Search
Close this search box.

Ζωγράφοι και θέματα αισθησιασμού

Οι  ζωγράφοι άνοιξαν τις πύλες σε θέματα σχετικά με τον αισθησιασμό παρά τα ταμπού της εποχής. Υπάρχουν καλλιτέχνες που έχουν εξερευνήσει θέματα αισθησιασμού και οικειότητας στα έργα τους. Ωρισμένοι καλλιτέχνες έχουν ασχοληθεί με τη σεξουαλικότητα και την οικειότητα στα έργα τους. Ακολουθούν έξι  καλλιτέχνες που έχουν εξερευνήσει τον αισθησιασμό και το ανθρώπινο σώμα στο έργο τους.

Η μακάβρια αισθητική του Santiago Caruso

Gustav Klimt (1862-1918): Γνωστός για το πολυτελές και περίτεχνο στυλ του, οι πίνακες του Klimt συχνά εξυμνούσαν την ομορφιά και τον αισθησιασμό της ανθρώπινης μορφής. Το έργο του “Το φιλί” είναι ένα διάσημο παράδειγμα που απεικονίζει ένα ζευγάρι σε μια παθιασμένη αγκαλιά.

Édouard Manet (1832-1883): Βασική μορφή του κινήματος του ιμπρεσιονισμού, ο Μανέ αμφισβήτησε τα κοινωνικά πρότυπα με τις απεικονίσεις της καθημερινής ζωής. Ο πίνακάς του “Olympia” προκάλεσε σκάνδαλο στην εποχή του, παρουσιάζοντας μια ξαπλωμένη γυμνή γυναίκα που κοιτάζει απευθείας τον θεατή.

 

Αμεντέο Μοντιλιάνι (1884-1920): Το ιδιαίτερο στυλ του Μοντιλιάνι αποτύπωσε επιμήκεις μορφές και έναν αέρα μυστηρίου. Τα πορτρέτα του συχνά αποπνέουν μια αίσθηση οικειότητας και αισθησιασμού, τονίζοντας την κομψότητα και τη γοητεία της ανθρώπινης μορφής.

Andres Valencia: Ο μικρός «Πικάσο» πούλησε τον πίνακά του για 159.000$

Egon Schiele (1890-1918): Τα προκλητικά και εκφραστικά έργα του Schiele εξερευνούσαν τα συναισθήματα και τα τρωτά σημεία του ανθρώπινου σώματος. Οι τολμηρές απεικονίσεις της σεξουαλικότητας και του γυμνού του αμφισβήτησαν τα κοινωνικά πρότυπα των αρχών του 20ού αιώνα.

Ο Αkseli Gallen-Kallela (1865-1931) ήταν φινλανδός ζωγράφος και σχεδιαστής, γνωστός για το έργο του “Armastajad” (Εραστές). Αυτό το έργο, ολοκληρωμένο ανάμεσα στα 1906-1917, αποτελεί έναν εμβληματικό πίνακα του Καλλέλα. Ο Καλλέλα εξερεύνησε τη φυσική και πνευματική σύνδεση μεταξύ ανθρώπων μέσα από την απεικόνιση αυτών των εραστών, με έναν ρομαντικό και συναισθηματικό τρόπο. Ο τρόπος με τον οποίο αγκαλιάζονται και αλληλεπιδρούν αντικατοπτρίζει την αίσθηση της ενότητας και της αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων.

Rene Magritte ( 1928) Ο Βέλγος καλλιτέχνης ήταν μόλις 30 ετών όταν ζωγράφισε τους Εραστές. Σε αυτόν τον πίνακα απεικονίζονταν δύο φιγούρες, η μία αρσενική και η άλλη θηλυκή, «κλειδωμένες» σε μια αγκαλιά.

Συνέντευξη: Μανώλης Μάξιμος – «Ίσως περισσότερο η άγνοια να εξαλείφει τον ρομαντισμό, παρά η τεχνολογία»

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr