Το θρυλικό έργο βγαίνει σύντομα σε δημοπρασία

Το πορτραίτο της Νιγηριανής πριγκίπισσας, Adetutu Ademiluyi, βρέθηκε έπειτα από πολλά χρόνια αναζήτησης σε ένα διαμέρισμα του Λονδίνου και πρόκειται σύντομα να βγει σε δημοπρασία. Η «Tutu«, όπως ονομάζεται ο πίνακας, ήταν κόρη του βασιλιά της Yoruba και η προσωπογραφία της φιλοτεχνήθηκε από τον Ben Enwonwu το 1974, λαμβάνοντας από μεγάλη μερίδα εικαστικών τον χαρακτηρισμό»Αφρικανή Mona Lisa«, δεδομένου πως παρουσιάζει πολλά κοινά σημεία ως προς την τεχνική και το περιεχόμενό της με τον πασίγνωστο πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Ο σπάνιος πίνακας θα δημοπρατηθεί στις 28 Φεβρουαρίου από τον λονδρέζικο οίκο Bonhams, ενώ την αποκάλυψη έκανε ο Giles Peppiatt, διευθυντής της σύγχρονης αφρικανικής Τέχνης στον εν λόγω οίκο δημοπρασιών. «Ο κάτοχος του έργου είναι από τη φυλή Yoruba και ο Ben Enwonwu ήταν από τη φυλή Ibo», ανέφερε η Eliza Sawyer, ειδικός στο τμήμα αφρικανικής Τέχνης. Ο πατέρας του Enwonwu ήταν γλύπτης και είχε μία τυχαία συνάντηση με την πριγκίπισσα Tutu σε μία περιοδεία του στη νιγηριανή ύπαιθρο, χωρίς να γνωρίζει την ιδιότητά της. «Έφυγε» από τη ζωή το 1994 και έχει χαρακτηριστεί ο πατέρας του νιγηριανού μοντερνισμού.

Όσον αφορά το ίδιο το έργο, αποτέλεσε σύμβολο ειρήνης, ελπίδας και αναγέννησης στη Νιγηρία κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την αξία των Νιγηριανών ζωγράφων στην παγκόσμια εικαστική κονίστρα. O Enwonwu είχε δημιουργήσει τρεις αποδόσεις της προσωπογραφίας, οι οποίες παρέμεναν άγνωστες για χρόνια.

Κείμενο: Γιάννης Καρακασίδης (Lavart) 

Κοινοποίηση:

Σχόλια

No more articles
Κώστας Γαβράς, ο… πολιτικός σκηνοθέτης

Close