Search
Close this search box.
Βασίλης Ραφαηλίδης αποφθέγματα

13 αποφθέγματα του «αιρετικού» Βασίλη Ραφαηλίδη που δε φοβήθηκαν την κριτική (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα αποφθέγματα του Βασίλη Ραφαηλίδη δεν είναι απλώς σύντομα αποσπάσματα από την εργογραφία του αλλά αιχμηρά τσεκούρια που στοχεύουν στη συλλογιστική μας για την κοινωνία.

Προκλητικός, αδάμαστος με ισχυρή θέση απέναντι στα γεγονότα επηρέασε το κοινό μέσα από τις καυστικές συζητήσεις σε τηλεοπτικά πάνελ (ξέρετε, τότε που η τηλεόραση μιλούσε για πολιτικές ιδεολογίες, φιλοσοφίες χωρίς να διακατέχεται από φοβικό σύνδρομο). Δημοσιογράφος, συγγραφέας, δοκιμιογράφος και κριτικός κινηματογράφου χαρακτηριζόταν ως διανοούμενος της κομμουνιστικής αριστεράς, όμως βρισκόταν εκτός από την κομματοκρατική της διάσταση.

Σίγουρα, δεν «ξελαρυγγιαζόταν για τη γνησιότητά του» και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε πως ήταν αυθεντικός, ασχέτως από τις διαφορετικές ιδεολογικές πεποιθήσεις που μπορεί να εχει ο καθένας είναι πάντα άξιος αναφοράς σε κάθε συζήτηση με πολιτικό ηχόχρωμα. Αντίστοιχα σημείο αναφοράς είναι και αρκετά από τα αποφθέγματά του που ακολουθούν. Απολαυστικά και καυστικά , όπως πάντα.

13 αποφθέγματα του Βασίλη Ραφαηλίδη

1.Το να γεννηθείς άνθρωπος είναι ήδη ένα πρόβλημα. Το να γεννηθείς Έλληνας είναι ένα δεύτερο πρόβλημα. Αν όμως είσαι άνθρωπος, Έλληνας και κομουνιστής μαζί, χέστα! Στο αρχικό υπαρξιακό σου πρόβλημα προσθέτεις ένα αιματολογικό, και στο αιματολογικό ένα ιδεολογικό, οπότε τα πράγματα μπερδεύονται πολύ. Εδώ οι άλλοι δυσκολεύονται να τα καταφέρουν μόνο με την ιδιότητα του Έλληνα, και συ περιμένεις να τα καταφέρεις με την ιδιότητα του ανθρώπου, του Έλληνα και την επιπρόσθετη του κομουνιστή;

2.Όσο πιο μπάσταρδος είναι κανείς, τόσο ξελαρυγγιάζεται ουρλιάζο­ντας για τη «γνησιότητά» του.

3.Οι άνθρωποι που αγαπάνε τα βιβλία δεν έχουν πολλές ανάγκες και κυρίως δεν έχουν ηλίθιες ανάγκες

4.Θα αναγνώριζα σαν φίλο μου τον οποιοδήποτε ρατσιστή, αρκεί να δηλώσει καθαρά και ξάστερα πως είναι ζώον. Θα τον αγαπούσα με την ίδια έννοια που αγαπώ τα ζώα

5.Οι πολιτικοί δε δημιουργούν Ιστορία. Απλώς την υπηρετούν.

6.Δεν υπάρχει καθαρό χρήμα, παρά μόνο στον καθαρό εγκέφαλο των αφελών.

7.Χρειάστηκε καιρός για να καταλάβω πως, σε τούτο τον τόπο, όσο πιο βλαξ είσαι τόσο καλύτερος εθνικόφρων γίνεσαι

8.Ποτέ στην ιστορία οι μάζες δεν ακολούθησαν εκείνους που είχαν καλές ιδέες, εκτός κι αν αυτές κατέληγαν με τρόπο πραχτικό σε μια καλύτερη ζωή «εδώ και τώρα».

9.Κάθε διαφορά, λοιπόν, ανάμεσα σε φυλές είναι διαφορά ανάμεσα σε συμφέροντα και όχι σε αίματα.

10.Η φτώχεια, άλλωστε, κάνει πολύ καλή παρέα με την άγνοια, την αγραμματοσύνη, την πρόληψη, τη δεισιδαιμονία. Η φτώχεια περιορίζει ασφυκτικά τα όρια της ζωής και αποκλείει από τον άνθρωπο τη δυνατότητα για τον παραπέρα εξανθρωπισμό.

11.Η λογική δεν έχει σχέση με την αισιοδοξία, ούτε με την απαισιοδοξία. Η λογική είναι από τη φύση της σκληρή και κυνική. Και παντελώς άσχετη με την Ηθική. Ποιος σας είπε πως ένας κλέφτης που ξέρει τη δουλειά του κάνει πράξεις παράλογες; Υπάρχει κάτι πιο λογικό από το να μη δουλεύεις κι ωστόσο να μπορείς να τρως;

12.Δεν λέγεται πόσα χρωστάει η ιστορία στους βλάκες. Σχεδόν τα πάντα – εκτός από τον πολιτισμό. Ποτέ κανείς βλαξ δεν τα κατάφερε να παράγει πολιτισμό.

13.Πάντα ονειρευόμουν για τον εαυτό μου, το ανύπαρκτο επάγγελμα του αναγνώστη

Δείτε ένα τηλεοπτικό απόσπασμα, στο οποίο είχε φιλοξενηθεί η άποψή του:

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Διαβάστε περισσότερα «προκλητικά» αποφθέγματα:

Ζαν Κοκτώ: «Διατρέχουμε τον κίνδυνο να μας πάρουν στα σοβαρά, κάτι που είναι η αρχή του τέλους».

16 αποφθέγματα του Άλντους Χάξλευ – Ένα «κατηγορώ» στην ανελευθερία

10 αποφθέγματα του «επικίνδυνου» φιλοσόφου Μαξ Στίρνερ

15 αποφθέγματα του Καρλ Μαρξ που οραματίστηκαν έναν διαφορετικό κόσμο

Διογένης: 11 αποφθέγματα ενός φιλοσόφου «ροκ σταρ»

 

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr