Search
Close this search box.
Βελλεροφόντης

Βελλεροφόντης: Ο λιγότερο γνωστός ήρωας της ελληνικής μυθολογίας

Ο Βελλεροφόντης ή αλλιώς ένας άλλος Ηρακλής. Η ιστορία του περιέχει ηρωισμό, θεϊκή καταγωγή και μια ιδιαίτερα ισχυρή πτώση.

Ο Βελλεροφόντης, που αρχικά ονομαζόταν Ιππόνος, είναι μια θρυλική μορφή της ελληνικής μυθολογίας, που αναδεικνύεται σε μεγάλο ήρωα συγκρίσιμο με τον Ηρακλή ή τον Περσέα.

Γεννημένος από τον Ποσειδώνα και την Ευρυμώνα, κόρη του βασιλιά των Μεγάρων, η καταγωγή του Βελλεροφόντη τον συνδέει με τη μυθολογική αφήγηση που αφορά τον Σίσυφο, την καταραμένη μορφή που καταδικάστηκε σε αιώνιο μόχθο από τον Άδη επειδή απέφυγε δύο φορές τον θάνατο.

Τί αριθμό κατοίκων είχε η Αρχαία Ελλάδα και πως ήλεγχαν τον υπερπληθυσμό;

Το όνομα Βελλεροφόντης έχει δύο ανταγωνιστικές καταβολές. Η μία προτείνει μια ετυμολογική σύνδεση με την ελληνική λέξη για το βλήμα, αντανακλώντας τα κατορθώματα του ήρωα. Η εναλλακτική προέρχεται από μια αφήγηση στα σχόλια του Ομήρου, που αναφέρει ότι ο Ιππόνος σκότωσε ακούσια κάποιον που ονομαζόταν Μπελλέρος στην Κόρινθο, ενώ εξασκούνταν στην ρίψη μαχαιριών, οδηγώντας σε μια αλλαγή του ονόματος που συμβολίζει τον “δολοφόνο του Μπελλέρου”.

Εξόριστος από την Κόρινθο, ο Βελλεροφόντης αναζήτησε εξιλέωση από τον βασιλιά Προίτο, ο οποίος αρχικά τον καλωσόρισε. Ωστόσο, η σύζυγος του Προίτου όρμησε ερωτικά στον Βελλεροφόντη. Εκείνος αρνήθηκε και έπειτα η σύζυγος του Προίτου μη μπορώντας να δεχθεί την απόρριψη τον κατηγόρησε ψευδώς για βιασμό. προκαλώντας την εξορία του στη Λυκία με μια σφραγισμένη επιστολή που ζητούσε τον θάνατό του από τον βασιλιά Ιοβάτη.

 Βελλεροφόντης

Στη Λυκία, ο Ιοβάτης πάλευε με την απόφαση να σκοτώσει άμεσα τον Βελλεροφόντη. Αντ’ αυτού, επινόησε μια επικίνδυνη αποστολή: να νικήσει τη Χίμαιρα, ένα τερατώδες πλάσμα που τρομοκρατούσε την Καρία. Ο Βελλεροφόντης σαν άλλος Ηρακλής έλαβε καθοδήγηση από τον Κορίνθιο μάντη Πολύαιμο για ότι αφορούσε το μυθικό πλάσμα Πήγασος.

Αφού εξημέρωσε τον Πήγασο με τη βοήθεια της Αθηνάς ή του Ποσειδώνα, ο Βελλεροφόντης επέστρεψε στη Λυκία και νίκησε τη Χίμαιρα χρησιμοποιώντας μια έξυπνη στρατηγική που περιλάμβανε ένα δόρυ με μολύβδινη αιχμή. Στα κατοπινά κατορθώματά του περιλαμβάνεται ο θρίαμβος επί της φυλής των Σολύμων και των Αμαζόνων, με τον Ιοβάτη να παραδέχεται τελικά την ήττα του και να του προσφέρει το μισό του βασίλειο και το χέρι της κόρης του.

Όταν ο Ιοβάτης παρατήρησε τη σειρά των νικών του, συνειδητοποίησε ότι η επίτευξη τέτοιου μεγαλείου μετά την προδοσία της φιλίας και της φιλοξενίας ενός βασιλιά υποδήλωνε τη θεϊκή εξιλέωση.

Κατά συνέπεια, αποκάλυψε το περιεχόμενο της επιστολής, προσέφερε την άλλη κόρη του σε γάμο και, μετά τον θάνατο του Ιόβατου, ο Βελλεροφόντης ανέβηκε στον θρόνο της Λυκίας.

Τα επόμενα χρόνια, ο Βελλεροφόντης έζησε ικανοποιημένος, απολαμβάνοντας τους καρπούς μιας υποδειγματικής ζωής. Παρά το γεγονός ότι είχε μια αγαπημένη οικογένεια, κυβερνούσε δίκαια και κέρδιζε το θαυμασμό του λαού του για τα κατορθώματα του παρελθόντος, η λατρεία του λαού του τροφοδότησε την αλαζονεία.

Αυτή η υπεροψία τον οδήγησε να πιστέψει ότι ανήκε στους θεούς, γεγονός που τον ώθησε να πετάξει προς τον Όλυμπο πάνω στον Πήγασο. Ωστόσο, οι θεοί, προσβεβλημένοι από το θράσος του, αγνόησαν το ηρωικό του παρελθόν και ο Δίας, πετώντας έναν κεραυνό, τον πέταξε από τον Πήγασο, τερματίζοντας μια ζωή που χαρακτηριζόταν από ταπεινότητα.

8 λόγοι για τους οποίους δε θα επιβίωνες στην Αρχαία Ελλάδα

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr