Search
Close this search box.
Mani Haghighi

Το Ιράν απαγορεύει στον σκηνοθέτη Mani Haghighi να συμμετάσχει στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Λονδίνου

Κατασχέθηκε το διαβατήριό του σκηνοθέτη Mani Haghighi «Subtraction» από τις αρχές του Ιράν.

Το διαβατήριο του σκηνοθέτη του “Subtraction” κατασχέθηκε από ην κυβέρνηση του Ιράν και δεν του επέτρεψαν να επιβιβαστεί στην πτήση του για το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να του δοθεί, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, καμιά αιτιολογία. Η τελευταία του ταινία Subtraction προβάλλεται στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Λονδίνου.

Σε μια δήλωση σε βίντεο, ο Haghighi δήλωσε:

«Ο Μανί Χαγκίγκι είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: “Οι ιρανικές αρχές με εμπόδισαν να επιβιβαστώ στην πτήση μου για το Λονδίνο την Παρασκευή. Δεν μου έδωσαν καμία λογική εξήγηση για αυτή την εντελώς αγενή συμπεριφορά.»

Εκπρόσωπος του κινηματογραφικού φεστιβάλ πρόσθεσε:

«Ο Mani Haghighi … απομακρύνθηκε από τις αρχές στο Ιράν και το διαβατήριό του κατασχέθηκε. Έχει επιστρέψει στο σπίτι του στην Τεχεράνη.»

Στη δήλωσή του, ο Haghighi συνέδεσε τις ενέργειες των αρχών με τη δήλωση υποστήριξής του στις εκτεταμένες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Είπε ότι οι ενέργειες των αρχών αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις διαδηλώσεις μέχρι να επιλυθεί η κατάσταση:

«Πριν από μερικές εβδομάδες κατέγραψα ένα βίντεο στο Instagram στο οποίο επέκρινα τους νόμους του Ιράν για την υποχρεωτική χρήση της χιτζάμπ και την καταστολή των νέων που διαμαρτύρονται γι’ αυτό και για τόσες άλλες περιπτώσεις αδικίας στη ζωή τους. Ίσως οι αρχές σκέφτηκαν ότι κρατώντας με εδώ θα μπορούσαν να με παρακολουθούν καλύτερα, να με απειλούν και να μου κλείνουν το στόμα; Λοιπόν, το ίδιο το γεγονός ότι σας μιλάω σε αυτό το βίντεο αυτή τη στιγμή υπονομεύει αυτό το σχέδιο.»

Ιάκωβος Μυλωνάς: «Πιστεύω ότι θα πολεμήσουμε γι’ αυτά που θέλουμε. Για τις αξίες μας, τα ιδανικά μας.»

Και πρόσθεσε:

«Επιτρέψτε μου να σας πω ότι το να βρίσκομαι εδώ στην Τεχεράνη αυτή τη στιγμή είναι μια από τις μεγαλύτερες χαρές της ζωής μου. Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια τη χαρά και την τιμή που έχω να είμαι μάρτυρας από πρώτο χέρι αυτής της μεγάλης στιγμής της ιστορίας και θα προτιμούσα να είμαι εδώ παρά οπουδήποτε αλλού στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Έτσι, αν αυτό είναι μια τιμωρία για ό,τι έκανα, τότε με κάθε τρόπο, ας το κάνουμε. Επιτρέψτε μου να τελειώσω με τις τρεις λέξεις που έδωσαν στους Ιρανούς τόση χαρά και κουράγιο τις τελευταίες εβδομάδες: γυναίκες, ζωή, ελευθερία.»

Η ταινία Subtraction.

Πρόκειται για ένα θρίλερ που διαδραματίζεται στο κέντρο της Τεχεράνης, με μια δασκάλα οδήγησης που βλέπει τον σύζυγό της να μπαίνει στο διαμέρισμα μιας γυναίκας την ώρα που εκείνος λέει ότι έλειπε από την πόλη.

Παρενόχληση των κινηματογραφιστών από την κυβέρνηση του Ιράν.

Σύμφωνα με την Guardian, η δράση κατά του Haghighi δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα παρενόχλησης των κινηματογραφιστών της χώρας από το Ιράν.

Τον Ιούλιο, ο βραβευμένος σκηνοθέτης Jafar Panahi προσπαθούσε να βρει πληροφορίες για άλλους κινηματογραφιστές Mohammad Rasulov και Muhammad που είχαν συλληφθεί.

Ο Mostafa Aleahmad καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση μετά το δημόσιο μήνυμά του.

Τη Δευτέρα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου πραγματοποίησε διαμαρτυρία, για να υποστηρίξει τους κινηματογραφιστές που έχουν φυλακιστεί στο Ιράν.

Η διαμαρτυρία οργανώθηκε από τη διευθύντρια του Citizenfour Laura Poitras και τη διευθύντρια του φεστιβάλ Tricia Tuttle.

Διαβάστε περισσότερα:

Είναι ακτιβισμός να πετάς σούπα στον πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ; (Βίντεο)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr