Search
Close this search box.
ακριβότερα βιβλία στον κόσμο

Ποια είναι τα 10 ακριβότερα βιβλία στην Ιστορία;

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται εξαιρετικά σπάνια βιβλία και σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα.

10 βιβλία αντιμέτωπα με την απαγόρευση στην Ελλάδα

Το ποσό που έχει δαπανηθεί στην Ιστορία για την αγορά ενός μόνο βιβλίου ανέρχεται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού εκδοτικού οίκου TCK Publishing. Στη λίστα του Top 10 των ακριβότερων βιβλίων που έχουν αγοραστεί ποτέ περιλαμβάνονται σπάνια βιβλία και σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίστα περιλαμβάνει τις αρχικές τιμές πώλησης των βιβλίων

10. Canterbury Tales του Τζέφρι Τσώσερ

Το 1998, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος, Τζον Πολ Γκέτι Τζούνιορ, απέκτησε μια εξαιρετικά σπάνια πρώτη έκδοση του 1477 των Canterbury Tales του Τζέφρι Τσώσερ έναντι 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Γνωρίζουμε μόνο για την ύπαρξη 12 αντιτύπων από την πρώτη έκδοση.

ακριβότερα βιβλία
Photo: AFP

9. Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου

Αυτό ήταν το πρώτο ολοκληρωμένο βιβλίο που τυπώθηκε με κινητά γράμματα, χρησιμοποιώντας την τυπογραφική μηχανή του Γιοχάνες Γουτεμβέργιου το 1455. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν 49 Βίβλοι του Γουτεμβέργιου, αλλά μόνο 21 είναι πλήρεις. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε Βίβλος του Γουτεμβέργιου στην Ιαπωνία το 1987, μια εταιρεία βιβλιοπωλείου στην Ιαπωνία, η Maruzen, αγόρασε ένα ατελές αντίγραφο για 5,4 εκατομμύρια δολάρια.

ακριβότερα βιβλία
Photo: AFP

8. Birds of America του Τζον Τζέιμς Όντουμπον

Ο ορνιθολόγος και ζωγράφος Τζον Τζέιμς Όντουμπον πραγματοποίησε ένα ταξίδι σε όλες τις ΗΠΑ, μελετώντας τα ενδημικά είδη πουλιών και άλλα είδη άγριας ζωής, καταγράφοντας τις παρατηρήσεις του και δημιουργώντας εντυπωσιακές εικονογραφήσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του. Το έργο “Birds of America” είναι ένα τετράτομο αριστούργημα με μόλις 119 αντίτυπα που εξακολουθούν να υπάρχουν, με τα περισσότερα να ανήκουν σε βιβλιοθήκες και μουσεία. Η συλλογή έχει αποσπάσει ευρεία αναγνώριση τόσο από λάτρεις της φύσης όσο και από επιστήμονες, με πολλά από τα είδη να χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα από ερευνητές. Το 2010, η υψηλότερη προσφορά για ένα αντίτυπο του “Birds of America” έφτασε τα 11,5 εκατομμύρια δολάρια.

ακριβότερα βιβλία
Photo: AFP

7. Το Προσευχητάριο των Ρότσιλντ

Το Προσευχητάριο των Ρότσιλντ είναι ένα χειρόγραφο του 16ου αιώνα που προέρχεται από τη Φλάνδρα. Το βιβλίο είναι επιχρυσωμένο και περικλείει εντυπωσιακούς πίνακες και εικονογραφήσεις από κορυφαίους καλλιτέχνες της Αναγέννησης. Ονομάστηκε έτσι λόγω της πλούσιας οικογένειας Ρότσιλντ, κάποια στιγμή μετά το 1868.

Το βιβλίο κλάπηκε από τους Ναζί το 1938. Το 1942, ο Χίτλερ το παρέδωσε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Βιέννης. Ωστόσο, με το πέρας του πολέμου, η βιβλιοθήκη αρνήθηκε να το επιστρέψει στους Ρότσιλντ. Τελικά, το 1999 ανακτήθηκε από τους νόμιμους ιδιοκτήτες του και πωλήθηκε το 2014 στον Αυστραλό επιχειρηματία Κέρι Στόουκς έναντι 13,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

ακριβότερα βιβλία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

6. Bay Psalm Book

Το Bay Psalm Book αντιπροσωπεύει το πρώτο βιβλίο που εκτυπώθηκε στη βρετανική Βόρεια Αμερική. Κυκλοφόρησε το 1640, δηλαδή είκοσι χρόνια μετά την άφιξη των πρώτων προσκυνητών στο Plymouth Rock. Υπάρχουν μόνο έντεκα γνωστά αντίτυπα αυτού του βιβλίου. Το 2013, ο Ντέιβιντ Ρούμπενσταϊν απέκτησε ένα από αυτά έναντι 14,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

ακριβότερα βιβλία
Photo: AFP

5. Το Ευαγγέλιο του Αγίου Κάθμπερτ

Το Ευαγγέλιο του Αγίου Κάθμπερτ, που αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο ευρωπαϊκό βιβλίο, αποκτήθηκε από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου το 2012, με ένα κόστος που έφτασε τα 14 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό το ευαγγέλιο θάφτηκε μαζί με τον συγγραφέα του, τον Άγιο Κάθμπερτ, το 687. Ανακαλύφθηκε ξανά το 1104, όταν τα λείψανα του μεταφέρθηκαν από έναν τάφο σε ιερό. Αυτό το βιβλίο βρισκόταν για πολλούς αιώνες στην κατοχή ενός ιδιώτη, μέχρι που κατέληξε ως δωρεά σε μια κοινότητα Ιησουιτών στο Βέλγιο, όπου παρέμεινε για 250 χρόνια.

ακριβότερα βιβλία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

4. Η Μάγκνα Κάρτα 

Η Μάγκνα Κάρτα εκδόθηκε το 1215 και αποτελεί έναν βασιλικό χάρτη δικαιωμάτων που υπογράφηκε από τον βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας. Πρόκειται για το πρώτο έγγραφο που δήλωσε επίσημα ότι ο βασιλιάς και η κυβέρνησή του υπόκεινται στον νόμο. Ο σκοπός της ήταν να περιορίσει την εξουσία των μοναρχών και να θέσει όρια στη βασιλική εξουσία.

Ο Ντέιβιντ Ρούμπενσταϊν, συνιδρυτής του ομίλου Carlyle, αγόρασε με το ποσό των 21,3 εκατομμυρίων δολαρίων μια έκδοση του ιστορικού έγγραφου του 1297, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διακυβέρνηση των ΗΠΑ επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις αρχές που περιγράφονται στο βιβλίο αυτό.

ακριβότερα βιβλία
Photo: AFP

3. Τα Ευαγγέλια του Ερρίκου του Λέοντα

Τα Ευαγγέλια του Ερρίκου του Λέοντα ήταν προορισμένα από τον δούκα της Σαξονίας για τον βωμό της Παναγίας στον καθεδρικό ναό του Μπράουνσβαϊκ. Συνιστούν ένα αριστούργημα της εποχής του ρομαντισμού και πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν περί το 1188. Το έργο πουλήθηκε σε δημοπρασία το 1983 σε μια ομάδα πλειοδοτών, η οποία περιλάμβανε τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άλλους ιδιώτες δωρητές.

ακριβότερα βιβλία
Photo: AFP

2. Το Βιβλίο του Μόρμον

Το Βιβλίο του Μόρμον θεωρείται το πιο ακριβό θρησκευτικό κείμενο που έχει ποτέ πωληθεί. Το 2017, η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών επενδύει περίπου 35 εκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση ενός χειρόγραφου τυπογραφικού κειμένου που χρονολογείται από το 1830. Αυτό το χειρόγραφο χρησιμοποιήθηκε για την εκτύπωση των αρχικών αντιτύπων του Βιβλίου του Μόρμον.

ακριβότερα βιβλία
Photo: AFP

1. 1. Κώδικας Leicester του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Το πιο ακριβό βιβλίο που έχει πωληθεί ποτέ ήταν ο Κώδικας Leicester, ο οποίος αγοράστηκε από τον Μπιλ Γκέιτς το 1994 έναντι 30,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Κώδικας Leicester αποτελεί το επιστημονικό ημερολόγιο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, δημιουργημένο το 1510. Περιλαμβάνει σχέδια, θεωρίες και παρατηρήσεις του ντα Βίντσι σε θέματα όπως η κίνηση του νερού, η φωτεινότητα του φεγγαριού και η προέλευση απολιθωμάτων θαλάσσιων πλασμάτων που βρίσκονται σε βουνά. Μετά την αγορά του, ο Γκέιτς ψηφιοποίησε τον Κώδικα και χρησιμοποίησε μερικές από τις εικόνες ως lockscreen και ταπετσαρία για τα Windows 98 Plus.

ακριβότερα βιβλία
Photo: AFP

Τα 8 καλύτερα γοτθικά βιβλία όλων των εποχών

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr