Search
Close this search box.

Ο βανδαλισμός της Ακρόπολης στο διάβα της Ιστορίας: Από τους Ερούλους στον Λόρδο Έλγιν (ΒΙΝΤΕΟ)

Η σκοτεινή ιστορία της Ακρόπολης ξεκινά με τον βανδαλισμό της από διάφορους κατακτητές κατά το πέρασμα των αιώνων.

Ακρόπολη: Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες του μνημείου – 1843

Η Ακρόπολη της Αθήνας έχει γίνει μάρτυρας διάφορων βανδαλισμών και καταστροφών στο πέρας της ιστορίας. Ξεκινάμε με τους Γερμανούς, εκπροσωπούμενους από τους Ερούλους (267), και τους Βησιγότθοιους, υπό τον ηγετικό ρόλο του Αλάριχου που έκαναν ανεπανόρθωτες ζημιές στην Ακρόπολη, λεηλάτησαν όλους τους ναούς της Ελλάδας και άναψαν φωτιά στον ιερό λόφο.

Οι Ερούλοι παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους, εξολοθρεύοντας την Αρχαία Αγορά, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στον Κεραμεικό, στη Στοά του Αττάλου, στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, πυρπολώντας το Ερεχθείο, τη στέγη του Παρθενώνα, το χάλκινο άγαλμα της Αθηνάς (έργο του Φειδία), το Ηρώδειο, και πολλά άλλα κτίρια, ενώ εξόντωσαν με απάνθρωπο τρόπο μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Παρά την αντίσταση που οργάνωσε ο ιστορικός Δεξίππος, με σώμα 2.000 ανδρών και κάποιες ενισχύσεις από τον ρωμαϊκό Ανθύπατο της Αχαΐας, οι Γερμανοί κυριαρχούσαν παντού.

Στη συνέχεια, ο Κωνσταντίνος ο Μέγας, μεταφέρει την πρωτεύουσα στην Κωνσταντινούπολη, παίρνοντας μαζί του πολλά αγάλματα, συμπεριλαμβανομένου του αγάλματος της Αθηνάς προμάχου.

Ο Ιουστινιανός συνέχισε το βανδαλιστικό έργο στην Ακρόπολη, μετατρέποντάς την σε φρούριο με χριστιανικές εκκλησίες. Ακολούθησαν οι Γερμανοί Φράγκοι, οι οποίοι ανέλαβαν τη συντήρηση της περιοχής. Οι Ισπανοί και οι Ιταλοί (Ενετοί) έδειξαν σεβασμό προς την Ακρόπολη, χωρίς να προκαλέσουν ζημίες.

Οι Τούρκοι, όμως, με την άφιξή τους, προκειμένου να οχυρωθούν, γκρέμισαν τον ναό της Αθηνάς Νίκης, χρησιμοποιώντας τα υλικά για την ενίσχυση της δυτικής οχύρωσης. Ο Βενετός Φραγκίσκος Μοροζίνι πολιορκεί για τέσσερις ημέρες τους Οθωμανούς από τον λόφο του Φιλοπάππου (1687), οδηγώντας σε έναν πολύμηνο πόλεμο, με την κατάληξη να είναι καταστροφική. Μια οβίδα, πιθανόν εκτοξευμένη από Γερμανό “φίλο,” πέφτει στην πυριτιδαποθήκη που περιείχε 500 βαρέλια πυρίτιδας. Το αρχαίο μνημείο, που υπηρέτησε για περισσότερα από δύο χιλιετίες και υιοθέτησε όλες τις θρησκευτικές παραδόσεις, τώρα βρισκόταν σε ερείπια. Μόλις καταλήφθηκε, ακολούθησε μια καταστροφή με σκοπό τη λεηλασία, τόσο από τον ηγέτη όσο και από τους στρατιώτες του, προκειμένου να συγκεντρώσουν αναμνηστικά.

acropolis
Σύγχρονη γκραβούρα που απεικονίζει την Ακρόπολη την εποχή της πολιορκίας. Σημειώνεται η τροχιά της οβίδας που χτύπησε τον Παρθενώνα προκαλώντας την καταστροφική έκρηξη. Πηγή: Βικιπαίδεια

Αργότερα, οι Τούρκοι επανήλθαν, συλλέγοντας τα ερείπια για οικοδομικά υλικά. Και ύστερα, ο Έλγιν επισκέφθηκε τον τόπο, συγκεντρώνοντας ό,τι απέμεινε από τις προηγούμενες καταστροφές. Ωστόσο, η επίσκεψή του προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά και καταστροφή από ό,τι είχαν προκαλέσει όλοι οι προηγούμενοι μαζί.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Αθήνα: 10 μέρη του χθες και του σήμερα την ιστορία των οποίων λίγοι γνωρίζουν

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr