Search
Close this search box.
θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Νέο μητροπολιτικό πάρκο και βοτανικός κήπος!

Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει πολλές και καινοτόμες αλλαγές.

Μεταξύ άλλων, πισίνες μέσα στη θάλασσα στην περιοχή της Αρετσούς, όπως αυτές που υπάρχουν στο Τελ Αβίβ, αλλά κι έναν βοτανικό κήπο στο μητροπολιτικό πάρκο που θα δημιουργηθεί σε έκταση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη.

Τοπαλούδη – Ισόβια για τα «τέρατα με προβιές»

Στόχος είναι να έρθει ο πολίτης πιο κοντά στη φύση και να δημιουργηθούν ζώνες αναψυχής και περιπάτου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από τη δημιουργία αυτών των χιλίων στρεμμάτων ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ το πράσινο στη συγκεκριμένη ζώνη, γεγονός που χαρακτηρίζει πολύ σημαντικό, καθώς, όπως επισημαίνει, «η Θεσσαλονίκη είναι από τις τελευταίες πόλεις της Ευρώπης στον δείκτη πρασίνου ανά κάτοικο».

Ορίζοντα ολοκλήρωσής των έργων αποτελεί το 2030.

Αναλυτικά τα σχέδια

Παρουσιάζοντας αναλυτικά τις παρεμβάσεις που αναμένεται να γίνουν τα επόμενα χρόνια στο παραλιακό μέτωπο, ο κ. Μπίλλιας αναφέρει ότι ξεκινώντας από δυτικά, από την περιοχή του Καλοχωρίου, αναμένεται η περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής της λιμνοθάλασσας, με βάση μια μελέτη που είχε εκπονηθεί στο παρελθόν από το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται να γίνουν κάποιοι χώροι επίσκεψης από μαθητές ή και μεγαλύτερους, ενώ θα δημιουργηθούν κάποια φυλάκια και χώροι παρατήρησης στο πλαίσιο μιας ήπιας ανάπτυξης του τόπου που είναι περιβαλλοντικά προστατευμένος.

Λευτέρης Ελευθερίου: «Έζησα την αυστηρότητα του Φιλιππίδη, ένιωθα ότι κάτι κάνω εγώ λάθος»

Στη συνέχεια, στην περιοχή του Δήμου Αμπελοκήπων- Μενεμένης, που είναι η ευρύτερη περιοχή του Δενδροποτάμου, στόχος είναι η εξυγίανση και η ανάπλαση της περιοχής. Η Περιφέρεια έχει ήδη ξεκινήσει εκεί πρόδρομες εργασίες εξυγίανσης της περιοχής που είναι πολύ υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά καθώς τα εδάφη έχουν ρυπανθεί από τις χρήσεις της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας και κυρίως από τα βυρσοδεψεία.

Για τον χώρο του παλιού εμπορευματικού σταθμού, επιδίωξη της Περιφέρειας είναι η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου περίπου 50 στρεμμάτων κι ενός περιπατητικού άξονα από το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος μέχρι την Πλατεία Ελευθερίας.

Στον σχεδιασμό για την παλιά παραλία κυριαρχεί η διαπλάτυνσή της μέσω μιας κατασκευής, του περίφημου ντεκ, για την εξασφάλιση της διαδρομής των πεζών και των ποδηλάτων, ενώ στη νέα παραλία, αυτό που προβλέπεται είναι η δυνατότητα κατασκευής υπόγειων σταθμών αυτοκινήτων απέναντι από την αναπλασμένη νέα παραλία, αλλά και πολεοδομικές ρυθμίσεις για να είναι νόμιμοι οι ιστιοπλοϊκοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται εκεί.

Αντώνης Καφετζόπουλος – «Θα σας πέταγα έξω αυτή τη στιγμή»

Πόλος ναυταθλητισμού και αθλημάτων κολύμβησης αναμένεται να δημιουργηθεί στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής, για την οποία προβλέπεται η μετεγκατάσταση σε άλλη θέση του Ποσειδωνίου και η δυνατότητα υπογειοποίησης της οδού Μαρίας Κάλλας για την κατασκευή μιας μεγάλης πλατείας.

Στην περιοχή του Δήμου Καλαμαριάς θα δημιουργηθεί διαδρομή πεζού και ποδηλάτου, ενώ στην περιοχή της Αρετσούς υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής αστικών τεχνητών κολυμβητικών δεξαμενών που μοιάζουν με πισίνες μέσα στη θάλασσα, κάτι που υπάρχει στο Τελ Αβίβ.

Για το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη σχεδιάζεται η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου σε μια έκταση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που είναι κοντά στη θάλασσα και η κατασκευή ενός βοτανικού κήπου.

Απαγωγή Μαρκέλλας: «Παρενόχλησε σεξουαλικά και τον αδερφό της»!

Στην περιοχή, άλλωστε, του Δήμου Θέρμης προβλέπεται η χωροθέτηση ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης ώστε να λυθεί κι ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και 40 χρόνια και ταλανίζει όλους τους επιχειρηματίες που ασχολούνται με αυτή τη δραστηριότητα.

Τέλος, για τον Δήμο Θερμαϊκού πρόθεση της Περιφέρειας είναι να γίνει μια παράκτια περιοχή και ζώνη αναψυχής του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Πηγή εξωφύλλου 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr