Search
Close this search box.
Γλυπτά του Παρθενώνα

Γλυπτά του Παρθενώνα: To Βρετανικό Μουσείο προτείνει τον δανεισμό

Μια ενεργή σύμπραξη ζητάει ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζόναθαν Ουίλιαμς για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Το Βρετανικό Μουσείο παρουσιάζει τη δυνατότητα επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα μέσω του δανεισμού. Με αυτή τη συλλογιστική ο Τζόναθαν Ουίλιαμς προτείνει ένα εναλλακτικό σχέδιο, ώστε να επιτευχθεί μελλοντική συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών και να μπορέσουν τα γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

«Αυτό που ζητάμε είναι μια ενεργή σύμπραξη για τον Παρθενώνα με τους φίλους και συναδέλφους μας στην Ελλάδα.

Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει χώρος για μια πραγματικά δυναμική και θετική συζήτηση μέσα από την οποία μπορούν να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας.

Υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα, που θα ήταν χαρά μας να δανειστούμε και να δανείσουμε.

Αυτό είναι που κάνουμε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τοποθετήθηκε επί του θέματος:

«Εμείς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο φυσικό τους χώρο, ο φυσικός τους χώρος είναι η Ελλάδα, είναι το Μουσείο της Ακρόπολης, εργαζόμαστε πολύ μεθοδικά και πολύ ουσιαστικά σε αυτό με όλους τους αρμόδιους του Βρετανικού Μουσείου και της Βρετανικής κυβέρνησης».

https://www.lavart.gr/ta-erga-technis-tis-oukranias-kindynevoun-eikones/

Τα γλυπτά του Παρθενώνα και η ιστορία τους.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ευρύτερα γνωστά ως Ελγίνεια Μάρμαρα, είναι μια συλλογή γλυπτών από την Ακρόπολη της Αθήνας. Τα αντικείμενα αφαιρέθηκαν από την αρχική τους θέση από τον Thomas Bruce, 7ο κόμη του Έλγιν, ο οποίος υπηρετούσε ως πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1799 έως το 1803.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Βρετανία το 1806. Ο Έλγιν εκμεταλλεύτηκε τον έλεγχο της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία για να πάρει άδεια από τον Σουλτάνο και να αφαιρέσει τα γλυπτά από τον Παρθενώνα. Βέβαια, αμφισβητείται η ύπαρξη νόμιμων εγγράφων καθώς το 2019 Τούρκοι ερευνητές υποστήριξαν ότι δεν υπήρχε τέτοιου είδους άδεια. Αυτά τα γλυπτά αποθηκεύτηκαν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου το 1816 και το έτος  1936 τοποθετήθηκαν στην έκθεση Duven που δημιουργήθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό.

Η Ελλάδα εργάστηκε για να φέρει τα γλυπτά πίσω στην Αθήνα από το 1983, με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη. Η προσπάθεια των ελληνικών αρχών να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στον τόπο προέλευσης και δημιουργίας τους υποστηρίζεται ενεργά από μια διεθνή επιτροπή γνωστή ως «Επιτροπή Γλυπτών του Παρθενώνα». Την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα επιβεβαιώνει και η επίσημη θέση του εκπροσώπου της UNESCO, με βάση την αρχή της διατήρησης της ακεραιότητας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Διάφορες προτάσεις έχουν δημοσιοποιηθεί κατά καιρούς από σεβαστούς, ουδέτερους παρατηρητές προκειμένου να βρεθεί λύση στη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου για την επιστροφή των κλειδιών στα σκαλίσματα.

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε τον Απρίλιο του 2007 ότι δεν σκόπευε να εκχωρήσει την κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα σε ελληνικό μουσείο. Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου (2009) ανέφερε ότι, με την ευκαιρία των εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, το Μουσείο θα ήταν πρόθυμο να δανείσει τα Γλυπτά, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση αναγνώριζε το δικαίωμα ιδιοκτησίας στο μουσείο. Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση. Το 2014, η UNESCO προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για την επίλυση του ζητήματος, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο αργότερα απέρριψε αυτή την πρόταση.

Διαβάστε περισσότερα:

Έτοιμα τα τρισδιάστατα μοντέλα του Παρθενώνα

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr