Search
Close this search box.

Ακτιβίστριες, αμερικανική επανάσταση, COBRA: ποιους αφορούν όλα αυτά;

Μα φυσικά τους λάτρεις της τέχνης! Συγκεντρώσαμε τέσσερις ερωτήσεις που μόνο οι αληθινοί οπαδοί της τέχνης (οκ, ίσως και οι ιστορικοί) θα μπορούσαν να απαντήσουν.

Γνωρίζεις τα Guerrilla Girls;

Οι Guerrilla Girls ήταν μια αμερικανική ομάδα ακτιβιστών τέχνης, που ιδρύθηκε το 1985 με διπλή αποστολή: πρώτον, να τραβήξει την προσοχή των έγχρωμων γυναικών καλλιτεχνών και δεύτερον, να εκθέσει την κυριαρχία των λευκών ανδρών στο καλλιτεχνικό κατεστημένο. 

Το 1985, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην πόλη της Νέας Υόρκης δημιούργησε μια μεγάλη έκθεση με τίτλο “An International Survey of Painting and Sculpture”, στην οποία συμπεριλήφθηκαν μόνο 13 γυναίκες από τους συνολικά 169 καλλιτέχνες. 

Αυτή η ανισότητα έγινε η αφορμή για τη συγκρότηση των Guerrilla Girls, οι οποίες έβαλαν στόχο να πολεμήσουν τον σεξισμό και τον ρατσισμό στον κόσμο της τέχνης.

 

 

Πηγή φωτογραφίας

 

5 art facts: Καιρός να αμφισβητήσεις τις γνώσεις σου πάνω στην Ιστορία Τέχνης

Πώς λέγεται αλλιώς το καλλιτεχνικό κίνημα του Ορφισμού;

Ο «Ορφισμός» ονομάζεται και «Συγχρονισμός» στις εικαστικές τέχνες. Είναι μια τάση στην αφηρημένη τέχνη με κύριο εκφραστή τον Robert Delaunay. Η βασική του επιρροή αφορούσε την τολμηρή χρήση του χρώματος και την ξεκάθαρη αγάπη του πειραματισμού τόσο με το βάθος όσο και με τον τόνο.

Προήλθε από τον κυβισμό και έδωσε προτεραιότητα στο φως και το χρώμα. Το όνομα του κινήματος επινοήθηκε το 1912 από τον Γάλλο ποιητή Guillaume Apollinaire. 

Delaunay_ChampDeMars
Champs de Mars: The Red Tower: ελαιογραφία σε καμβά του Robert Delaunay, 1911. πηγή Wikipedia

 

Ποιος ζωγράφος είναι γνωστός για τη δημιουργία πορτραίτων των ηγετικών μορφών της Αμερικανικής Επανάστασης;

Ο Αμερικανός ζωγράφος Τσαρλς Γουίλσον Πηλ έμεινε γνωστός για τα πορτρέτα των ηγετικών μορφών της Αμερικανικής Επανάστασης και ως ιδρυτής του πρώτου μεγάλου μουσείου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Peale ζωγράφισε περίπου 1.100 πορτρέτα, όρθιων και καθιστών ανθρώπων, όπως ο George Washington, ο Benjamin Franklin, ο Thomas Jefferson και ο John Adams.

Το πορτρέτο του Ουάσιγκτον που ζωγράφισε ο Peale το 1779 πουλήθηκε για 21,3 εκατομμύρια δολάρια το 2005 και έγινε το πιο ακριβό πορτρέτο που πουλήθηκε ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα στεγάζεται στην Πινακοθήκη του Πανεπιστημίου Yale.

George_Washington_at_Princeton-PAFA

Ποια ομάδα τέχνης σχηματίστηκε από τα αρχικά των πόλεων καταγωγής των ιδρυτών της;

Η COBRA υπήρξε μια εξπρεσιονιστική ομάδα ζωγράφων από την Ευρώπη. Αυτή η τάση τέχνης διαδόθηκε από το 1948 έως το 1951.

Το ακρωνύμιο COBRA σχηματίστηκε από τα πρώτα γράμματα τριών πόλεων της Βόρειας Ευρώπης (Κοπεγχάγη, Βρυξέλλες και Άμστερνταμ), από όπου κατάγονταν τα μέλη της ομάδας. 

Στα νεότερα χρόνια, μέλη της COBRA υπήρξαν οι Karel Appel, Corneille, Constant Nieuwenhuis, Pierre Alechinsky, Lucebert και Jean Atlan. 

Η ομάδα COBRA είχε μεγάλο αντίκτυπο στην ανάπτυξη του μεταγενέστερου Ευρωπαϊκού Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού.

Den_Haag_Spui_Beeld_Karel_Appel
Βάτραχος με ομπρέλα (2001) στο Σπούι στη Χάγη από τον καλλιτέχνη Karel Appel.

 

 

πηγή περιεχομένου: britanicca.com, διαδικτυακή έρευνα

Φωτογραφία εξωφύλλου

 

Είσαι… “αρχάριος” στην ιστορία της τέχνης; Αυτά είναι τα 10 βιβλία που θα σε εισάγουν στον κόσμο της

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr