Search
Close this search box.
νέο μουσείο

Νέο μουσείο με ευρήματα που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας

Ένα νέο μουσείο. Η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την εκπόνηση της μελέτης που θα οδηγήσει στην ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών σχεδιάζεται να αναπτυχθεί στο κέντρο της Αθήνας. Το Μουσείο έχει συνολική έκταση 14.362 τετραγωνικά μέτρα. Νέο κτίριο για την Ακαδημία Πλάτωνος θα ανεγερθεί σε έκταση που παραχώρησε η Ακαδημία Αθηνών στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αυτό θα ενταχθεί στο ιστορικό περιβάλλον της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Το νέο κτίριο θα σχεδιαστεί ώστε να έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ παράλληλα θα παρέχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλα τα σημεία του χώρου για τα άτομα με αναπηρία. Η ελληνική κυβέρνηση προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το σχεδιασμό του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας. Το μουσείο θα βρίσκεται στην περιοχή όπου νόμιμα απαιτείται να βρίσκεται από το 2002. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προβλέπεται στην Προγραμματική Σύμβαση που υπέγραψαν ο Υπουργός Πολιτισμού και ο Δήμαρχος Αθηναίων το 2021.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό ήταν μεγαλύτερο από το αναμενόμενο, με πάνω από 160 αρχιτεκτονικά μουσεία από Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική να εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Για το λόγο αυτό, η Ανασυγκρότηση Αθηνών αποφάσισε την παράταση της προθεσμίας και πλέον η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι η 7η Νοεμβρίου 2022. Η δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας όχι μόνο θα έχει τεράστια ιστορική και πολιτιστική αξία για την πρωτεύουσα, αλλά θα βοηθήσει και στην ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου και της γύρω περιοχής, παρέχοντας έναν απαραίτητο πολιτιστικό, πράσινο και χώρο αναψυχής σε έναν από τους τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης.

Εκπαιδευτικοί – Δωρεάν μουσεία: Δελτίο δωρεάν εισόδου σε κρατικά μουσεία

Στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η παροχή ευκαιριών για οικονομική ανάπτυξη. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας θα εκθέσει ευρήματα από την Αθήνα που δεν έχουν ξαναδεί. Είναι πολλοί από αυτούς. Αν και η Αθήνα έχει μεγάλη ιστορία, δεν έχει δικό της αρχαιολογικό μουσείο. Το υπάρχον μουσείο στην Πατησίων περιέχει αντικείμενα από όλη την αρχαία Ελλάδα. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι η Αθήνα, με τη μακρόχρονη ιστορία της, είναι η μόνη μεγάλη πόλη χωρίς Μουσείο της ιστορίας και της αρχαιολογίας της.

Ο νικητής αρχιτέκτονας του διαγωνισμού θα περάσει στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης του έργου, το οποίο τελικά θα υλοποιηθεί στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Διαβάστε περισσότερα:

The Crown: Διχάζει η σκηνή με την κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr