιβλίου στις ΗΠΑ είναι λιγότερα από 200 αντίγραφα ετησίως και λιγότερα από 1000 αντίγραφα σε όλη τη διάρκεια ζωής του.

Σύμφωνα με μελέτη του Google Books, από την εφεύρεση του τυπογραφείου του Γουτεμβέργκ το 1440 έχουν εκδοθεί 129.864.880 βιβλία. Ωστόσο, υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια. Το Google Books δεν λαμβάνει υπόψιν τα βιβλία που εκδόθηκαν μετά το 2010, ούτε περιλαμβάνει τους αυτοεκδοθέντες τίτλους. Η ψηφιακή εκδοτική δραστηριότητα έχει αυξηθεί κατά 246% από το 2010, σύμφωνα με τη Bowker. Αυτό σημαίνει ότι έχουν εκδοθεί πολύ περισσότερα βιβλία που δεν καταγράφονται.

βιβλία

Βιβλία σε αριθμούς

Η εκτύπωση εξακολουθεί να αποτελεί ουσιαστικό μέρος της εκδοτικής δραστηριότητας, καθώς οι άνθρωποι εξακολουθούν να προτιμούν τις έντυπες εκδόσεις των βιβλίων από τις ψηφιακές. Σύμφωνα με το Publisher’s Weekly, το Bookscan, το οποίο περιλαμβάνει και τις πωλήσεις της Amazon, αναφέρει ότι το 2022 στις ΗΠΑ πωλήθηκαν 789 εκατομμύρια έντυπα βιβλία.

Μια έρευνα του 2020 από τη Statista δείχνει ότι η εκτύπωση παραμένει η πιο δημοφιλής μορφή βιβλίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το 70% των ερωτωμένων να προτιμά την εκτύπωση από τα e-books ή τα audiobooks. Από αυτούς, το 39% αγαπάει να διαβάζει καινούργια βιβλία. Το 2021 στις ΗΠΑ πωλήθηκαν 826 εκατομμύρια φυσικά βιβλία, αύξηση 8,9% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Τα paperback εμπορίου πούλησαν 450.000 αντίγραφα.

Το 2022, τα έσοδα από τις πωλήσεις βιβλίων στις Ηνωμένες Πολιτείες ανήλθαν σε 9,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Τα βιβλία με σκληρό εξώφυλλο αντιπροσώπευαν σχεδόν 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτές τις πωλήσεις.

βιβλία
Προτιμώμενες μορφές βιβλίων μεταξύ ενηλίκων των ΗΠΑ (Απρίλιος 2020)

Πόσα βιβλία αυτοεκδίδονται;

Στις ΗΠΑ, κυκλοφόρησαν περίπου 2,3 εκατομμύρια νέα αυτοεκδοθέντα βιβλία το 2021, μειωμένα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια (πάνω από 1,6 εκατομμύριο το 2018).

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, δεν χρησιμοποιούν όλοι οι αυτοεκδοθέντες συγγραφείς ISBN που μπορούν να εντοπιστούν, άρα ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι υψηλότερος. Πολλοί αυτοεκδοθέντες τίτλοι, όμως, εκτυπώνονται κατόπιν ζήτησης, πράγμα που σημαίνει ότι τα φυσικά αντίγραφα του βιβλίου δεν εκτυπώνονται παρά μόνο όταν ένας πελάτης παραγγείλει ένα. Αυτό μειώνει σημαντικά τους φυσικούς πόρους που απαιτούνται για την έκδοση ενός βιβλίου.

Χωρίς χαρτί, κόλλα, εκτύπωση ή βιβλιοδεσία, τα περισσότερα αυτοεκδοθέντα βιβλία υπάρχουν μόνο σε ψηφιακή μορφή μέχρι να παραγγελθούν φυσικά αντίγραφα.

Και, δεδομένου ότι τα περισσότερα αυτοεκδοθέντα βιβλία πουλάνε μόνο λίγα αντίγραφα, δεν καταναλώνουν φυσικούς πόρους με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι παραδοσιακοί εκδότες, οι οποίοι δίνουν “μαζικές εκτυπώσεις” βιβλίων σε παρτίδες 1.000, 10.000, 100.000 αντιτύπων ή και περισσότερων.

βιβλία

Πόσα e-books εκδίδονται κάθε χρόνο;

Έρευνες δείχνουν ότι 191 εκατομμύρια e-books πωλήθηκαν στις ΗΠΑ το 2020, φέρνοντας έσοδα 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αυξημένα από 983 εκατομμύρια δολάρια το 2019.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η Amazon – ίσως ο μεγαλύτερος πωλητής e-books – δεν συμπεριλήφθηκε στα τελευταία στοιχεία της Statista, άρα το πραγματικό μέγεθος της αγοράς e-books είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερο από ό,τι αναφέρεται. Η Amazon αποτελεί την κύρια αγορά για e-books.

Βιβλία για εξειδικευμένες αγορές

Η Industry Research αναφέρει ότι η παγκόσμια αγορά παιδικών βιβλίων αναμένεται να αναπτυχθεί και να αγγίξει τα 11,1 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027, μια σημαντική άνοδος από την αξία της το 2020, που ήταν 9,086 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2022, η βιομηχανία εκδόσεων παιδικών βιβλίων στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε μέγεθος αγοράς 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η πλειοψηφία των παιδικών βιβλίων εκτυπώνεται φυσικά και, δεδομένου ότι συχνά χρησιμοποιούν χοντρό χαρτόνι και έντονα χρώματα, η παραγωγή τους απαιτεί συχνά περισσότερα υλικά. Ας μην ξεχάσουμε, όμως, τα βιβλία του Eric Carle!

Εκτός από τα παιδικά βιβλία, άλλοι τομείς της εκδοτικής που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε έντυπα και βιβλιόδετα είναι η εκπαίδευση/ τα σχολικά βιβλία, τα επιστημονικά και ιατρικά περιοδικά και οι νομικές κριτικές.

Αυτές οι εξειδικευμένες εκδόσεις αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της παραδοσιακής εκδοτικής που θα διατηρήσουν σε λειτουργία τα παλιά τυπογραφεία και τα βιβλιοδετεία για πολλά χρόνια ακόμα.

Μην ξεχνάμε τα audiobooks!

Οι λάτρεις των βιβλίων υποστηρίζουν ότι τα audiobooks δεν είναι ανάγνωση, αλλά ακρόαση.

Ανεξάρτητα από αυτό, τα audiobooks αποτελούν τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τομέα της εκδοτικής.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της Grand View Research, τα audiobooks απέφεραν περίπου 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Η αγορά audiobooks ηγήθηκε κυρίως από τη Βόρεια Αμερική, η οποία συνέβαλε με το μεγαλύτερο μερίδιο εσόδων, άνω του 45%.

Στους ανθρώπους αρέσει η ευκολία μεταφοράς των audiobooks, καθώς και η ευκολία κατανάλωσης – ποιος δεν απολαμβάνει να ακούει μια ωραία ιστορία;

βιβλία
Τάσεις της αγοράς ακουστικών βιβλίων, ανά περιοχή το 2022

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πωλήσεις audiobooks ανήλθαν σε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σε σύγκριση με περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2018. Σχεδόν οι μισοί από όλους τους Αμερικανούς έχουν ακούσει audiobook σε κάποια στιγμή και το 23% τα ακούν τακτικά, σύμφωνα με τη Statista.

Το 2020 κυκλοφόρησαν 71.000 audiobooks. Αυτή είναι μια αύξηση 8,5% σε σχέση με τα 60.303 audiobooks που κυκλοφόρησαν το 2019 και μια αύξηση 23% σε σχέση με τα 16.309 audiobooks που κυκλοφόρησαν πριν από μια δεκαετία. Τα audiobooks με τις περισσότερες πωλήσεις τείνουν να αντικατοπτρίζουν τη λίστα με τα best-seller έντυπων βιβλίων και e-books. Δύο από τα best-seller audiobooks είναι το “Atomic Habits” του James Clear και το “Tom Lake” της Ann Patchett.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Η εκδοτική βιομηχανία γίνεται πιο πράσινη

Η New York Times εκτιμά ότι τα έντυπα βιβλία χρησιμοποιούν τρεις φορές περισσότερα υλικά και 78 φορές περισσότερο νερό για την παραγωγή τους σε σύγκριση με τα e-books.

Η άνοδος των e-books, της τεχνολογίας εκτύπωσης κατόπιν ζήτησης και των πιο αποδοτικών ψηφιακών εκτυπωτών έχει συμβάλει στη μείωση της σπατάλης στην εκδοτική βιομηχανία.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα Dean Wesley Smith, κατά τη δεκαετία του 1990, ήταν αποδεκτό να υπάρχει ποσοστό επιστροφής 50% ή και άνω για τα παραδοσιακά έντυπα βιβλία.

βιβλία

Αυτό σημαίνει ότι πάνω από τα μισά από τα βιβλία που τυπώθηκαν εκείνη την εποχή επιστράφηκαν στους εκδότες και καταστράφηκαν.

Σύμφωνα με το Publisher’s Weekly, τα ποσοστά επιστροφής βιβλίων για τους παραδοσιακούς εκδότες έχουν συρρικνωθεί στο 20-25%, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μια κολοσσιαία σπατάλη πόρων.

Ίσως η μία από τις μεγαλύτερες εξελίξεις στον χώρο της εκδοτικής είναι το νέο μοντέλο εκτύπωσης κατόπιν ζήτησης, το οποίο θέτει τέρμα στις δαπανηρές μαζικές εκτυπώσεις και στο σπάταλο σύστημα επιστροφών.

Σε έναν ψηφιακό κόσμο, τα βιβλία δεν έχουν πλέον “διάρκεια ζωής” 30 ημερών στα ράφια των βιβλιοπωλείων, για να επιστραφούν στους εκδότες και να ανακυκλωθούν.

Δεν υπάρχει ανάγκη για κουτιά για την αποθήκευση τυπωμένων βιβλίων σε αποθήκες. Τώρα ένα εκδοθέν βιβλίο μπορεί να παραμείνει εκτυπωμένο για πάντα, χωρίς μειονεκτήματα για τους καταναλωτές ή το περιβάλλον.

Ποια είναι τα 10 ακριβότερα βιβλία στην Ιστορία;

Πηγή εικόνων

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr