Search
Close this search box.
αμεα

Podcast του Μητσοτάκη με τη μητέρα του αυτιστικού Γιάννη για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Στο πρώτο podcast ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά την Άδα Σταματάτου, μια γυναίκα που μοιράζεται με θάρρος τις καθημερινές ιστορίες από τη ζωή της με τον ενήλικα αυτιστικό γιο της, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

«Δεν είναι όλοι οι αυτιστικοί “ο άνθρωπος της βροχής”. Δεν ήξερε κανένας πως είναι η εικόνα ενός αυτιστικού ενήλικα που περπατάει στο δρόμο. Οπότε εδώ εγώ χρησιμοποίησα το παιδί μου και τα βίντεό του και τις φωτογραφίες του ώστε να δείξω, γιατί μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Πως είναι στο δρόμο, πως περπατάει, ποιες είναι οι κινήσεις του, ποιες είναι οι κραυγές που βγάζει, γιατί συμπεριφέρεται περίεργα ένας άνθρωπος που είναι αυτιστικός στο δρόμο. Και η επιτυχία μου είναι ότι λαμβάνω μηνύματα από ανθρώπους που μου λένε, είδα έναν Γιάννη σήμερα. Αυτή είναι η επιτυχία μου», η ίδια εξηγεί συνομιλώντας με τον πρωθυπουργό.

Κορωνοϊός – Κοντογεώργης: Σήμερα η απόφαση για την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στους τέσσερις μήνες

Από πλευράς του κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως αποτελούσε δέσμευσή του την οποία και την υλοποιεί τώρα, «να εκπονήσουμε -πράγμα το οποίο έχουμε κάνει- ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Τονίζω την έμφαση στη λέξη “δικαιώματα”, το οποίο ξεδιπλώνεται με πολλές πολιτικές πρωτοβουλίες που λίγο-πολύ καλύπτουν όλα τα Υπουργεία με κάποιες αποφάσεις τις οποίες έχουμε πάρει που μου φαινόντουσαν τόσο προφανείς που αναρωτιέμαι γιατί δεν είχαν παρθεί νωρίτερα».

Ο πρωθυπουργός παράλληλα σημείωσε πως η συζήτηση με την Άδα Σταματοπούλου, «φέρνει στη μνήμη πολύ έντονα προσωπικά βιώματα, καθώς η μητέρα μου ήταν άτομο με αναπηρία. Προσβλήθηκε με πολιομυελίτιδα όταν ήταν 11 χρόνων, στη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου πριν ανακαλυφθεί το εμβόλιο». Συνεχίζοντας δε είπε πως «το εμβόλιο εξαφάνισε αυτήν την ασθένεια. Και βέβαια η μητέρα μου τότε, σε μία άλλη εποχή είχε το θάρρος να μιλήσει για τα άτομα με αναπηρία»

Θεσσαλονίκη-Δίκη για απαγωγή 10χρονης: Kάθειρξη 21 ετών και 7 μηνών στην 34χρονη

Υπενθυμίζεται πως η Άδα Σταματάτου, είναι μητέρα του 19χρονου Γιάννη, ενός αυτιστικού παιδιού, η οποία μέσα από τη σελίδα που έχει δημιουργήσει στο Facebook «Η ζωή με τον Γιάννη», περιγράφει την καθημερινότητά της και την συμβίωση με τον γιο της.

Η Άδα Σταματάτου πριν από δύο χρόνια είχε απευθύνει έκκληση μέσω Facebook στον πρωθυπουργό ζητώντας του να επανεξετάσει την περίπτωση των αυτιστικών και των ΑμεΑ όσον αφορά στα μέτρα κατά του κορωνοϊού που είχαν ληφθεί τότε λόγω της πανδημίας, αφήνοντας τον 19χρονο Γιάννη εκτός κολύμβησης.

Τα πρώτα ζωντανά ρομπότ είναι γεγονός – Μπορούν να αναπαράγονται!

Η κυρία Σταματάτου ζήτούσε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αξιολογήσει την απαγόρευση κυκλοφορίας και λουτρού για τις «ευπαθείς ομάδες, τους αυτιστικούς, τους ΑμεΑ, τους ανθρώπους που δεν μπορούν να γράψουν το 6 και να πάνε για τρέξιμο».

Τότε, όπως είχε η ίδια περιγράψει, σε λιγότερο από 24 ώρες δέχτηκε τηλεφώνημα από το γραφείο του πρωθυπουργού όπου τη ρωτούσαν πότε θα μπορούσε να κάνει μία τηλεδιάσκεψη μαζί του. Η τηλεδιάσκεψη έγινε και ο πρωθυπουργός όπως είχε αναφέρει η κυρία Σταματάτου «υποσχέθηκε ότι θα το λύσει ευθύς αμέσως όπως και έκανε!».

Γιώργος Τράγκας – Θετικός στον κοροναϊό ο γνωστός δημοσιογράφος

Στην τελευταία ανάρτησή της η Άδα Σταματάτου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, αναφέρει «Θέλω να σας περιγράψω τι σημαίνει για μένα η αναπηρία ώστε να προσπαθήσετε όλοι να με /μας βοηθήσετε να γιορτάζουμε αυτή τη μέρα όχι μόνο στις 3 Δεκεμβρίου αλλά και τις 365 μέρες του κάθε χρόνου. Για μένα αναπηρία είναι μια κατάσταση στην οποία ζω μαζί με τον Γιάννη, εφόσον είμαι ο μοναδικός φροντιστής του,η οποία δεν μου επιτρέπει να κάνω πολλά πράγματα».

«Θα σκεφτείτε ίσως “μα εσύ δεν είσαι ανάπηρη..ο Γιάννης είναι”. Όμως η κατάσταση στην οποία ζει ο Γιάννης με βάζει να ζω και εγώ στην ίδια αναπηρία αποκτώντας τις ίδιες δυσκολίες μαζί του», γράφει χαρακτηριστικά και αναφέρει πως στο βίντεο που δημοσιεύει εμφανίζεται ο γιος της Γιάννης στο κολυμβητήριο Καλλιθέας που πηγαίνει τα τελευταία χρόνια.

Θεοφανία Παπαθωμά: Γιατί αποχώρησε αιφνιδίως από την παράσταση που πρωταγωνιστούσε

«Στο μοναδικό μέρος που δεν νιώθει διαφορετικός, που δεν είναι ανάπηρος γιατί τον έχουν συμπεριλάβει στην ομάδα τους», λέει χαρακτηριστικά.

Ακούστε παρακάτω τη συζήτηση:

You are currently viewing a placeholder content from Default. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Πηγή 

Πηγή εξωφύλλου 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr