Search
Close this search box.
Μαξ Στίρνερ αποφθέγματα

10 αποφθέγματα του «επικίνδυνου» φιλοσόφου Μαξ Στίρνερ

Ο Μαξ Στίρνερ ήταν Γερμανός φιλόσοφος του 19ου αιώνα και μια από τις βασικές μορφές στην ανάπτυξη του ατομικιστικού αναρχισμού και τα παρακάτω αποφθέγματά του είναι μόνο μια γεύση από το έργο του.

Ο Στίρνερ εισάγει στο έργο του «Ο Μοναδικός και το δικό του» (γερμανικά: Der Einzige und sein Eigentum) ένα άτομο που είναι ελεύθερο από εξωτερικές επιρροές και κοινωνικούς περιορισμούς. Το άτομο ορίζει τις δικές του αξίες και πράξεις, χωρίς να επιβαρύνεται από σταθερές ηθικές αρχές ή κοινωνικούς κανόνες. Ο Στίρνερ ήταν έντονος επικριτής της εξουσίας, ιδίως του κράτους και της οργανωμένης θρησκείας. Υποστήριξε ότι τα άτομα δεν πρέπει να υποτάσσονται σε εξωτερικές αρχές, αλλά αντίθετα να διεκδικούν τη δική τους κυριαρχία. Απέρριπτε τη νομιμότητα του κράτους και ενθάρρυνε την αντίσταση σε κάθε μορφή καταναγκασμού.

Η άποψη του Στίρνερ για την ιδιοκτησία είναι μοναδική. Δεν τάσσεται υπέρ μιας συγκεκριμένης μορφής ιδιοκτησίας, αλλά δίνει έμφαση στην ιδέα της ιδιοκτησίας ως προέκτασης του εαυτού. Ιδιοκτησία είναι αυτό που ένα άτομο κατέχει και ελέγχει και ο Στίρνερ ενθαρρύνει τη διεκδίκηση της ιδιοκτησίας του ατόμου επί του εαυτού του και των αγαθών του. Τα παρακάτω αποφθέγματα θα επιθυμούσαμε να αποτελέσουν μια αφορμή, ώστε να μελετήσετε περαιτέρω το έργο του Στίρνερ.

30 αποφθέγματα του Νίτσε που ταράζουν το «είναι» μας και επαναπροσδιορίζουν τον κόσμο

 

10 αποφθέγματα του Μαξ Στίρνερ

1.«Καθήκον μιας καλά εννοούμενης εκπαίδευσης είναι να προωθήσει τον ολικό άνθρωπο.»

2.«Ο ιδεαλισμός στηρίζεται στα πρωτεία του Πνεύματος.»

3.«Το Πνεύμα είναι εξ ορισμού σημαδεμένο από τη σφραγίδα της υπερβατικότητας.»

4.«Η σημερινή εκπαίδευση είναι έγκλημα σε βάρος του παιδιού, του εντυπώνει έτοιμα συναισθήματα και πνίγει την πρωτοτυπία του.»

5.«Αν είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να απομονωθούμε ούτε να αποσπαστούμε από την επιρροή του περιβάλλοντος, υπάρχει μολαταύτα «μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα συναισθήματα και τις σκέψεις που αφυπνίζουν οι άλλοι σε Μένα και στα συναισθήματα και τις σκέψεις που μου δίνουν.»

6.«Είτε λατρεύει κανείς τον Θεό είτε σέβεται το Πνεύμα, η θρησκευτική αποξένωση παραμένει η ίδια. Αντίθετα, ο εγωιστής αψηφά κάθε ανώτερη δύναμη.»

7.«Είμαι ο εαυτός μου μόνο όταν είμαι κύριος του εαυτού μου αντί να κυριαρχούμαι από οτιδήποτε άλλο.»

8.«Η ατομική βούληση και το κράτος είναι δυνάμεις σε θανάσιμη εχθρότητα, ανάμεσα στις οποίες καμία μόνιμη ειρήνη δεν είναι δυνατή.»

9.«Δεν επιθυμώ να γίνω ηγεμόνας. Δεν επιθυμώ να απελευθερώσω, να γίνω ηγέτης των μαζών, να τις χειραγωγήσω, να τις κερδίσω.»

10.«Δεν είμαι τίποτα με την έννοια του κενού, αλλά είμαι το δημιουργικό τίποτα, το τίποτα από το οποίο εγώ ο ίδιος ως δημιουργός δημιουργώ τα πάντα.»

Η προδοσία των θνητών (Η καταγραφή που φοβήθηκα)

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr