Search
Close this search box.
Αλαμπάμα τεχνητή γονιμοποίηση

H Αλαμπάμα «διακόπτει» την εξωσωματική έπειτα από απόφαση δικαστηρίου ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα είναι παιδιά

Η διάγνωση του καρκίνου φέρνει συχνά μαζί της μια πληθώρα δύσκολων αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις των θεραπειών στη γονιμότητα. Πολλά άτομα που αντιμετωπίζουν αυτή τη διπλή επιβάρυνση στρέφονται στην εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) ως μέσο διασφάλισης των αναπαραγωγικών τους επιλογών.

Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αλαμπάμα, που κήρυξε τα κατεψυγμένα έμβρυα ως παιδιά σύμφωνα με το νόμο, έχει προκαλέσει σοκ στην κοινότητα των καρκινοπαθών και των ογκολόγων.

Η απόφαση αυτή έχει ήδη προκαλέσει ψυχρή επίδραση στις κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης εντός της πολιτείας, προκαλώντας ανησυχίες ότι και άλλες πολιτείες ενδέχεται να υιοθετήσουν παρόμοιες αποφάσεις, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε θεραπείες γονιμότητας για εκείνους, συμπεριλαμβανομένων πολλών καρκινοπαθών, που θεωρούν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγική τεχνολογία ως την πρωταρχική τους οδό για τη δημιουργία οικογένειας μετά τη θεραπεία.

Χριστιανοί στο Τέξας διαμαρτύρονται ενάντια στην έκθεση γλυπτού: «Εορτάζει την απάτη του Σατανά»

Η απόφαση έχει σημάνει συναγερμό μεταξύ των επαγγελματιών του τομέα της υγείας, όπως η Deanna Gerber, γυναικολόγος-ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Perlmutter του NYU Langone και επιζών από καρκίνο του μαστού, η οποία τονίζει την ευθύνη των ογκολόγων να εξετάζουν όχι μόνο τη θεραπεία του καρκίνου αλλά και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη ζωή και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ο συναισθηματικός αντίκτυπος αυτής της απόφασης είναι αισθητός, καθώς ασθενείς με καρκίνο όπως η Madeline B. εκφράζουν την απογοήτευση και την ανησυχία τους. Η Madeline, η οποία υποβλήθηκε σε θεραπείες γονιμότητας μετά τη διάγνωση καρκίνου του μαστού, αναδεικνύει την εσωτερική σύγκρουση εντός του κινήματος κατά των αμβλώσεων, όπου οι πεποιθήσεις συγκρούονται μερικές φορές με την υποστήριξη των θεραπειών γονιμότητας.

Οι θεραπείες καρκίνου, ιδίως η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Η χημειοθεραπεία, ενώ στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα, μπορεί να βλάψει τα υγιή κύτταρα που εμπλέκονται στην αναπαραγωγή, οδηγώντας ενδεχομένως σε υπογονιμότητα ή πρόωρη εμμηνόπαυση. Η απόφαση επιτείνει τις ανησυχίες σχετικά με τις προκλήσεις για την ψυχική υγεία που ήδη αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς όταν λαμβάνουν αποφάσεις σχετικές με τη γονιμότητα υπό την πίεση της διάγνωσής τους.

Καθώς διερευνούμε τις επιπτώσεις της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αλαμπάμα, γίνεται φανερό ότι ο αντίκτυπος επεκτείνεται πέρα από τις νομικές εκτιμήσεις, διαπλέκεται με τις βαθιά προσωπικές και συχνά επείγουσες επιλογές που κάνουν τα άτομα που περιηγούνται στην πολυπλοκότητα του καρκίνου και της διατήρησης της γονιμότητας.

Το ζήτημα των δικαιωμάτων στην άμβλωση έχει αποτελέσει πηγή διχασμού μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στον απόηχο της απόφασης της Αλαμπάμα, οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών μπορεί να υποστηρίξουν την ευρεία πρόσβαση στη θεραπεία γονιμότητας σε όλη τη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί, που συνήθως ευθυγραμμίζονται με τους θρησκευτικούς συντηρητικούς, συχνά υποστηρίζουν μέτρα που αποσκοπούν στην απαγόρευση ή τον περιορισμό των αμβλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Νίκι Χέιλι, υποψήφια των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, η οποία επί του παρόντος συναγωνίζεται με τον Ντόναλντ Τραμπ για το χρίσμα του κόμματος, εξέφρασε πρόσφατα την υποστήριξή της στην απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα.

«Τα έμβρυα για εμένα είναι μωρά», τόνισε η ίδια.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Πολιτείας της Αλαμπάμα δήλωσε:

«Η σημασία αυτής της απόφασης επηρεάζει όλους τους κατοίκους της Αλαμπάμα και πιθανότατα θα οδηγήσει σε λιγότερα μωρά –παιδιά, εγγόνια, ανίψια, ανιψιούς και ξαδέρφια– καθώς οι επιλογές γονιμότητας περιορίζονται για όσους θέλουν να κάνουν οικογένεια».

Ωστόσο υπηρεσία του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να συλλέγει ωάρια αλλά διακόπτοντας το επόμενο βήμα της διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης, κατά το οποίο τα ωάρια γονιμοποιούνται με σπέρμα πριν εμφυτευτούν στη μήτρα.

HΠΑ: Οι αναγνώστες προμηθεύονται βιβλία για τις αμβλώσεις

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την Washigton Post και το BBC

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr