Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
φολοη

Στην Πελοπόννησο βρίσκεται ένα από τα σπανιότερα δρυοδάση (ΒΙΝΤΕΟ)

Το δρυοδάσος της Φολόης αποτελεί ένα από τα σπανιότερα στην ευρύτερη Ευρώπη και είναι το μοναδικό του είδους στα Βαλκάνια.

Οι 25 καλύτερες φωτογραφίες σέλατος για το 2023

Στις νότιες πλαγιές του όρους Ερυμάνθου, κοντά στην αρχαία Ολυμπία, απλώνεται το δρυοδάσος της Φολόης, όπου υπάρχουν εκατοντάδες πλατύφυλλες βελανιδιές. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, αυτή την περιοχή κατοικούσαν οι κένταυροι. Κατά τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό Διόδωρο, οι κένταυροι κατέλαβαν τη Φολόη μετά τη νίκη τους επί των Λαπίθων.

Τα περίεργα αυτά πλάσματα προκαλούσαν φόβο στους κατοίκους ως ληστές και δολοφόνοι. Ωστόσο, στο δάσος ζούσε και ένας καλόκαρδος κένταυρος, ο Φόλος, φύλακας ενός τεράστιου πιθαριού με κρασί που προσέφερε ο θεός Διόνυσος. Η προϋπόθεση ήταν να ανοίξει το πιθάρι μόνο αν εμφανιζόταν ο Ηρακλής. Και έτσι, ο Ηρακλής, καλεσμένος από τον βασιλιά Ευρυσθέα να αντιμετωπίσει τον Ερυμάνθιο κάπρο, επισκέφτηκε το δάσος.

Στη σπηλιά του Φόλου, ο Ηρακλής αντίκρισε τον κένταυρο να τρώει ωμό κρέας και του ζήτησε φαγητό. Καθώς ο Φόλος του πρόσφερε, ο Ηρακλής ζήτησε και ένα ποτήρι κρασί από το σφραγισμένο πιθάρι. Ο Φόλος, θυμηθείς την εντολή του Ηφαίστου, φοβήθηκε να το ανοίξει, αλλά ο Ηρακλής τον πίεσε. Το άρωμα του κρασιού διαπέρασε το δάσος, προκαλώντας τους υπόλοιπους κενταύρους να τρέξουν προς τη σπηλιά για να το κλέψουν.

Η σκληρή μάχη μεταξύ του Ηρακλή και των κενταύρων ξέσπασε. Οι περισσότεροι κενταύροι σκοτώθηκαν από τα δηλητηριασμένα βέλη του Ηρακλή, που είχαν ποτιστεί με το αίμα της Λερναίας Ύδρας. Τελικά, ο Ηρακλής επέστρεψε στη σπηλιά και βρήκε τον Φόλο να αργοπεθαίνει από ένα δηλητηριασμένο βέλος με το οποίο είχε αυτοτραυματιστεί κατά τη διάρκεια της μάχης.

Ο Ηρακλής έθαψε τον Φόλο και έδωσε το όνομά του στην περιοχή, Φολόη. Στη συνέχεια, κατέφυγε να κυνηγήσει τον Ερυμάνθιο κάπρο, καταφέρνοντας να τον πιάσει και να ολοκληρώσει την αποστολή του. Έτσι, το μυθικό δάσος της Φολόης, πλούσιο σε φυσική ομορφιά και μύθους, παραμένει μέρος ζωντανό και πλούσιο σε φυσική ποικιλία.

You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Πηγή εξωφύλλου

Βελλεροφόντης: Ο λιγότερο γνωστός ήρωας της ελληνικής μυθολογίας

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr