Search
Close this search box.
μετεωρίτης

Τι είναι ο μετεωρίτης που διαπέρασε τον ουρανό της Ελλάδας

Αίσθηση προκάλεσε το βράδυ της Τρίτης η πτώση ενός μετεωρίτη, ο οποίος έγινε ορατός από διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Πολλοί χρήστες του διαδικτύου εξέφρασαν την έκπληξή τους για το φαινόμενο, μιας και ο μετεωρίτης «έσκισε» τον ουρανό και η λάμψη του ήταν εντυπωσιακή.

μετεωρίτης
Μετεωρίτης

Ένα εντυπωσιακά λαμπρό μετέωρο και συγκεκριμένα μια βολίδα, «έπιασαν» και οι κάμερες του ιστότοπου kopaida στις 23:08 το βράδυ της Τρίτης ενώ πολλές αναφορές θέασης της πτώσης υπήρξαν σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία και άλλες περιοχές.

Τι είναι όμως ο μετεωρίτης, ποια τα χαρακτηριστικά του και σε πόσους τύπους ταξινομείται.

Τι είναι μετεωρίτης
Ο ορισμός των μετεωριτών μπορεί να ειπωθεί ως ένα κομμάτι ενός ουράνιου σώματος που πέφτει στον πλανήτη Γη ή σε οποιοδήποτε άλλο αστέρι. Αυτό συνεπάγεται ότι το βραχώδες σώμα πρέπει να είναι σε θέση να φτάσει στην επιφάνεια ενός αστεριού αφήνοντας πίσω του ένα φωτεινό ίχνος φωτός που ονομάζουμε μετεωρίτη.

Επομένως, οι μετεωρίτες δεν μπορούν μόνο να πέσουν στη γη, αλλά και να φτάσουν σε οποιοδήποτε άλλο αστέρι: Άρης, Αφροδίτη, η επιφάνεια του φεγγαριού, και ούτω καθεξής.

Όσο για τη γη, έχει το δικό της φυσικό φράγμα για να αντισταθεί σε αυτό το φαινόμενο: την ατμόσφαιρα. Αυτό το στρώμα αερίου μπορεί να προκαλέσει το μεγαλύτερο μέρος του διαπλανητικού υλικού που φτάνει στην ατμόσφαιρα να αποσυντεθεί πριν χτυπήσει την επιφάνεια.Το Μεγαλύτεροι μετεωρίτες σπάζουν σε μικρά κομμάτια, μερικά από τα οποία μπορεί να φτάσουν στο έδαφος.

Μέλισσες σκότωσαν 63 πιγκουίνους είδους υπό εξαφάνιση!

Όταν περνούν, παράγουν τους μετεωρίτες που αναφέραμε νωρίτερα. Όταν αυτές οι σφαίρες εκρήγνυνται στην ατμόσφαιρα, ονομάζονται βολίδες. Οι περισσότεροι μετεωρίτες είναι ανεπαίσθητοι ή μικροσκοπικοί όταν φτάνουν στην επιφάνεια. Ωστόσο, άλλα μπορούν να βρεθούν για περαιτέρω έρευνα και ανάλυση.

Κύρια χαρακτηριστικά
Οι μετεωρίτες έχουν ακανόνιστα σχήματα και διάφορες χημικές συνθέσεις. Οι μετεωρίτες βράχων εκτιμάται ότι είναι πιο άφθονοι από τους μετέωρους μετάλλων ή τους μετεωρίτες μεταλλικών βράχων (τουλάχιστον ανάλογα με την πρόσκρουση στη γη). Σαν κομήτες, πολλά από αυτά περιέχουν υλικό από τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος, που μπορεί να παρέχει πολύτιμες επιστημονικές πληροφορίες.

Οι μετεωρίτες τυπικά έχουν μέγεθος από μερικά εκατοστά έως μερικά μέτρα και συνήθως βρίσκονται στο κέντρο του κρατήρα που δημιουργείται όταν πέφτουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλά από αυτά ανακαλύφθηκαν κατά τη γεωλογική αναζήτηση εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια αργότερα.

Υπολογίζεται ότι περίπου 100 μετεωρίτες διαφορετικών μεγεθών και συνθέσεων εισέρχονται στην επιφάνεια του πλανήτη μας κάθε χρόνο, άλλοι είναι πολύ μικροί και άλλοι έχουν διάμετρο άνω του ενός μέτρου. Οι περισσότερες ουσίες που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα δεν είναι απρόσβλητες από τη διάβρωση τριβής στην καθοδική τους τροχιά, αλλά πολλές άλλες ουσίες μπορούν. Εάν ένας μάρτυρας ήταν μάρτυρας της πρόσκρουσής του στο έδαφος, ονομάστηκε «πτώση» και αν ανακαλύφθηκε αργότερα, ονομάστηκε «ανακάλυψη».

μετεωρίτης
Μετεωρίτης

Έχουν εγγραφεί και καταχωρηθεί περίπου 1.050 πτώσεις και περίπου 31.000 ανακαλύψεις. Στους μετεωρίτες δίνεται το όνομα του τόπου όπου βρέθηκαν ή έγιναν μάρτυρες της πτώσης τους, συνήθως ακολουθούμενος από έναν συνδυασμό αριθμών και γραμμάτων για να τους διακρίνει από άλλους μετεωρίτες που έπεσαν στην ίδια περιοχή.

Σχηματισμός μετεωρίτη
Οι μετεωρίτες , σύμφωνα με το meteorologiaenred, μπορεί να προέρχονται από πολλές πηγές. Ορισμένα είναι απλώς υπολείμματα από το σχηματισμό (ή την καταστροφή) μεγαλύτερων αστρονομικών αντικειμένων (όπως δορυφόροι ή πλανήτες). Μπορούν επίσης να είναι θραύσματα αστεροειδών, όπως π.χ. αυτά που αφθονούν στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ των εσωτερικών και των εξωτερικών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.

Σε άλλες περιπτώσεις, χωρίστηκαν από τον κομήτη, χάνοντας μικρότερα κομμάτια στον απόηχό τους. Αφού κατέχουν μία από αυτές τις πηγές, εξακολουθούν να επιπλέουν ή να ρίχνονται στο διάστημα με μεγάλη ταχύτητα λόγω εκρήξεων ή άλλων παρόμοιων φαινομένων.

Τύποι μετεωριτών
Ανάλογα με την προέλευση, τη σύνθεση ή τη μακροζωία που έχουν οι μετεωρίτες, ταξινομούνται σε διαφορετικούς τύπους. Ας δούμε ποια είναι η πιο σημαντική ταξινόμηση σύμφωνα με όλες αυτές τις παραμέτρους:

  • Πρωτόγονοι Μετεωρίτες: Αυτοί οι μετεωρίτες ονομάζονται επίσης χονδρίτες και προέρχονται από τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος. Επομένως, δεν θα αλλάξουν από διάφορες γεωλογικές διεργασίες και θα παραμείνουν αμετάβλητες για περίπου 4.500 δισεκατομμύρια χρόνια.
  • Ανθρακικός χονδρίτης: Πιστεύεται ότι είναι οι χονδρίτες πιο απομακρυσμένοι από τον ήλιο. Στη σύνθεσή του μπορούμε να βρούμε 5% άνθρακα και 20% νερό ή διάφορες οργανικές ενώσεις.
  • Συνηθισμένοι χονδρίτες: Είναι οι πιο συνηθισμένοι χονδρίτες που φτάνουν στη Γη. Συνήθως προέρχονται από μικρότερους αστεροειδείς και στη σύνθεσή τους παρατηρούνται σίδηρος και πυριτικό άλας.
  • Χονδρίτης ενστατίτες: Δεν είναι πολύ άφθονα, αλλά η σύνθεσή τους είναι η μόνη παρόμοια με τον αρχικό σχηματισμό του πλανήτη μας. Επομένως, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η συσσώρευσή τους θα οδηγήσει στον σχηματισμό του πλανήτη μας.
  • Λειωμένοι μετεωρίτες: αυτός ο τύπος μετεωρίτη είναι το αποτέλεσμα της μερικής ή πλήρους σύντηξης του κύριου σώματος της προέλευσής του και υποβάλλεται σε μια μεταμορφική διαδικασία στο εσωτερικό του.
  • Αχονδρίτες: Είναι πυριγενή πετρώματα που προέρχονται από άλλα ουράνια σώματα του ηλιακού συστήματος. Για το λόγο αυτό, το όνομά τους σχετίζεται με την καταγωγή τους, αν και τα περισσότερα από αυτά έχουν απροσδιόριστη προέλευση.
  • Μεταλλικός: Η σύνθεσή του βασίζεται σε πάνω από 90% μέταλλα και η προέλευσή του είναι ο πυρήνας ενός μεγάλου αστεροειδή, που εξήχθη από μια μεγάλη πρόσκρουση.
  • Μεταλλόρος: Η σύνθεσή του είναι ίση με μέταλλο και πυρίτιο. Έρχονται από μέσα μεγάλους αστεροειδείς.

Διαφορές μετεωρίτη – κομήτη
Πολλές φορές, ο μετεωρίτης αποτελεί θραύσμα από έναν κομήτη. Όπως είναι λογικό, λόγω του μικρού του μεγέθους, δεν είναι ορατό από εμάς από τη γη, εκτός κι αν εισέλθει στην ατμόσφαιρα και καεί: τότε αν είναι σχετικά μεγάλος, μπορεί να δούμε τη λάμψη του. Αν καταφέρει ο μετεωρίτης να επιζήσει από την τριβή και δεν καεί (συνήθως αν είναι αρκετά μεγάλος και δεν διανύσει την ατμόσφαιρα διαγώνια), τότε πέφτει στη Γη.

Τώρα, ο κομήτης, είναι κάτι σαν αστέρι με μία μεγάλη ουρά που κινείται σε κάποια τροχιά σε ένα δικό του μοναδικό μονοπάτι(πχ γύρω από κάποιον πλανήτη) ή γύρω από τον ήλιο. Ο κομήτης αποτελείται από τον πυρήνα, το κώμα και την ουρά. Ο πυρήνας ενός κομήτη, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σύνολο μετεωριτών (μικρά – μεγάλα βράχια συνήθως από μεταλλικό υλικό). Το κώμα είναι ένα «πέπλο» που τον περιβάλλει και αποτελείται από αέρια και αστερόσκονη.

Η ουρά, είναι ένα σύνολο μικροσκοπικών σωματιδίων που φωτίζονται έντονα από τον ήλιο και ενώ κινείται ο κομήτης, αυτά ακολουθούνε από πίσω και τα κάνει να μοιάζουνε με φλεγόμενη ουρά.

H Γκρέτα Τούνμπεργκ λουσμένη με πετρέλαιο για το εξώφυλλο του Guardian!

Πηγή 

Πηγή φωτογραφιών

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr