Search
Close this search box.
Μέγας Αλέξανδρος τάφος

Έκλεψαν κατά λάθος τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Στην αινιγματική ιστορία που περιβάλλει τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μια ιστορική τραγωδία εκτυλίχθηκε μέσα στα ιερά του όρια, που σημαδεύτηκε από την ακούσια κλοπή και μια περίπλοκη περίπτωση λανθασμένης ταυτότητας. Η αφήγηση αλλάζει δραματικά με μια μαρτυρία που ξετυλίγει το κουβάρι των μυστηρίων που περιβάλλουν αυτόν τον αρχαίο τάφο.

Πολυάριθμες θεωρίες έχουν στροβιλιστεί όλα αυτά τα χρόνια, η καθεμία προσπαθώντας να εντοπίσει την ασύλληπτη τοποθεσία της τελευταίας κατοικίας του Αλεξάνδρου. Μια ριζική απόκλιση από τις συμβατικές πεποιθήσεις προτείνει τη Βενετία, και συγκεκριμένα μέσα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, ως το απίθανο σκηνικό για τον τάφο του Μακεδόνα κατακτητή. Αυτή η ανορθόδοξη θεωρία υποστηρίζει ότι οι Άραβες, μετά την κατάκτηση της Αλεξάνδρειας, προσπάθησαν να σβήσουν τα προϊσλαμικά λείψανα, οδηγώντας στην λανθασμένη τοποθέτηση του σεβαστού τόπου ταφής του Αλεξάνδρου.

Η παραλλαγή αυτής της υπόθεσης εισάγει Βενετούς εμπόρους ως ακούσιους κλέφτες, οι οποίοι μπέρδεψαν τα λείψανα του Αλεξάνδρου με εκείνα του Ευαγγελιστή Μάρκου 9Η Αλεξάνδρεια ήταν επίσης ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης του Μάρκου, ενός από τους τέσσερις χριστιανούς συγγραφείς του Ευαγγελίου). Ο δρ Άντριου Μάικλ Τσαγκ, στο έργο του “Ο χαμένος τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου”, ευθυγραμμίζει αυτή τη θεωρία με την ανακάλυψη ενός κομματιού της σαρκοφάγου του φαραώ Νεκτάνμπο Β’, συνδέοντας τις διαστάσεις της τοιχοποιίας στον Άγιο Μάρκο με τον τόπο ανάπαυσης του φαραώ.

Μέγας Αλέξανδρος: Το μυστήριο γύρω από έναν ιρακινό ναό 4.000 ετών, όπου λατρευόταν σαν θεός

Νέες επιστημονικές έρευνες, νέα πορίσματα

Εν τω μεταξύ, η μακροχρόνια αναζήτηση του τάφου του Αλεξάνδρου πήρε απροσδόκητη τροπή στις 8 Νοεμβρίου 1977, με την αποκάλυψη του ταφικού μνημείου στη Βεργίνα. Αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν η τελευταία κατοικία του Φιλίππου Β’, πατέρα του Αλεξάνδρου, η μεταγενέστερη έρευνα που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών αποκάλυψε μια συναρπαστική ανατροπή.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences  παλαιοανθρωπολόγοι, με επικεφαλής τον καθηγητή Αντώνιο Μπαρτσιώκα, παρουσιάζουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ταφή του Φιλίππου Β΄ στον τάφο Ι και όχι στον τάφο ΙΙ, όπως πιστεύαμε προηγουμένως. Η εξέταση των οστών, συμπεριλαμβανομένου ενός που παρουσιάζει τραύμα σχετιζόμενο με μάχη, παρόμοιο με τον ιστορικό τραυματισμό του Φιλίππου, σηματοδοτεί μια πρωτοποριακή ταυτοποίηση.

Η πλοκή πυκνώνει καθώς το αρχαιολογικό παζλ υποδηλώνει την παρουσία μιας νεαρής γυναίκας, που εικάζεται ότι είναι η τελευταία σύζυγος του Φιλίππου Β’, η Κλεοπάτρα, και το νεογέννητο παιδί τους, απηχώντας ιστορίες τραγικής ίντριγκας που αφορούν τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Ολυμπιάδα.

Καθώς η ιστορική αφήγηση επαναπροσδιορίζεται, η πανοπλία, η ασπίδα και τα όπλα που ανακαλύφθηκαν στον τάφο ΙΙ ερμηνεύονται εκ νέου. Απορρίπτοντας την άποψη ότι ανήκαν στον Αριδαίο, τον ψυχικά ασταθή ετεροθαλή αδελφό του Αλεξάνδρου, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα αντικείμενα αυτά θα μπορούσαν να συσχετιστούν μόνο με τον ίδιο τον θρυλικό κατακτητή.

Η αποκάλυψη αυτή δίνει νέα πνοή στην ιστορική σημασία του ταφικού μνημείου της Βεργίνας, υφαίνοντας ένα σύνθετο μωσαϊκό που διαπλέκει τις τύχες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του γένους του, αλλάζοντας για πάντα την κατανόησή μας για τους αρχαίους τόπους ανάπαυσής τους.

Προς το παρόν ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραμένει ένα μυστήριο!

Διαβάστε περισσότερα για τον Μέγα Αλέξανδρο:

Netflix: Κυκλοφόρησε το τρέιλερ «Μέγας Αλέξανδρος: Η Γέννηση Ενός Θεού»

Μέγας Αλέξανδρος: Το τελευταίο γράμμα προς τη μητέρα του, την Ολυμπιάδα

Μέγας Αλέξανδρος: Η επιστολή του προς τον Δαρείο – Τί έγραψε ο Έλληνας στρατηλάτης;

Μέγας Αλέξανδρος: Ο τάφος και το αίνιγμα – Πού βρίσκεται η σορός του;

Κοτταρίδη: Αντικρούει την Αρβελέρ – Ο Μ. Αλέξανδρος δεν είναι θαμμένος στη Βεργίνα

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr