Search
Close this search box.
γοτθική τέχνη

5 καλλιτέχνες της γοτθικής τέχνης και οι πίνακές τους

Τί ειναι η γοτθική τέχνη; Η γοτθική τέχνη είναι ένα μεσαιωνικό, ευρωπαϊκό, καλλιτεχνικό στυλ που άκμασε από τον 12ο έως τον 16ο αιώνα. Χαρακτηρίζεται από την έμφαση στην ψηλή αρχιτεκτονική, την περίπλοκη διακόσμηση και την αίσθηση της καθετότητας.

Γοτθική τέχνη: Τα βασικά χαρακτηριστικά της  

Τα χαρακτηριστικά της είναι οι οξυκόρυφες καμάρες, οι ραβδωτοί θόλοι, οι ιπτάμενες αντηρίδες και τα μεγάλα βιτρό παράθυρα που επέτρεπαν περισσότερο φως, δημιουργώντας μια αιθέρια ατμόσφαιρα στους καθεδρικούς ναούς και τις εκκλησίες. Η γοτθική τέχνη επεκτάθηκε πέρα από την αρχιτεκτονική και περιελάμβανε τη γλυπτική, τη ζωγραφική. Συχνά απεικόνιζε θρησκευτικά θέματα, αγίους και βιβλικές αφηγήσεις με έμφαση στο συναίσθημα, τη λεπτομέρεια και την απομάκρυνση από τις επίπεδες, στυλιζαρισμένες μορφές της προηγούμενης ρομανικής περιόδου.

10 από τα πιο διάσημα σκοτεινά έργα τέχνης

Γοτθική τέχνη: 5 καλλιτέχνες που επηρέασαν τον Μεσαίωνα

Giotto

Ο Giotto di Bondone, που μερικές φορές αναφέρεται ως Giotto ή Giottus στα λατινικά, ήταν ένας καταξιωμένος ζωγράφος και αρχιτέκτονας που καταγόταν από τη Φλωρεντία κατά τον Ύστερο Μεσαίωνα. Οι καλλιτεχνικές του προσπάθειες εντάσσονται κυρίως στη γοτθική/πρωτοαναγεννησιακή περίοδο.

Ο Giotto  επαινείται για την επανάσταση που έφερε στην τέχνη της ζωγραφικής, όπως αυτή αναγνωρίζεται σήμερα. Ένα από τα magnum opus του Giotto είναι ο εξωραϊσμός του παρεκκλησίου Σκροβέγκνι στην Πάδοβα, κοινώς γνωστό ως παρεκκλήσι Αρένα, έργο που ολοκλήρωσε γύρω στο 1305. Αυτός ο κύκλος τοιχογραφιών αφηγείται τη ζωή της Παναγίας και του Χριστού και θεωρείται ευρέως ως ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της περιόδου της Πρώιμης Αναγέννησης.
γοτθική τέχνη

Duccio di Buoninsegna

Ο Duccio di Buoninsegna, που υπολογίζεται ότι έζησε από το 1255-1260 έως το 1318-1319 περίπου, ήταν ένας καταξιωμένος Ιταλός ζωγράφος που δραστηριοποιήθηκε στα τέλη του 13ου και στις αρχές του 14ου αιώνα στη Σιένα της Τοσκάνης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο  Duccio έλαβε παραγγελίες για τη δημιουργία σημαντικών έργων για κυβερνητικά και θρησκευτικά κτίρια σε ολόκληρη την Ιταλία. Αναγνωρίζεται ευρέως ως ένας από τους σημαντικότερους Ιταλούς ζωγράφους του Μεσαίωνα και του αποδίδεται καθοριστικός ρόλος στην ανάπτυξη των σχολών ζωγραφικής του Τρεκέντο και της Σιένα. Η συμβολή του άφησε επίσης διαρκή αντίκτυπο στο γοτθικό στυλ της Σιένα.

Οι λεπτομέρειες της εκπαίδευσης του Ντούτσιο έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των ιστορικών της τέχνης, με την ακριβή τοποθεσία και τον μέντορα υπό τον οποίο σπούδασε να παραμένουν αμφιλεγόμενα θέματα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι εκπαιδεύτηκε υπό τον Τσιμάμπουε, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη για να μάθει απευθείας από έναν βυζαντινό δάσκαλο.

Αν και ο Duccio έζησε από το 1268 έως το 1311, μόνο 13 περίπου έργα του έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα. Από αυτά, μόνο δύο μπορούν να χρονολογηθούν με βεβαιότητα: η “Μαντόνα Rucellai” (Galleria degli Uffizi), που ανατέθηκε τον Απρίλιο του 1285 για ένα παρεκκλήσι στη Santa Maria Novella της Φλωρεντίας, και η Maestà, που ανατέθηκε το 1308 για τον κεντρικό βωμό του καθεδρικού ναού της Σιένα, την οποία ο Duccio ολοκλήρωσε τον Ιούνιο του 1311.

Τα αξιοσημείωτα έργα του Ντούτσιο είναι ζωγραφισμένα με αυγοτέμπερα σε ξύλινα πάνελ και διακοσμημένα με φύλλα χρυσού. Σε αντίθεση με πολλούς συγχρόνους και προκατόχους του, ο Duccio ήταν δεξιοτέχνης της τέμπερας, επιδεικνύοντας ακρίβεια και λεπτότητα στην τεχνική του.

γοτθική τέχνη

Cimabue

Ο Cimabue, του οποίου η κατά προσέγγιση διάρκεια ζωής κυμαινόταν από το 1240 έως το 1302 περίπου, ήταν ένας εξέχων Φλωρεντινός ζωγράφος και δημιουργός ψηφιδωτών της εποχής του. Συχνά ανακηρύσσεται ως ένας από τους πρώτους Ιταλούς ζωγράφους που άρχισαν να ξεφεύγουν από το κυρίαρχο ιταλοβυζαντινό ύφος, αν και παρέμεινε βαθιά επηρεασμένος από τις βυζαντινές καλλιτεχνικές παραδόσεις.

Η τέχνη του Cimabue παρουσίαζε μια απόκλιση από τον κανόνα της εποχής του, παρουσιάζοντας μορφές με πιο περίπλοκες, ρεαλιστικές αναλογίες και σκιάσεις σε σύγκριση με τις σχετικά επίπεδες και ιδιαίτερα στυλιζαρισμένες απεικονίσεις που συναντώνται στη μεσαιωνική τέχνη της εποχής του.

Σύμφωνα με τον Ιταλό ζωγράφο και ιστορικό Giorgio Vasari, ο Cimabue  ήταν ο δάσκαλος του Giotto, ο οποίος αργότερα αναγνωρίστηκε ως ο σημαντικότερος της καλλιτέχνης της ιταλικής πρωτοαναγέννησης. Η αφήγηση του Vasari αποδίδει σημαντικό ρόλο στον Cimabue στην εκπαίδευση του Giotto.

Ωστόσο, η σύγχρονη επιστήμη συχνά αποκλίνει από τον ισχυρισμό του Vasari, παραθέτοντας παλαιότερες πηγές που υποδηλώνουν μια διαφορετική αφήγηση σχετικά με τον ρόλο του Cimabue στην εκπαίδευση και την καλλιτεχνική ανάπτυξη του Giotto.
γοτθική τέχνη

Fra Angelico

Ο Fra Angelico, που γεννήθηκε ως Guido di Pietro γύρω στο 1395 και απεβίωσε στις 18 Φεβρουαρίου 1455, ήταν ένας εξέχων Ιταλός ζωγράφος κατά την περίοδο της Πρώιμης Αναγέννησης.

Τα πιο διάσημα έργα του είναι μια σειρά από τοιχογραφίες που κοσμούν τους τοίχους του δικού του μοναστηριού, του Αγίου Μάρκου, που βρίσκεται στη Φλωρεντία.

Σε αναγνώριση της ιερότητας της ζωής του και της συνεισφοράς του στην τέχνη, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ τον ανακήρυξε επίσημα “ευλογημένο” το 1982.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το όνομα “Fiesole” θεωρείται συχνά λανθασμένα μέρος του επίσημου ονόματός του. Στην πραγματικότητα, δηλώνει τον τόπο όπου ορκίστηκε  ως Δομινικανός μοναχός και χρησιμοποιήθηκε από τους συγχρόνους για να τον διακρίνουν από άλλα άτομα με το όνομα Fra Giovanni.

Το καλλιτεχνικό ύφος του Fra Angelico παρουσιάζει ένα μείγμα συντηρητικών γοτθικών στοιχείων που περνούν στην αναδυόμενη αισθητική της Αναγέννησης.

Ένα από τα αξιοσημείωτα έργα του, το τέμπλο που απεικονίζει τη Στέψη της Παναγίας, δημιουργήθηκε για τη φλωρεντινή εκκλησία Σάντα Μαρία Νοβέλλα. Το έργο αυτό τηρεί τα τυπικά χαρακτηριστικά μιας αγιογραφίας του 14ου αιώνα, που χαρακτηρίζεται από το σχολαστικά επεξεργασμένο χρυσό φόντο, την άφθονη χρήση του μπλε και του βερμιλιανού χρώματος και τα περίτεχνα λεπτομερή χρυσά φωτοστέφανα και φορέματα. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν παράδειγμα της γοτθικής παράδοσης.

Αυτό που διακρίνει την τέχνη του Fra Angelico είναι η αίσθηση της στερεότητας, της τρισδιάστατης εικόνας και του ρεαλισμού που είναι εμφανής στις μορφές του. Τα ρούχα τους απεικονίζονται με τρόπο αληθοφανή, με ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο που κρέμονται και κουρδίζονται, γεγονός που διαφοροποιεί το έργο του από τις πιο στυλιζαρισμένες συνθέσεις των συγχρόνων του. Ακόμη και όταν οι χαρακτήρες του απεικονίζονται όρθιοι πάνω σε σύννεφα, τους προσδίδει μια αίσθηση βάρους και παρουσίας που ενισχύει τον ρεαλισμό των πινάκων του.
γοτθική τέχνη

 Carlo Crivelli

Ο Carlo Crivelli, που γεννήθηκε γύρω στο 1430 στη Βενετία και απεβίωσε περίπου το 1495 στο Ascoli Piceno, ήταν ένας εξέχων Ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης, γνωστός για τη συντηρητική υστερογοτθική καλλιτεχνική του ευαισθησία.

Στα πρώτα του χρόνια διέμενε στην περιοχή του Βένετο, όπου απορρόφησε καλλιτεχνικές επιρροές από διάσημες προσωπικότητες όπως οι Βιβαρίνοι, οι Σκουαρτσιόνε και ο Μαντένια.

Ωστόσο, μέχρι το 1458, ο Crivelli είχε εγκαταλείψει το Βένετο και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στη Μάρκα της Ανκόνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου καλλιέργησε ένα ξεχωριστό προσωπικό στυλ που απείχε από τις καλλιτεχνικές τάσεις του σύγχρονου Βενετού, Τζιοβάνι Μπελίνι.

Το καλλιτεχνικό ύφος του Crivelli, σε πλήρη αντίθεση με τις αναδυόμενες νατουραλιστικές τάσεις στη Φλωρεντία κατά τη διάρκεια της ζωής του, παρέμεινε ριζωμένο στην αυλική διεθνή γοτθική παράδοση. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από σκηνές αστικών τοπίων που διαθέτουν μια ποιότητα που μοιάζουν με κόσμημα, στολισμένα με περίπλοκες αλληγορικές λεπτομέρειες.

Επέδειξε προτίμηση στις πλούσιες εξοχές και η τέχνη του χαρακτηρίζεται από τη μοναδική ενσωμάτωση φρούτων και λουλουδιών ως διακοσμητικών στοιχείων, που συχνά απεικονίζονται σε κρεμαστές γιρλάντες. Αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα θυμίζει την καλλιτεχνική παράδοση που συνδέεται με το εργαστήριο του Francesco Squarcione στην Paduan, όπου ο Crivelli μπορεί να έλαβε την πρώιμη εκπαίδευσή του.

Οι πίνακες του Crivelli παρουσιάζουν μια γραμμική ποιότητα που θυμίζουν τους αντίστοιχους πίνακες της Ουμβρίας. Σε αντίθεση με τον συνάδελφό του Giovanni Bellini, τα έργα του Crivelli δεν χαρακτηρίζονται από μια “ήπια” εμφάνιση- αντίθετα, διακρίνονται για τα έντονα περιγράμματα και τη σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια.

Μια από τις αξιοσημείωτες τεχνικές που χρησιμοποιεί ο Carlo Crivelli είναι το trompe-l’oeil, ένα στυλ που συχνά συνδέεται με καλλιτέχνες της Βόρειας Αναγέννησης, όπως ο Rogier van der Weyden. Αυτή η τεχνική δημιουργεί την ψευδαίσθηση της τρισδιάστατης εικόνας με την ενσωμάτωση υπερυψωμένων στοιχείων όπως διαμάντια και πανοπλίες, τα οποία είναι χυτά με γκέσο πάνω στον πίνακα, ενισχύοντας περαιτέρω τον οπτικό αντίκτυπο της τέχνης του.
γοτθική τέχνη

Ζωγράφοι και θέματα αισθησιασμού

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr