Search
Close this search box.

Μια παλιά βιβλιοθήκη της Βαλτιμόρης έχει κερδίσει τις καρδιές του κόσμου μέσω του twitter

Την πρώτη Τρίτη του έτους, ο συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής Ντον Γουίνσλοου ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία της βιβλιοθήκης των ονείρων ενός αναγνώστη.

Λουσμένο στη λάμψη τριών επιτραπέζιων φωτιστικών, σχεδόν κάθε επιφάνεια του δωματίου είναι καλυμμένη με βιβλία. Υπάρχουν βιβλία στα τραπέζια, βιβλία στοιβαγμένα σε σκάλες, και βιβλία πάνω από ακόμα περισσότερα βιβλία που καλύπτουν τα ράφια του δωματίου. «Ελπίζω να δείτε την ομορφιά όπως την βλέπω εγώ», έγραψε ο κ. Winslow στο tweet, το οποίο έχει αναγνωριστεί με 32.800 καρδιές.

Αν αφιερώνετε αρκετό χρόνο στις λογοτεχνικές γωνιές του Twitter, αυτή η εικόνα μπορεί να σας φαίνεται οικεία. Όπως συμβαίνει με άλλες εικόνες με όμορφα ράφια, έτσι και εδώ οι άνθρωποι τρελαίνονται στην όψη της συγκεκριμένης βιβλιοθήκης. Η ανάρτηση του κ. Winslow έλαβε 1.700 σχόλια, συμπεριλαμβανομένου ενός από έναν καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Pace που χρησιμοποιούσε τη φωτογραφία ως φόντο του Zoom.

«Είναι ξεκάθαρα ένα σπίτι για κάθε άτομο που αγαπά και συλλέγει βιβλία», είπε ο κ. Winslow σε ένα email μέσω του ατζέντη του, Shane Salerno. «Για μένα, αυτή η φωτογραφία είναι τόσο εκπληκτική όσο ένα ηλιοβασίλεμα. Θα μπορούσα να περάσω μέρες και μέρες κλεισμένος σε εκείνη τη βιβλιοθήκη εξετάζοντας κάθε βιβλίο». Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη εικόνα σε ηρεμεί, καθώς «είναι ένα δωμάτιο στο οποίο θα μπορούσες να χαθείς ευτυχώς».

Ο κύριος Winslow δεν είχε ιδέα για την προέλευση της φωτογραφίας. Ο ίδιος το είχε βρει στο Twitter, αλλά δεν θυμόταν το όνομα ή την τοποθεσία της βιβλιοθήκης. (Αν και πίστευε ότι ήταν η προσωπική βιβλιοθήκη ενός εξέχοντος συγγραφέα από άλλη χώρα.) Η βιβλιοθήκη, πρέπει να είναι γνωστό, δεν βρίσκεται στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει καν πια. Αλλά όταν έγινε, ήταν η οικιακή βιβλιοθήκη του καθηγητή Johns Hopkins, Dr. Richard Macksey στη Βαλτιμόρη. Ο Δρ Macksey, ο οποίος πέθανε το 2019, ήταν συλλέκτης βιβλίων, πολύγλωσσος και μελετητής της συγκριτικής λογοτεχνίας. Στο Hopkins, ίδρυσε ένα από τα πρώτα διεπιστημονικά ακαδημαϊκά τμήματα της χώρας και οργάνωσε το 1966 το συνέδριο «The Languages ​​of Criticism and the Sciences of Man», το οποίο περιλάμβανε θεμελιώδεις διαλέξεις από τους θεωρητικούς Jacques Derrida, Roland Barthes, Jacques Lacan και Paul de Man.

Η συλλογή βιβλίων του Dr. Macksey ξεπερνάει τους 51.000 τίτλους, σύμφωνα με τον γιο του, Alan. Πριν από μια δεκαετία, τα πιο πολύτιμα κομμάτια – συμπεριλαμβανομένων των πρώτων εκδόσεων του “Moby Dick”, T.S. Το «Prufrock and Other Observations» του Έλιοτ και τα έργα των Wordsworth, Keats και Shelley μεταφέρθηκαν σε μια αίθουσα «ειδικών συλλογών» στην πανεπιστημιούπολη Hopkins. Μετά τον θάνατο του Δρ Μάκσεϊ, μία ομάδα βιβλιοθηκονόμων και συντηρητών πέρασε τρεις εβδομάδες χτενίζοντας το γεμάτο βιβλία σπίτι του, 7.400 τετραγωνικών ποδιών για να επιλέξει 35.000 τόμους για να προσθέσει στις βιβλιοθήκες του πανεπιστημίου. Οι ανακαλύψεις-έκπληξη περιελάμβαναν ένα κείμενο του Ρουσσώ του 18ου αιώνα με απανθρακωμένα εξώφυλλα (που βρέθηκαν στην κουζίνα), ένα «παρθένο» αντίγραφο ενός σπάνιου καταλόγου εκθέσεων της δεκαετίας του 1950 που έδειχνε πίνακες του Βασίλι Καντίνσκι, αφίσες από τις διαδηλώσεις του Μαΐου του 1968 όταν φοιτητές στο Παρίσι κατέλαβαν τη Σορβόννη. Στα ευρήματα συμπεριλαμβάνονται μία χειροποίητη χριστουγεννιάτικη κάρτα από τον σκηνοθέτη Τζον Γουότερς και πρωτότυπες ηχογραφήσεις των θεωρητικών σε εκείνο το συνέδριο στρουκτουραλισμού του 1966.

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr