Search
Close this search box.
ιστορία της τέχνης βιβλία

Είσαι… “αρχάριος” στην ιστορία της τέχνης; Αυτά είναι τα 10 βιβλία που θα σε εισάγουν στον κόσμο της

Εάν η ιστορία της τέχνης είναι αυτό που αγαπάς τα παρακάτω βιβλία είναι μια εξαίσια ευκαιρία για να «χαθείς» στον κόσμο της.

Η εμβάθυνση στο φαινομενικά περίπλοκο βασίλειο της ιστορίας της τέχνης μπορεί να φανεί τρομακτική, δεδομένων των διαφορετικών κινημάτων και καλλιτεχνών της. Ωστόσο, αυτή η συλλογή βασικών βιβλίων για τους ιστορικούς τέχνης έχει ως στόχο να κάνει το θέμα προσιτό και ελκυστικό. Ξεχωρίζει το “Gardner’s Art Through the Ages”, ένα σημαντικό έργο της Helen Gardner, το οποίο αποτελεί βασική πηγή από το 1926. Καλύπτοντας την τέχνη από την αρχή της μέχρι τη σύγχρονη εποχή, εμβαθύνει στα έργα διάσημων προσωπικοτήτων όπως ο Βαν Γκογκ και ο Μονέ. Ακολουθούν και τα υπόλοιπα βιβλία της λίστας που θα σε μυήσουν στον κόσμο στην ιστορία της τέχνης.

5 καλλιτέχνες της γοτθικής τέχνης και οι πίνακές τους

10 βιβλία για την ιστορία της τέχνης

ιστορία της τέχνης βιβλία

1.Το “The Art Book” του Phaidon προσφέρει μια μοναδική αλφαβητική εξερεύνηση των βασικών καλλιτεχνών, παρέχοντας συνοπτικές αλλά καιδιεισδυτικές πληροφορίες. Το συμπαγές μέγεθός του το καθιστά έναν πρακτικό και οπτικά ελκυστικό οδηγό. διεισδυτικές πληροφορίες. Το συμπαγές μέγεθός του το καθιστά έναν πρακτικό και οπτικά ελκυστικό οδηγό.

ιστορία της τέχνης βιβλία

2. Το βιβλίο “50 Artists You Should Know” του Prestel προσφέρει ένα χρονολογικό ταξίδι στην ιστορία της τέχνης, ρίχνοντας φως σε γυναίκες καλλιτέχνες που συχνά παραβλέπονται. Το βιβλίο αυτό, τοποθετημένο χρονολογικά, διευκολύνει την ολοκληρωμένη κατανόηση της εξέλιξης της εικαστικής τέχνης, ξεκινώντας από τη γοτθική περίοδο.

ιστορία της τέχνης βιβλία

3. The Story of Art του E.H. Gombrich, ένα μπεστ σέλερ για πάνω από 40 χρόνια, χρησιμεύει ως μια προσιτή εισαγωγή στο χρονολόγιο της ιστορίας της τέχνης. Η σαφήνειά του, ενισχυμένη με λεζάντες, διαγράμματα και ευρετήριο, το καθιστά ένα διαχρονικά αγαπημένο βιβλίο για τους νεοεισερχόμενους στον τομέα.

ιστορία της τέχνης βιβλία

4. Το “Ways of Seeing” του John Berger, ένα βιβλίο που διασκευάστηκε από μια τηλεοπτική σειρά του BBC, αμφισβητεί τις συμβατικές απόψεις για την τέχνη. Τα επτά δοκίμιά του εξερευνούν τη σύνθετη σχέση μεταξύ όρασης και γνώσης.

ιστορία της τέχνης βιβλία

5. ” The Lives of the Artists ” του Giorgio Vasari, που συχνά θεωρείται ως το πρώτο σημαντικό βιβλίο για την ιστορία της τέχνης, προσφέρει μια οικεία ματιά στη ζωή και τα έργα των Ιταλών καλλιτεχνών της Αναγέννησης. Αυτή η έκδοση παρέχει πρόσθετο πλαίσιο, καθιστώντας την ιδανική επιλογή για όσους ενδιαφέρονται για αυτό το κομβικό καλλιτεχνικό κίνημα.

ιστορία της τέχνης βιβλία

6. Το “The Duchamp Dictionary” του Thomas Girst είναι μια πολύτιμη πηγή για την κατανόηση του Marcel Duchamp, μιας σημαντικής μορφής της σύγχρονης τέχνης. Με σαφή και ελκυστικά λήμματα του λεξικού, διευκρινίζει τις πρωτοποριακές ιδέες του Duchamp.

7. Το Show Time: The 50 Most Influential Exhibitions of Contemporary Art “του Jens Hoffmann παρέχει μια σύγχρονη προοπτική, παρουσιάζοντας εκθέσεις που έχουν μεταμορφώσει τις  πρακτικές από το 1990 και μετά. Με συναρπαστικές εικόνες, προσφέρει πληροφορίες για το εξελισσόμενο τοπίο της σύγχρονης τέχνης.

ιστορία της τέχνης βιβλία

8. Gardner’s Art Through the Ages: Από το 1926, το βιβλίο Gardner’s Art Through the Ages, που γράφτηκε από την Αμερικανίδα ιστορικό τέχνης και εκπαιδευτικό Helen Gardner, αποτελεί το βασικό σημείο αναφοράς για τους ιστορικούς τέχνης. Αυτό το ολοκληρωμένο εγχειρίδιο πραγματοποιεί ένα χρονολογικό ταξίδι στην ιστορία της τέχνης, ξεκινώντας με τη “Γέννηση της Τέχνης” και καταλήγοντας στις σύγχρονες δημιουργίες. Καλύπτει εκτενώς τη συμβολή εμβληματικών μορφών όπως ο Βίνσεντ βαν Γκογκ, ο Édouard Manet, ο Claude Monet και ο Jackson Pollock.

ιστορία της τέχνης βιβλία

9. The Collins Big Book of Art: From Cave Art to Pop Art: Το Collins Big Book of Art χρησιμεύει ως ένα εξαιρετικό σημείο εισόδου στον κόσμο της τέχνης, ιδίως για όσους έχουν περιορισμένες ή καθόλου γνώσεις, το βιβλίο αυτό καλύπτει ολόκληρη την ιστορία της τέχνης, από τις ζωγραφιές των σπηλαίων, την Αναγέννηση, τον ιμπρεσιονισμό  μέχρι την pop art. Με πάνω από 1.200 προσεκτικά επιλεγμένα έργα τέχνης από όλο τον κόσμο.
ιστορία της τέχνης βιβλία

10. Styles, Schools and Movements: The Essential Encyclopaedic Guide to Modern Art του Amy Dempsey. Ξεκινώντας από τον ιμπρεσιονισμό και καταλήγοντας στη σύγχρονη τέχνη, αυτή η συλλογή δοκιμίων εμβαθύνει στα κρίσιμα έργα των τελευταίων 150 ετών. Κάθε κύριο δοκίμιο συμπληρώνεται από προτάσεις για περαιτέρω ανάγνωση, παρέχοντας στους αναγνώστες μια σαφή διαδρομή για να εμβαθύνουν σε συγκεκριμένα καλλιτεχνικά ρεύματα. Το βιβλίο αυτό έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την ολοκληρωμένη κατανόηση της εξέλιξης της σύγχρονης τέχνης.

 

Πηγή φωτογραφιών

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr