Search
Close this search box.

Στίβεν Κινγκ, ο συγγραφέας του τρόμου 

Ο Στίβεν Έντγουιν Κινγκ, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, γεννιέται στις 21 Σεπτεμβρίου 1947, στο Πόρτλαντ των Η.Π.Α. Ο πατέρας του είναι ναυτικός και εγκαταλείπει την οικογένεια όταν ο μικρός είναι μόλις δύο ετών, αφήνοντας όμως πίσω του κάτι που έμελλε να αλλάξει τη ζωή του γιου του: ένα σωρό χειρόγραφα με αποσπάσματα φανταστικών, τρομαχτικών ιστοριών. Ο Στίβεν τα ανακαλύπτει όταν είναι πλέον δεκατριών ετών και γοητεύεται από τον καινούργιο αυτό κόσμο που ανοίγεται μπροστά του.

Σε ηλικία δεκαεννέα ετών εκδίδει την πρώτη του ιστορία με τίτλο I was a Teenager Grave Robber, ωστόσο η επιτυχία βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά. Αυτό συμβαίνει μόλις το 1973, όταν ο εκδοτικός οίκος Doubleday αναλαμβάνει να εκδώσει το μυθιστόρημά του, Carrie. Οι πωλήσεις είναι πρωτοφανείς, η ιστορία μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη και ο Κινγκ καταξιώνεται επιτέλους ως «χρυσός» συγγραφέας.

«Επινοούμε φανταστικούς τρόμους για να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τους πραγματικούς»

 

Stephen KingΑφοσιώνεται στη συγγραφή και περιστασιακά χρησιμοποιεί τα ψευδώνυμα Ρίτσαρντ Μπάχμαν και Τζον Σουίθεν, σημειώνοντας πάντα την ίδια επιτυχία. Στην εργογραφία του ανήκουν Ο Μαύρος Πύργος, Το πέμπτο τέταρτο, Εφιάλτες και Ονειρότοποι, Το φυλαχτό, Δύναμη Πυρός, Ο άνδρας με το μαύρο κοστούμι, Σάκος με κόκαλα, Το πράσινο μίλι, Κούτζο, Η Λάμψη.

Επιμένοντας σε ένα μοτίβο φρικιαστικό, ενίοτε και διεστραμμένο, ο Κινγκ επιμένει να πλάθει κόσμους συνηθισμένους που τελικά διαλύονται από τον τρόμο. Μορφές όπως οι κλόουν, γείτονες υπεράνω πάσης υποψίας και χώροι αναψυχής γίνονται εστίες πανικού που ταράζουν την επίπλαστη ηρεμία των πρωταγωνιστών. Πολλοί κριτικοί ανιχνεύουν στον τρόπο γραφής του στοιχεία των καταραμένων ποιητών, όπως ο Έντγκαρ Άλαν Πόε.stephen-kingΗ μάχη του με τον αλκοολισμό και τα ναρκωτικά πιθανόν επηρεάζουν τον δαιδαλώδη, ιδιοφυή τρόπο γραφής του που συχνά αγγίζει τα όρια του κυνισμού.

«Ποτέ δεν ισχύει το «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», αλλά αφήνουμε τα παιδιά να το ανακαλύψουν αυτό μόνα τους»

Πολυβραβευμένος, με αρκετά από τα έργα του να έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ο Στίβεν Κινγκ μπορεί να αδιαφορεί για τη μερίδα κριτικών που τον κατηγορεί για έλλειψη πρωτοτυπίας και δυναμισμού.

Σε κάθε περίπτωση, το όνομά του συγκαταλέγεται σε αυτά των σημαντικότερων συγγραφέων του 20ου αιώνα και η συνεισφορά του στην κατηγορία των φανταστικών περιπετειών και των ιστοριών τρόμου είναι πραγματικά ανυπολόγιστη.

Πηγές φωτογραφιών: 1234

Κείμενο: Μαρία Μερτίκα (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr