Search
Close this search box.
κασσώπη

Αρχαίο Θέατρο Κασσώπης: Από την ακμή στην εγκατάλειψη και πάλι στο φως (ΒΙΝΤΕΟ)

Στους πρόποδες του Ζαλόγγου, με θέα που κόβει την ανάσα, το Αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης ξαναζωντανεύει ύστερα από 21 αιώνες σιωπής.

Μαντείο των Δελφών: Τι βρίσκεται κάτω από τον Οίκο του Απόλλωνα;

Χτισμένο τον 3ο αιώνα π.Χ., το θέατρο αποτελεί ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής και μνημείο της πλούσιας ιστορίας της Ηπείρου.

Η Κασσώπη, πρωτεύουσα των Κασσωπαίων, γνώρισε ακμή τον 3ο αιώνα π.Χ., αφήνοντας κληρονομιά μνημεία όπως το θέατρο, τα τείχη, η αγορά και τα δημόσια κτίρια. Η ρωμαϊκή λεηλασία το 168-167 π.Χ. και η μετέπειτα εγκατάλειψη άφησαν τα ερείπια να αφηγούνται ιστορίες χαμένων καιρών.

Το θέατρο, με χωρητικότητα 5.000-6.000 θεατών, αποτελείται από δύο πολυγωνικούς αναλημματικούς τοίχους, κοίλο χωρισμένο σε δύο ζώνες με διάζωμα, κλιμακοστάσια και ορχήστρα σε σχήμα τόξου. Η μοναδική σκηνή του, με έξι κίονες στο προσκήνιο, μαρτυρά την ακμή της τέχνης και της ψυχαγωγίας στην Αρχαία Κασσώπη.

Η αναστήλωση του θεάτρου οφείλεται στην ακάματη προσπάθεια του Διαζώματος και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Μέσω crowdfunding, το μνημείο ξαναβρήκε την παλιά του αίγλη, έτοιμο να υποδεχτεί θεατές και καλλιτέχνες.

Η επαναλειτουργία του θεάτρου δεν αποτελεί απλά μια αναστήλωση. Είναι μια πράξη πολιτισμού, μια γέφυρα που ενώνει το παρελθόν με το παρόν, φέρνοντας στο φως μια ξεχασμένη σελίδα της ελληνικής ιστορίας.

Η Κασσώπη, με το αναγεννημένο θέατρο, προστίθεται στον χάρτη των πολιτιστικών θησαυρών της Ελλάδας, προσκαλώντας ντόπιους και ξένους να γνωρίσουν την ακμή της Αρχαίας Ηπείρου και να χαθούν στην ατμόσφαιρα της δραματικής τέχνης.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

14 χάρτες του κόσμου που φανερώνουν την Αρχαία Ελλάδα

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr