Search
Close this search box.
τελλόγλειο

Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις και δράσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης γιορτάζουν την Διεθνή Ημέρα Μουσείων σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους και υποδέχονται το κοινό με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων

Με θέμα «Το μέλλον των Μουσείων. Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση» γιορτάζεται ψηφιακά, στις 18 Μαΐου, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, με τα μουσεία στη χώρα να έχουν κάνει επανεκκίνηση στις 14 του μήνα και να προσβλέπουν σε μία νέα κανονικότητα, η οποία θα συνδυάζει τη φυσική παρουσία του κοινού στους χώρους τους, αλλά και τη συνέχιση ψηφιακών δράσεων που διευρύνει τους γεωγραφικούς τους ορίζοντες. Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης γιορτάζουν με δωρεάν είσοδο, σεβασμό στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και ποικιλία δράσεων.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η πρόταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για την Ημέρα Μουσείων συμπληρώνει την ψηφιακή δράση του, με τίτλο «Το μουσείο έχει (τη δική σου) ιστορία!», για την οποία το κοινό ανταποκρίθηκε με περισσότερες από 250 ιστορίες εμπνευσμένες από τις συλλογές του. Το Μουσείο επέλεξε 18 από αυτές να ακουστούν με τη φωνή των δημιουργών τους, μέσω ηχητικών αρχείων που δημιούργησαν οι ίδιοι. Τη μέρα λοιπόν αυτή 37 επιλεγμένα εκθέματα έχουν την τιμητική τους μέσα από τις ιστορίες των φίλων του ΑΜΘ.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με αφορμή το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων καλεί το κοινό να συνομιλήσει μαζί του διαδικτυακά στο mbp.education@mbp.com για την επίδραση της πανδημίας στη ζωή του. Να μοιραστεί τις σκέψεις του, να αποκαλύψει τι του έλειψε ή τι του λείπει περισσότερο την περίοδο αυτή. Οι απαντήσεις του κοινού θα αποτελέσουν το θέμα ψηφιακής έκθεσης – βίντεο που θα οργανώσει το Μουσείο με αντικείμενα από τις συλλογές του. Παράλληλα το Μουσείο καλεί το κοινό του να μας δηλώσει τι είδους δράσεις θα προσδοκούσε να διοργανωθούν και με ποιες θεματικές.

Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης

Στο φετινό εορτασμό της Ημέρας Μουσείων το ΛΕΜΜΘ συμμετέχει με δύο δράσεις: η πρώτη αφορά στην πρώτη παρουσίαση της εκπαιδευτικής πλατφόρμας Museotek που σχεδιάστηκε για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων από απόσταση μέσω διαδικτύου. Το μουσείο υποδέχεται διαδικτυακά τα παιδιά από το Greek Primary School of London για μια εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο του καινούργιου εκπαιδευτικού προγράμματος για εξ αποστάσεως υλοποίηση και με πλούσιο πολυμεσικό υλικό, που αναφέρεται στον νερόμυλο – αλευρόμυλο της προβιομηχανικής κοινωνίας. Η δεύτερη του ΛΕΜΜΘ είναι ένα βίντεο που θα προβληθεί στα κοινωνικά δίκτυα με διασκεδαστικό περιεχόμενο που με μεράκι και παιχνιδιάρικη διάθεση που ετοίμασε η Λαογράφος του Μουσείου Ρένα Μπότσιου, με τίτλο «Φαιδρά, τερπνά κι ωφέλιμα… μετ’ εικόνων».

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Στις 18 Μαΐου, οι άνθρωποι του Μουσείου θα εξηγούν στους επισκέπτες πως αξιοποίησαν τα εκθέματα και πως κράτησαν «ανοικτό» το Μουσείο μέσα από διαδικτυακές δράσεις στο κοινό, στους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους μικρούς φίλους. Με τις ξεναγήσεις, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την κληρονομιά του ΄21 στη Μακεδονία του 19ου αιώνα.

MOMus- Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης

Οι φετινές δράσεις του MOMus, που το θέμα του εορτασμού έχει να κάνει με το μέλλον των μουσείων, τον αναστοχασμό και την επανεκκίνησή τους μετά από τόσους μήνες που έμεναν κλειστά λόγων της πανδημίας, είναι προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες. Θα υπάρξουν διαδικτυακά εκπαιδευτικά εργαστήρια (17 & 23.05), μια διαδικτυακή εκδήλωση λόγου με θέμα την παρουσίαση των εκθέσεων σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες με αφορμή το νέο βιβλίο της Αρετής Αδαμοπούλου «Τέχνη & ψυχροπολεμική διπλωματία». Διεθνείς εικαστικές εκθέσεις στην Αθήνα (1950-1967)» στις 20.05, ξεναγήσεις 360ο σε εκθέσεις του MOMus, δωρεάν είσοδο σε όλες τις εκθέσεις το διάστημα 14-21 Μαΐου και ειδικές προσφορές στα πωλητήρια. Επίσης, το MOMus θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργανώνουν οι Εθνικές Επιτροπές του ICOM Γαλλίας, Ελλάδας, Φινλανδίας και Ισραήλ, στο πλαίσιο του προγράμματος Solidarity, την Τρίτη 18 Μαΐου στις 14:00-15:30 (ώρα Ελλάδος), με θέμα την αλληλεγγύη μεταξύ των μουσείων σε περιόδους κρίσης

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με δυο ανοιχτές ξεναγήσεις στις 12:00 και στις 19:30, για μικρούς και μεγάλους, στη μεγάλη αναδρομική έκθεση της Ιωάννας Σπητέρη (1920-2000). Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η κράτηση. Σαράντα χρόνια μετά την τελευταία ατομική έκθεση της Σπητέρη στην Ελλάδα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολόκληρο το έργο της με περισσότερα από 180 έργα, ένα άγνωστο σχεδόν σύνολο στην Ελλάδα, εξαιρετικά σημαντικό σε ποσότητα και σημασία για τη σύγχρονη γλυπτική.

ΒΙΝΤΕΟ: Μια γάτα που τζαμάρει στη Νότια Αφρική «ρίχνει» το Ίντερνετ

Για περισσότερα νέα, δείτε εδώ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Πηγή Φωτογραφίας 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr