Search
Close this search box.
σελας (1)

Οι 25 καλύτερες φωτογραφίες σέλατος για το 2023

Οι νικητές του διαγωνισμού “Φωτογράφος της χρονιάς για το Βόρειο Σέλας, 2023” αναδεικνύουν τοποθεσίες από τις οποίες δεν έχει φωτογραφηθεί ποτέ ξανά το βόρειο σέλας.

Nature Talks – «Φωτογράφος της Φύσης 2023»: Οι λήψεις που διακρίθηκαν (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Το βόρειο σέλας, αυτό το εκπληκτικό φαινόμενο συμβαίνει όταν ο ηλιακός άνεμος από τον ήλιο αλληλεπιδρά με την ατμόσφαιρα της Γης, προκαλώντας ιονισμό των μορίων οξυγόνου και αζώτου. Καθώς αυτά τα μόρια απελευθερώνουν την περίσσεια ενέργειας, δημιουργούν μια αιθέρια λάμψη που κόβει την ανάσα.

Οι πρόσφατοι νικητές του βραβείου “Northern Lights Photographer of the Year”, στην έκτη έκδοσή του από το “Capture the Atlas”, παρουσιάζουν μια συλλογή από 25 φωτογραφίες που παρουσιάζουν τις καλύτερες λήψεις από το βόρειο και νότιο σέλας από όλο τον κόσμο. Οι φιναλίστ του 2023 παρουσιάζουν εικόνες από γεωγραφικά πλάτη όπου το βόρειο σέλας δεν έχει καταγραφεί ποτέ πριν.

Από τα αρκτικά τοπία της Αλάσκας και της Νορβηγίας μέχρι την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία του Νοτίου Ημισφαιρίου, αυτή η αξιοσημείωτη συλλογή φωτογραφιών εμφανίζει ζωηρές αποχρώσεις πρασίνου, μωβ και ματζέντα, προσφέροντας ένα οπτικό υπερθέαμα.

Νικητής: Καταιγίδα πάνω από το Sukapak, Nickolas Warner

Αυτή η πράσινη προβολή βόρειου σέλατος πάνω από το βουνό Sukakpak από τον Nickolas Warner πήρε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό. Βρίσκεται περίπου 70 μίλια (110 χιλιόμετρα) βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, η κορυφή είναι μέρος της οροσειράς Brooks στην Αλάσκα των ΗΠΑ.

σελας

Δεύτερη θέση: Ο αρκτικός χορός, Vincent Beudez

Ο Γάλλος φωτογράφος Vincent Beudez απαθανάτισε αυτή την έκρηξη φωτός νέον στο Tromsø της Νορβηγίας.

σελας

Τρίτη θέση: Έχασα αυτό που θέλω να είμαι, Jordan McInally

Αυτή η εικόνα ενός κίτρινου και ματζέντα σέλατος πάνω από τη λίμνη Moke στη Νέα Ζηλανδία, από τον φωτογράφο Jordan McInally, κατέλαβε την τρίτη θέση.

σελας

Φιναλίστ: Κόκκινος συναγερμός, William Preite

Αυτό το εκθαμβωτικό, κόκκινο ηλιακό φαινόμενο, που φωτογραφήθηκε από τον William Preite πάνω από τους Δολομίτες στην Ιταλία, είναι στην πραγματικότητα γνωστό ως σταθερό κόκκινο τόξο σέλας (SAR), ένα γεγονός ακόμα πιο σπάνιο από το σέλας. Σε αντίθεση με το όνομά του, αυτό το φαινόμενο δεν είναι ούτε ιδιαίτερα σταθερό, ούτε σέλας. Τα SAR σχηματίζονται όταν τα μόρια οξυγόνου στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης υπερθερμαίνονται από τον μεγάλο ηλεκτρικό βρόχο που περιβάλλει τον πλανήτη μας.

σελας

Φιναλίστ: Άπειρο, Giulio Cobianchi

Για να τραβήξετε σωστά αυτήν τη φωτογραφία «διπλού τόξου», πρέπει να συμβάλλουν μερικοί παράγοντες, σύμφωνα με τον φωτογράφο Giulio Cobianchi. Ο καθαρός ουρανός και μια νύχτα χωρίς φεγγάρι σε συνδυασμό με ένα σέλας ορατό μόνο στο βορρά, επέτρεψαν αυτή τη λήψη των φώτων πάνω από τα νησιά Lofoten στη Νορβηγία.

σελας

Φιναλίστ: Bakers oven aurora australis, Josh Beames

Ο φωτογράφος Josh Beames απαθανάτισε αυτή τη φθορίζουσα σκηνή του aurora australis, ή των νότιων σελών, στο Bakers Oven της Αυστραλίας.

σελας

Φιναλίστ: Goleuadau’r gogledd, Mathew Browne

Ο τίτλος της φωτογραφίας “Goleuadau’r gogledd” μεταφράζεται σε “βόρειο σέλας” στα Ουαλικά. Ο φωτογράφος Mathew Browne απαθανάτισε τη σπάνια εμφάνιση του βόρειου σέλατος στο Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από τον Πύργο του Paxton στην Ουαλία.

σελας

Φιναλίστ: Η πλατφόρμα, Virgil Reglioni

Ο φωτογράφος Virgil Reglioni τράβηξε τη φωτογραφία του κατά τη διάρκεια μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας πάνω από μια κορυφή στο Ottertinden της Νορβηγίας. Η ομάδα ανέβηκε σε μια απότομη κλίση 47 μοιρών σε θερμοκρασίες μείον 5 βαθμούς Φαρενάιτ (μείον 21 βαθμούς Κελσίου) για να απαθανατίσει αυτή τη σουρεαλιστική εικόνα.

σελας

Φιναλίστ: Κόκκινη φλόγα, Laura Oppelt

Τα εθνικά πάρκα Wadden Sea της Γερμανίας είναι μια ασυνήθιστα νότια τοποθεσία για το βόρειο σέλας, αλλά η φωτογράφος Laura Oppelt κατάφερε να απαθανατίσει αυτήν την έκρηξη φωτός στις 25 Σεπτεμβρίου 2023.

σελας

Φιναλίστ: Waning Sun, Alex Wides

Αυτό το εντυπωσιακό πανόραμα 300 μοιρών, που δείχνει τη δύση του ήλιου κατά τη διάρκεια μιας έντονης προβολής του βόρειου σέλατος, καταγράφηκε στο νησί Senja στη Νορβηγία από τον φωτογράφο Alex Wides.

σελας

Φιναλίστ: Κυρία στα ροζ, Kenneth LeRose

Τραβηγμένη από το χαμηλότερο υψόμετρο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό το βιολετί σέλας απαθανατίστηκε στην Κοιλάδα του Θανάτου της Καλιφόρνια από τον φωτογράφο Kenneth LeRose. Το σέλας δεν φαίνονται συνήθως τόσο νότια.

σελας

Φιναλίστ: Το νησί του σέλατος, Kat Lawman

Η φωτογράφος Kat Lawman απαθανάτισε αυτή τη σπάνια εμφάνιση του σέλατος πάνω από την Ουαλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

σελας

Φιναλίστ: Έκρηξη σέλατος, Jason Perry

Αυτή η ματζέντα και κίτρινη απεικόνιση του νότιου σέλατος απαθανατίστηκε τον Απρίλιο του 2023 από τον φωτογράφο Jason Perry στην Τασμανία της Αυστραλίας.

σελας

Φιναλίστ: Βόρειο σέλας Gatklettur, Stefano Pellegrini

Αφού κυνηγούσε το βόρειο σέλας για πάνω από μια εβδομάδα, ο Stefano Pellegrini απαθανάτισε αυτόν τον υπέροχο στρόβιλο σέλατος στο Gatklettur της Ισλανδίας.

σελας

Φιναλίστ: Η καλλονή του βορρά, Elena Ermolina

Αυτό το μωβ και πράσινο βαλς σέλατος απαθανατίστηκε από τη φωτογράφο Έλενα Ερμολίνα στη χερσόνησο Κόλα της Ρωσίας.

σελας

Φιναλίστ: Νύχτες Μάρτη στο Michigan, Justin Miller

Ο Τζάστιν Μίλερ, που κατάγεται από το Μίσιγκαν, τράβηξε αυτή την παράσταση με το βόρεια σέλας πάνω από ένα αγρόκτημα στο Γκλεν Άρμπορ.

σελας

Φιναλίστ: Φευγαλέες στιγμές στον πάγο, MaryBeth Kiczenski

Φωτογραφημένο τον Μάρτιο του 2023 από τη MaryBeth Kiczenski, αυτό το σπήλαιο πάγου στην Αλάσκα κατέρρευσε το καλοκαίρι, κάνοντας αυτή τη θέα του σέλατος από μέσα πραγματικά μοναδική.

σελας

Φιναλίστ: Πράσινα φίδια, Filip Hrebenda

Τραβηγμένη σε μια λιγότερο γνωστή παραλία στο Lofoten της Νορβηγίας που ονομάζεται “Vikten”, ο φωτογράφος Filip Hrebenda απαθανάτισε αυτό το δαιδαλώδες σέλας, που μοιάζει με “πράσινα φίδια”.

σελας

Φιναλίστ: Βόρειο σέλας στη Νέα Σκωτία, Kristine Rose

Η Καναδή φωτογράφος, Kristine Rose, απαθανάτισε αυτό το σέλας, μαζί με την αντανάκλασή του, στη Νέα Σκωτία.

Φιναλίστ: Ο κύκλος της ζωής, Frøydis Dalheim

Ο φωτογράφος Frøydis Dalheim τράβηξε αυτό το χειμερινό θέαμα στη Lappland της Φινλανδίας μια νύχτα του Μαρτίου του 2023 που έφτασε σχεδόν τους μείον 22 F (μείον 30 C).

σελας

Φιναλίστ: Aurora flame, Richard Zheng

Ο Richard Zheng φωτογράφισε το βιολετί σέλας πάνω από τη χερσόνησο Dunedin στη Νέα Ζηλανδία. Η φωτογραφία δείχνει το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου στην επάνω δεξιά γωνία, το Κολλοειδές Νεφέλωμα ως κόκκινη μάζα στην επάνω αριστερή γωνία και το Νεφέλωμα Καρίνα κάτω.

σελας

Φιναλίστ: Ο χορός της πράσινης κυρίας, Luis Cajete

Αυτός ο θερμοπίδακας από το πράσινο σέλας φωτογραφήθηκε από τον Luis Cajete πάνω από τον καταρράκτη Haifoss της Ισλανδίας.

σελας

Φιναλίστ: Blåvatnet, Lukas Moesch

Ο φωτογράφος Lukas Moesch «είχε μια μαγική συνάντηση με έναν σπάνιο λευκό τάρανδο (σημάδι καλής τύχης)» στο δρόμο του για να απαθανατίσει αυτή τη στιγμή του βόρειου σέλατος στο Tromsø της Νορβηγίας.

σελας

Φιναλίστ: Echant, Paul Wilson

Αυτή η φωτογραφία του Paul Wilson, που τραβήχτηκε από το Camp Saddle στο Canterbury της Νέας Ζηλανδίας, δείχνει τα Μεγάλα και Μικρά Σύννεφα του Μαγγελάνου δίπλα στο aurora australis, γαλαξίες που είναι ορατοί μόνο στο νότιο ημισφαίριο.

σελας

Φιναλίστ: Έκρηξη στο Kirkjufell, Marc Marco Ripoll

Αυτή η πράσινη δίνη φωτογραφήθηκε από τον Marc Marco Ripoll στο όρος Kirkjufell της Ισλανδίας, που βρίσκεται στη χερσόνησο Snæfellsnes.

σελας

Πηγή εξωφύλλου

Οι 20 φωτογραφίες που μας συγκλόνισαν το 2023 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr