Search
Close this search box.

25 αποφθέγματα του Ντοστογιέφσκι από τους αδελφούς Καραμαζόφ

«Οι αδελφοί Καραμάζοφ» είναι ένα κλασικό μυθιστόρημα γραμμένο από τον Ρώσο συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Εκδόθηκε το 1880 και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στη λογοτεχνία. Το μυθιστόρημα διερευνά βαθιά φιλοσοφικά και ηθικά ερωτήματα μέσα από τη ζωή τριών αδελφών: του Ντμίτρι, του Ιβάν και του Αλεξέι Καραμάζοφ.

30 αποφθέγματα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι: «Πολλή δυστυχία έχει έρθει στον κόσμο λόγω της αμηχανίας και των πραγμάτων που μένουν ανείπωτα»

Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από τη σύνθετη δυναμική μέσα στην οικογένεια Καραμάζοφ. Ο Fyodor Pavlovich Karamazov, ο πατέρας, είναι ένας ξεφτιλισμένος και αποδιοργανωμένος άνθρωπος του οποίου οι πράξεις επηρεάζουν τις ζωές των γιων του. Ο Ντμίτρι, ο μεγαλύτερος, είναι παθιασμένος και παρορμητικός, μπλεγμένος σε ένα ερωτικό τρίγωνο που οδηγεί σε μια δίκη για φόνο. Ο Ιβάν, ο διανοούμενος, παλεύει με θρησκευτικά και υπαρξιακά ερωτήματα, αμφισβητώντας τις συμβατικές πεποιθήσεις. Ο Αλεξέι, ο νεότερος, είναι ένας αρχάριος μοναχός που αναζητά πνευματική φώτιση.

Το μυθιστόρημα εμβαθύνει στα ψυχολογικά βάθη των χαρακτήρων του, εξερευνώντας θέματα ηθικής, πίστης και ύπαρξης Θεού. Ο Ντοστογιέφσκι χρησιμοποιεί τους χαρακτήρες και τις αλληλεπιδράσεις τους για να παρουσιάσει μια βαθιά κριτική της κοινωνίας και των θεσμών της. Η αφήγηση είναι πλούσια σε συμβολισμούς, αλληγορίες και θρησκευτικούς τόνους, δημιουργώντας μια πυκνή και προβληματική εμπειρία ανάγνωσης.

Μία από τις κεντρικές φιλοσοφικές συζητήσεις στο μυθιστόρημα συμβαίνει μεταξύ του Ιβάν και του Αλεξέι, που περιστρέφεται γύρω από την ύπαρξη του Θεού και τις επιπτώσεις ενός κόσμου χωρίς θεϊκή ηθική. Οι χαρακτήρες παλεύουν με τους δικούς τους εσωτερικούς δαίμονες, οδηγώντας σε στιγμές έντονου ψυχολογικού δράματος και αυτοανακάλυψης.

Το μυθιστόρημα «Οι αδελφοί Καραμάζοφ» παραμένει ένα σημαντικό έργο στην παγκόσμια λογοτεχνία, επηρεάζοντας αμέτρητους συγγραφείς και στοχαστές. Η εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, τα ηθικά διλήμματα και τα υπαρξιακά ερωτήματα συνεχίζουν να έχουν απήχηση στους αναγνώστες, καθιστώντας το ένα διαχρονικό και διαρκές αριστούργημα.

Ενοχή και λύτρωση: Διαβάζοντας το Έγκλημα και τιμωρία του Ντοστογιέφσκι (απόσπασμα)

25 αποφθέγματα από τους αδελφούς Καραμαζόφ:

  1. Τι είναι η κόλαση; Πιστεύω ότι είναι το βάσανο του να μην μπορείς να αγαπήσεις.
  2. Η ζωή είναι παράδεισος, και είμαστε όλοι στον παράδεισο, αλλά αρνούμαστε να τον δούμε.
  3. Το μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης δεν βρίσκεται απλώς στο να μείνεις ζωντανός, αλλά στο να βρεις κάτι για το οποίο θα ζήσεις.
  4. Μπορώ να δω τον ήλιο, αλλά ακόμα κι αν δεν μπορώ να δω τον ήλιο, ξέρω ότι υπάρχει. Και να ξέρεις ότι ο ήλιος είναι εκεί – αυτό είναι το να ζεις.
  5. Το απαίσιο είναι ότι η ομορφιά είναι μυστηριώδης όσο και τρομερή. Ο Θεός και ο διάβολος πολεμούν εκεί και το πεδίο της μάχης είναι η καρδιά του ανθρώπου.
  6. Νομίζω ότι ο διάβολος δεν υπάρχει, αλλά ο άνθρωπος τον έχει δημιουργήσει, τον έχει δημιουργήσει κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή του.
  7. Αυτό είναι το τελευταίο μου μήνυμα για σένα: στη θλίψη, να αναζητάς την ευτυχία.
  8. Η αγάπη στην πράξη είναι ένα σκληρό και τρομερό πράγμα σε σύγκριση με την αγάπη στα όνειρα.
  9. Συγχώρεσέ με… για την αγάπη μου – που σε κατέστρεψα με την αγάπη μου.
  10. Μπορεί κανείς να ερωτευτεί κι ακόμα να μισεί.
  11. Να αγαπάτε ιδιαίτερα τα παιδιά, γιατί και αυτά είναι αναμάρτητα όπως οι άγγελοι. Ζουν για να μαλακώνουν και να καθαρίζουν τις καρδιές μας και, σαν να λέγαμε, να μας καθοδηγούν.
  12. Γίνομαι εχθρικός με τους ανθρώπους τη στιγμή που έρχονται κοντά μου.
  13. Η πίστη, στον ρεαλιστή, δεν πηγάζει από το θαύμα, αλλά το θαύμα από την πίστη.
  14. Η ανθρωπότητα θα βρει από μόνη της τη δύναμη να ζει για την αρετή ακόμη και χωρίς να πιστεύει στην αθανασία. Θα τη βρει στο πάθος για την ελευθερία, για την ισότητα, για την αδελφότητα.
  15. Είναι πιο εύκολο να πάει κανείς στον άλλο κόσμο αν ξέρει τι υπάρχει εκεί.
  16. Ξέρεις ότι μερικές φορές είναι πολύ ευχάριστο να προσβάλλεις, έτσι δεν είναι;
  17. Κατά γενικό κανόνα, οι άνθρωποι, ακόμη και οι κακοί, είναι πολύ πιο αφελείς και απλοϊκοί από ό,τι υποθέτουμε. Και εμείς οι ίδιοι είμαστε.
  18. Θέλω να ζήσω για την αθανασία και δεν θα δεχτώ κανένα συμβιβασμό.
  19. Λαχταρούσε να εκδικηθεί τον εαυτό του περισσότερο από τον καθένα για τη δική του ασυνέπεια.
  20. Αν κάτι μπορούσε να διαλύσει την αγάπη μου για την ανθρωπότητα, θα ήταν η αχαριστία.
  21. Όλα περνούν, μόνο η αλήθεια μένει.
  22. Ο κόσμος στέκεται πάνω σε παραλογισμούς, και χωρίς αυτούς ίσως τίποτα απολύτως δεν θα συνέβαινε.
  23. Γιατί όλα είναι σαν ωκεανός, όλα ρέουν και συνδέονται. Αγγίζεις σε ένα μέρος και αντηχεί στην άλλη άκρη του κόσμου.
  24. Έχω τόσα πολλά να σου πω που φοβάμαι ότι δεν θα σου πω τίποτα.
  25. Δεν επαναστατώ ενάντια στον Θεό μου, απλά δεν αποδέχομαι τον κόσμο του.

Ο Ντοστογιέφσκι αναλύει τη διαφθορά των ανθρώπων στο όνειρο ενός γελοίου ανθρώπου

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr