Search
Close this search box.
Καρλ Μαρξ αποφθέγματα

15 αποφθέγματα του Καρλ Μαρξ που οραματίστηκαν έναν διαφορετικό κόσμο

Τα αποφθέγματα του Καρλ Μάρξ προβλέπουν ένα ριζικό μετασχηματισμό της κοινωνικής συνείδησης, πράγμα που θεωρήθηκε άκρως ουτοπικό.

Στο χωνευτήρι της βιομηχανικής αναταραχής και των κοινωνικών ανισοτήτων, ο Καρλ Μαρξ, ο πνευματικός αρχιτέκτονας του κομμουνισμού, σφυρηλάτησε μια επαναστατική φιλοσοφία που θα αντηχούσε σε όλες τις ηπείρους και τις εποχές. Ο Μαρξ, Γερμανός φιλόσοφος, οικονομολόγος και κοινωνιολόγος του 19ου αιώνα, ξεκίνησε μια ανελέητη κριτική του καπιταλισμού και προσπάθησε να αποκαλύψει τις λανθάνουσες αντιφάσεις που ενυπήρχαν στον κοινωνικοοικονομικό ιστό της εποχής του.

Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του Μαρξ βρίσκεται ο διαλεκτικός υλισμός – μια μέθοδος που θεωρεί την ιστορία ως μια σειρά από ταξικούς αγώνες, όπου η κοινωνική εξέλιξη προωθείται από τη σύγκρουση αντιτιθέμενων δυνάμεων. Ο Μαρξ ανέλυσε την ανατομία του καπιταλισμού, υποστηρίζοντας ότι η μηχανή του, τα μέσα παραγωγής, δημιουργούσε ταξικές διαιρέσεις που έσπερναν τους σπόρους της σύγκρουσης μεταξύ της αστικής τάξης, η οποία κατείχε τα μέσα παραγωγής, και του προλεταριάτου, της εργατικής τάξης.

Ένγκελς: 15 αποφθέγματα του αμφιλεγόμενου κοινωνιολόγου

15 αποφθέγματα του Καρλ Μαρξ

1.«Οι άνθρωποι δημιουργούν την ίδια τους την ιστορία, τη δημιουργούν όμως όχι όπως τους αρέσει, όχι μέσα σε συνθήκες που οι ίδιοι διαλέγουν, μα μέσα σε συνθήκες που υπάρχουν άμεσα, που είναι δοσμένες και που κληροδοτήθηκαν από το παρελθόν».

2.«Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα».

3.«Ολόκληρη η κοινωνική ιστορία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η πάλη των τάξεων».

4.«Είμαι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου -διασπά τις παλιές εθνικότητες».

5.«Οι φιλόσοφοι έχουν απλά ερμηνεύσει τον κόσμο με διάφορους τρόπους. Το θέμα είναι να τον αλλάξουμε».

6.«Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού».

7.«Η θρησκεία είναι η αδυναμία του ανθρώπινου μυαλού να αντιμετωπίσει συμβάντα που δεν μπορεί να καταλάβει».

8.«Καλύτερα ένα άθλιο τέλος παρά μια αθλιότητα χωρίς τέλος».

9.«Η ελληνική Φιλοσοφία φαίνεται ότι βρήκε κάτι που μια καλή τραγωδία δεν πρέπει να βρίσκει ποτέ: ένα πληκτικό τέλος».

10.«Το κεφάλαιο είναι νεκρή εργασία, που σαν βρικόλακας, ζει μόνο ρουφώντας το αίμα της ζωντανής εργασίας. Και όσο πιο πολύ ζει, τόσο πιο πολύ αίμα ρουφάει».

11.«Η κοινωνική πρόοδος μπορεί να μετρηθεί από την κοινωνική θέση του ωραίου φύλου, συμπεριλαμβανομένων των άσχημων γυναικών».

12.«Το Κράτος είναι η εκτελεστική επιτροπή της άρχουσας τάξης».

13.«Στο βαθμό που θα καταργείται η εκμετάλλευση του ενός ατόμου από το άλλο, θα καταργείται και η εκμετάλλευση του ενός έθνους από το άλλο».

14.«Η συνεχής ανατροπή της παραγωγής, ο αδιάκοπος κλονισμός όλων των κοινωνικών καταστάσεων, η αιώνια αβεβαιότητα και κίνηση διακρίνουν την αστική εποχή από όλες τις προηγούμενες».

15.«Στην αστική κοινωνία το Κεφάλαιο είναι ανεξάρτητο και εξατομικευμένο, ενώ ο άνθρωπος είναι εξαρτώμενος και δεν έχει ατομικότητα».

Σωκράτης: 20 αποφθέγματα του πρωτοπόρου της δυτικής φιλοσοφίας

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr