Search
Close this search box.
bowie-swinton

Όταν η Tilda Swinton και ο David Bowie ήταν το βαρετό ζευγάρι της διπλανής πόρτας

H Tilda Swinton και ο David Bowie, το 2013,  ενσάρκωσαν ένα βαρετό ζευγάρι που ξεχνάει όσα ξέρει μέχρι τώρα, για το video clip του “The Stars (Are Out Tonight)”

Ο David Bowie, στο video clip του «The Stars (Are Out Tonight)» είναι παντρεμένος με την Tilda Swinton και έχουν την ιδανική ζωή. Κι όμως, δύο απ’ τους πιο ενδιαφέροντες και – αν μη τι άλλο – χιλιόμορφους ανθρώπους στον πλανήτη, υποδύθηκαν ένα βαρετό, αδιάφορο, μεσοαστό και επιδερμικά ευτυχισμένο ζευγάρι. Το «The Stars (Are Out Tonight)» αποτελεί το 2ο single του 24ου και προτελευταίου άλμπουμ του τραγουδοποιού με τίτλο «The Next Day» που κυκλοφόρησε πριν 8 χρόνια, τον Μάρτιο του 2013.

David Bowie
David Bowie

Στο video clip, Bowie και Swinton συνδυάζουν μουσική και κινηματογράφο, παίζουν με τις εικόνες τους και εκπέμπουν αισθητικό σουρεαλισμό μέσα από τον παστέλ φακό της Floria Sigismondi. Η σκηνοθέτις ξανασυνεργάστηκε στο παρελθόν με τον Bowie στα video clip των «Little Wonder» το 1996 και «Dead Man Walking» το 1997. Για το πλαίσιο, οι δύο καλλιτέχνες ενσαρκώνουν ένα, μάλλον βρετανικό μεσοαστό, vintage ζευγάρι που θεωρεί ότι η – πάνω απ’ τα επιτρεπτά όρια – chic αλλά μονότονη, ζωή του είναι τέλεια. Η ιστορία ξεκινάει σε ένα μανάβικο, όταν εμφανίζονται δύο εκκεντρικές -όχι όμως πιο εκκεντρικές από τον Starman– celebrities, η Andreja Pejić και η Saskia de Brauw. Η Iselin Steiro εμφανίζεται σαν τον Bowie των 70’s ενσαρκώνοντας την περσόνα του The Thin White Duke. Οι καλλιτέχνιδες υποδύονται ένα ζευγάρι που παρακολουθεί τους Tilda Stardust* και εν τέλει μετακομίζει δίπλα τους, ταράζοντας την άνετη και ανερυθρίαστη ύπαρξή τους.

David Bowie
The Stars (Are Out Tonight)

Το video clip ξεκινά με τον Bowie στο μανάβικο, με τον τελευταίο να βλέπει ένα περιοδικό με εξώφυλλο τις δύο celebrities και επικεφαλίδα «Celebrity Couple’s Twisted Antics», οιωνό τού τι μέλλει γενέσθαι. Όμορφη λεπτομέρεια το γεγονός ότι στο περιοδικό που ονομάζεται «Pantheon», υπάρχει και είδηση με τίτλο «Woman goes to Oscars without makeup» (Γυναίκα πάει στα Όσκαρ χωρίς μακιγιάζ) με φωτογραφία του Bowie από τον ρόλο του στην ταινία του 1976 «The Man Who Fell To Earth». Κάτω απ’ αυτό, στη δεξιά γωνία φαίνεται μια φωτογραφία της Tilda Swinton με κόκκινα μαλλιά και εκπληκτική ομοιότητα στον Bowie.

the stars
The Stars (Are Out Tonight)

Stars are never sleeping
Dead ones and the living

Στην παραμυθένια ζωή αρχίζουν τα παράσιτα όταν η μουσική γίνεται πιο δυνατή (ενοχλητική) από την τηλεόραση. O Bowie, σε μια κίνηση διαφύλαξης της κανονικότητας της ζωής του και μετά από παρότρυνση της, μάλλον, χειριστικής συζύγου του, χτυπά τη γειτονική πόρτα για να κάνει, τι άλλο; Παρατήρηση. Εκεί ο Bowie βιώνει ένα flashback από την παλιά του ζωή (Η στιγμή που εμφανίζεται ο White Thin Duke). Και η επαφή είναι που τα αλλάζει όλα. Οι δύο ζωές κινούνται σε παράλληλες ευθείες και πραγματικότητες. Το ζευγάρι των celebrities εισβάλλει στον προσωπικό χώρο, τη ζωή και το μυαλό των Tilda Stardust, οι ρόλοι αντιστρέφονται. «Ανεπαισθήτως με κλείσαν απ’ τον κόσμο έξω» έλεγε ο Καβάφης στα «Τείχη» του και κάπως έτσι οι Tilda Stardust βρέθηκαν έξω από τη ζωή τους, το comfort-zone τους κι εν γένει όσα ξέρανε. Oι celebrities ήρθαν για να θέσουν σε αμφισβήτηση την «όμορφη ζωή» των Tilda Stardust. Η Tilda βλέπει εξ αρχής ότι η ζωή της απειλείται από το «ξένο» μα υποκύπτει σχεδόν άβουλα (ή αυτοβούλως) στον πειρασμό. Μυείται και αφήνεται πολύ γρήγορα στον καινούργιο τρόπο ζωής. Η μέχρι τώρα χειραγωγός, τώρα πια χειραγωγείται. Ο Bowie στέκεται σκεπτικός. Κοιτάει, παρατηρεί, βλέπει τη γυναίκα του να βυθίζεται και να μεταμορφώνεται σε μαριονέτα, μα δεν αντιδρά. Τρομάζει, αποφεύγει και τέλος αποδέχεται, όμως μάλλον δεν υποδέχεται. Και συνεχίζει να μην αντιδρά.

the stars
Tilda Stardust

Λόγω των έντονων και παράλληλων αντιθέσεων στο βίντεο, εντοπίζονται εύκολα πολλές αναλογίες για πολλές οπτικές γωνίες. Σε μια πρώτη ανάγνωση παρατηρείται εύκολα το δίπολο του «Πρέπει – Θέλω», το μεγαλύτερο – ίσως – δίλημμα των ανθρώπων στην σύγχρονη κοινωνία. Σαν οι celebrities να ενσαρκώνουν όλα όσα θα ήθελαν οι πρωταγωνιστές, αλλά έχουν καταπιέσει στον βωμό της «καλής ζωής» που κατά τ΄ άλλα, διατείνονται. Η Tilda, χειριστική και control freak, μα πάνω απ’ όλα καταπιεσμένη, η ίδια υποκύπτει αμέσως και παραδίδεται ολοκληρωτικά. Ο στιλβωμένος και σταθερός της κόσμος διαλύεται μόλις σε κάποια δευτερόλεπτα, μετατρέποντας όλα τα συμβατικά της «πρέπει» σε αδάμαστα «θέλω». Ο Bowie από την άλλη, πιο μετριοπαθής δεν εντυπωσιάζεται με τίποτε, δεν αφήνεται ποτέ και έχει ξεχάσει να νιώθει από καιρό. Έχει αφεθεί στη μετριότητα τόσο που δε μπορεί να ξεφύγει πια. Το φιλί του δίνει όσα ποτέ δεν είχε και νιώθει όσα ποτέ δεν ένιωσε, μα ο φόβος του είναι μεγαλύτερος απ’ αυτόν. Τον κυνηγά η γυναίκα του, τα θέλω του, η μέχρι τώρα ζωή και ο ίδιος του ο εαυτός. Βλέπει μια παράσταση που δεν του αρέσει μα εν τέλει πρωταγωνιστεί ο ίδιος και μετατρέπεται σε μαριονέτα με συνείδηση. Μυείται αλλά δεν αφήνεται και παραμένει το ίδιο εγκλωβισμένος με πριν.

the stars
The Stars (Are Out Tonight)

Σε δεύτερη ανάγνωση, οι celebrities θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν τους νεότερους εαυτούς του ζευγαριού και πώς αυτοί στοιχειώνουν το «σήμερά» τους. Το flashback θυμίζει στον Bowie ποιος ήταν τότε και ποιος τώρα. Οι παλιοί με τους νέους εαυτούς τους συγχέονται και αντιστρέφονται. Αλλά κανείς δε μπορεί να ξεφύγει, εν τέλει, από τον άλλον.

Τέλος, η πιο προφανής ερμηνεία αναπτύσσεται σε συνδυασμό με τους στίχους. Η έντονη, περίεργη και «ανήθικη» ζωή των celebrities που «πετούν στον ουρανό», ταράσσει την επιφανειακή ευημερία του μεσοαστού ζευγαριού που «πατάει στη Γη». Η φήμη και η δόξα συναντούν την κανονικότητα και η αντίδραση είναι εκρηκτική. Οι μεν ζηλεύουν τους δε και αντιστρόφως. Η απλή ζωή των Tilda Stardust επηρεάζεται (εμπνέεται;) από τη φήμη και τη δόξα και τους κατακλύζει. Όλα και όλοι αντιστρέφονται, αλλάζουν προσωπικότητες, φύλα και τελικά ζωές. Όλοι, εκτός από τον Bowie (με μεγάλη δόση ειρωνείας), ο οποίος μένει παρατηρητής όταν όλα γύρω του αλλάζουν.

Their jealousy’s spilling down
The stars must stick together
We will never be rid of these stars
But I hope they live forever

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα βίντεο που οι φανατικοί του David Bowie θα δουν/είδαν πολλές φορές, με πολλές αναφορές στη διαδρομή, την ταυτότητα και το ιδιαίτερο στυλ του καλλιτέχνη.

… Ή και όχι.

And they know just what we do
That we toss and turn at night
They’re waiting to make their moves
But the stars are out tonight

Επειδή όμως τα (υπερβολικά) πολλά λόγια είναι φτώχια, απολαύστε:

You are currently viewing a placeholder content from Vimeo. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

*Tilda Stardust: Υπήρχε μια πεποίθηση και ένα σχετικό blog που υποστήριζε ότι ο David Bowie και η Tilda Swinton ήταν το ίδιο άτομο.

Δείτε επίσης:

H Τίλντα Σουίντον γίνεται «Η Ανθρώπινη Φωνή» του Αλμοδοβάρ (trailer)

Κείμενο: Θεοδωρίδου Ελένη (Lavart)

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr