Search
Close this search box.
πρώτο δημόσιο μουσείο της Αγγλίας

John Dee: Πώς ένας μάγος συνδέεται με το πρώτο δημόσιο μουσείο της Αγγλίας;

Το Μουσείο Ashmolean υπήρξε το πρώτο σύγχρονο μουσείο ανοιχτό προς το κοινό και είναι αποκύημα του Δρ. John Dee, τον μαθηματικό της ελισαβετιανής εποχής, γνωστό ως «Ο Μάγος της Βασίλισσας».

Όταν το Μουσείο Ashmolean άνοιξε το 1683, ήταν το πρώτο σύγχρονο μουσείο προσβάσιμο στο κοινό. Αυτό το επίτευγμα οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες του Elias Ashmole. Ο Ashmole, Άγγλος λόγιος και αξιωματούχος του 17ου αιώνα, βοήθησε στην κατασκευή του μουσείου και παρείχε τις πρώτες συλλογές του.

Ενώ ο Άγγλος λόγιος είναι διάσημος για το ενδιαφέρον του στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες, λιγότερο γνωστό είναι το γεγονός ότι ο Ashmole στράφηκε και σε θέματα όπως η αλχημεία και η αστρολογία. Αντίστοιχα, το ενδιαφέρον του Ashmole για τη δημιουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων επηρεάστηκε σημαντικά από έναν άλλο Άγγλο λόγιο που είχε εξίσου έντονο ενδιαφέρον τόσο για την επιστήμη όσο και για τον αποκρυφισμό: τον Δρ. John Dee.

Τα 6 μεγάλα μουσεία που θα φωτίσουν το 2024

John Dee: Ο Λόγιος

Ο Δρ. John Dee ήταν ένας λόγιος της Αναγέννησης που έζησε τον 16ο και στις αρχές του 17ου αιώνα. Έχοντας επιδείξει από νεαρή ηλικία ταλέντο στα μαθηματικά, φοίτησε στο St. John’s College όπου απέκτησε πτυχίο και μεταπτυχιακό τίτλο στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Στη συνέχεια, ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη για αρκετά χρόνια σπουδάζοντας μαθηματικά, ναυτιλία και χαρτογραφία με άλλους Ευρωπαίους λόγιους όπως ο Pedro Nuñez και ο Gerardus Mercator. Επίσης, έγινε ειδικός στην αστρονομία και την ιατρική. Με την επιστροφή του στην Αγγλία, ο Dee έγινε γνωστός στην αυλή της Βασίλισσας Μαρίας Α’ διδάσκοντας μαθηματικά και ναυτιλία στους αυλικούς. Όταν ανέβηκε στο θρόνο η Βασίλισσα Ελισάβετ Α’, έγινε ο κύριος σύμβουλος της σε θέματα επιστήμης και ιατρικής.

πρώτο δημόσιο μουσείο της Αγγλίας
Εικονογράφηση του John Dee, περ. 1700 – 1750, μέσω του Βρετανικού Μουσείου

Ο John Dee χρησιμοποίησε την πολιτική του επιρροή για να προωθήσει την πρόοδο της επιστήμης στην αγγλική αυλή. Δίδαξε μαθηματικά, φυσικές επιστήμες και φιλοσοφία στους αυλικούς. Πρότεινε στην Αγγλία να υιοθετήσει το Γρηγοριανό ημερολόγιο και προσπάθησε να πείσει τη Βασίλισσα Μαρία να ανοίξει μια δημόσια βιβλιοθήκη που θα ήταν προσβάσιμη σε όλους. Αν και δεν ήταν επιτυχής σε αυτές τις προσπάθειες, κατάρτισε μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές βιβλιοθήκες στην Αγγλία και επέτρεψε σε λόγιους την ελεύθερη πρόσβαση στα βιβλία του. Ο Dee ήταν επίσης υποστηρικτής των εξερευνήσεων και συμμετείχε στον σχεδιασμό αρκετών αγγλικών ταξιδιών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

πρώτο δημόσιο μουσείο της Αγγλίας
Ο John Dee πραγματοποιεί ένα πείραμα για την Ελισάβετ Α’, από τον Henry Gillard Glindoni, περ. 1852 – 1913, Συλλογή Wellcome , Λονδίνο Art UK

Το ενδιαφέρον του John Dee για τα μαθηματικά τον οδήγησε επίσης σε μια γοητεία με τον αποκρυφισμό, και αφιέρωσε μεγάλο μέρος του χρόνου του στη μελέτη της αστρολογίας, της αλχημείας και της καββαλιστικής αριθμολογίας. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο για την εποχή της Αναγέννησης, καθώς πολλοί λόγιοι θεωρούσαν ότι ορισμένες πτυχές της επιστήμης και του αποκρυφισμού συνδέονταν. Εκτός από τον ρόλο του ως συμβούλου της Βασίλισσας Ελισάβετ Α’, ήταν επίσης ο αστρολόγος της και λέγεται ότι προέβλεψε ότι η διάσημη βασίλισσα θα είχε μακρά βασιλεία. Αυτό που τον ξεχώριζε από τους περισσότερους συναδέλφους του ήταν ότι τα αποκρυφιστικά του ενδιαφέροντα επεκτείνονταν σε θέματα που θεωρούνταν αιρετικά τότε, όπως η προσπάθεια επικοινωνίας με αγγέλους και πνεύματα νεκρών. Ως αποτέλεσμα, ο John Dee αναφερόταν συχνά ως “Ο Μάγος της Βασίλισσας”.

πρώτο δημόσιο μουσείο της Αγγλίας
Απόκρυφα αντικείμενα που σχετίζονται με τον Dr. John Dee, περ. 17ος αιώνας μ.Χ., μέσω του Βρετανικού Μουσείου

Πολλά από αυτά τα αντικείμενα και τα αρχεία θα κατέληγαν σε ιδιωτικές συλλογές Άγγλων αριστοκρατών όπως ο κυβερνητικός αξιωματούχος Horace Walpole και ο μελετητής που ίδρυσε τελικά το Μουσείο Ashmolean, Elias Ashmole.

Τα Μεγάλα Μυαλά Συναντιούνται

Το πάθος του Ashmole για τη συλλογή αντικειμένων και χειρογράφων σχετικών με τις σπουδές του τον οδήγησε να δημιουργήσει μια μεγάλη ιδιωτική συλλογή. Ένα μεγάλο μέρος της προήλθε από τον Άγγλο βοτανολόγο John Tradescant τον νεότερο, στενό συνεργάτη του Ashmole που είχε δημιουργήσει τη δική του συλλογή ζωής. Στα τελευταία του χρόνια, ο Elias Ashmole φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έλαβε διδακτορικό στην ιατρική.

πρώτο δημόσιο μουσείο της Αγγλίας
Πορτρέτο του Elias Ashmole, περ. 1681-1682 CE, μέσω του Μουσείου Ashmolean, Οξφόρδη

Κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο της Αγγλίας, όταν υπηρετούσε στην Οξφόρδη, ο Ashmole φαίνεται να ανέπτυξε ενδιαφέρον για τα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες και τη φυσική φιλοσοφία. Παρακολουθούσε διαλέξεις στο Gresham College και γνώρισε εξέχοντες ακαδημαϊκούς στην Οξφόρδη, όπως οι Jonas Moore και Charles Scarborough. Στις αρχές των σπουδών του, άρχισε να συλλέγει βιβλία και αντικείμενα σχετικά με τα ενδιαφέροντά του. Επίσης, ήρθε σε επαφή με το έργο του Sir Francis Bacon, Άγγλου πολιτικού και φιλοσόφου που υποστήριζε τη διατήρηση της γνώσης και τη χρήση της επιστημονικής μεθόδου για την εξερεύνηση του φυσικού κόσμου. Αργότερα, ο Ashmole ενδιαφέρθηκε και για την ιατρική, την αγγλική ιστορία και τη βοτανολογία. Η κοινή αγάπη του Ashmole και του John Tradescant για τη βοτανολογία και την αρχαιότητα το 1650 οδήγησε σε μια φιλία που ώθησε τον Tradescant να κληροδοτήσει την ιδιωτική του συλλογή στον Ashmole μετά τον θάνατό του.

πρώτο δημόσιο μουσείο της Αγγλίας
Η μάχη του Naseby, από τον Charles Charles Parrocel, περ. 1728,History.com

Ίδρυση του Μουσείου Ashmolean

Αν και η Αναγέννηση και ο Διαφωτισμός είδαν ανανεωμένο ενδιαφέρον για τη δημιουργία ιδρυμάτων μάθησης, η ίδια η ιδέα μπορεί να αναχθεί στην Κλασική Αρχαιότητα. Κλασικοί λόγιοι, όπως ο Αριστοτέλης, ίδρυσαν σχολές και φιλοσοφικές κοινότητες σε πυκνοκατοικημένες πόλεις όπως η Αθήνα και η Αλεξάνδρεια. Ορισμένα από αυτά τα ιδρύματα διατηρούσαν επίσης βιβλιοθήκες για τη συλλογή γραπτών γνώσεων, καθώς και ερευνητικές εγκαταστάσεις, γνωστές ως μουσεία, που συγκέντρωναν αντικείμενα ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος. Πριν από την καταστροφή της, η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας φιλοξενούσε χιλιάδες βιβλία και χειρόγραφα από όλο τον αρχαίο κόσμο.

πρώτο δημόσιο μουσείο της Αγγλίας
Εικονογράφηση του Elias Ashmole ως προτομή, περ. 1656, μέσω του Βρετανικού Μουσείου

Στην Ευρώπη του 17ου αιώνα, ωστόσο, η συλλογή αντικειμένων και χειρογράφων ήταν μια δαπανηρή επιχείρηση που μονοπωλούνταν σχεδόν αποκλειστικά από την πλούσια ελίτ. Αυτές οι συλλογές παρουσιάζονταν σε ιδιωτικές εκθέσεις που ήταν προσβάσιμες αποκλειστικά σε φίλους και γνωστούς των συλλεκτών, όπως γκαλερί και θαλαμίσκοι περιέργειας. Ενώ μερικοί από αυτούς τους συλλέκτες συγκέντρωναν τα αντικείμενα από ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, αυτές οι ιδιωτικές εκθέσεις λειτουργούσαν πιο συχνά ως σύμβολα κοινωνικής θέσης.

πρώτο δημόσιο μουσείο της Αγγλίας
Χρυσός δίσκος που ανήκει στον John Dee, περ. τέλη 16ου αιώνα Κ.Χ. – 17ος αιώνας, μέσω του Βρετανικού Μουσείου

Το 1634, ο John Tradescant ο Πρεσβύτερος και ο γιος του άνοιξαν το πρώτο δημόσια προσβάσιμο ιδιωτικό μουσείο χρησιμοποιώντας τη δική τους συλλογή φυσικών και ιστορικών αντικειμένων. Το μουσείο, που ονομαζόταν συχνά “Η Κιβωτός”, βρισκόταν στο σπίτι του Tradescant και παρουσίαζε αντικείμενα όπως μια ταπετσαρία τοίχου από τον πατέρα της Ποκαχόντας και το αποξηραμένο σώμα ενός πουλιού ντόντο.

πρώτο δημόσιο μουσείο της Αγγλίας
Μπροστινή είσοδος του Μουσείου Ashmolean, 2021, μέσω του Μουσείου Ashmolean, Οξφόρδη

Όταν ο Elias Ashmole κληρονόμησε τη συλλογή Tradescant, χρησιμοποίησε τους σημαντικούς πόρους και τις επαφές του στην Οξφόρδη για να ιδρύσει ένα πολύ μεγαλύτερο ίδρυμα αφιερωμένο στην έκθεση αντικειμένων ακαδημαϊκής αξίας και προσβάσιμο στο κοινό. Επιπλέον, ο Ashmole δώρησε τη συλλογή Tradescant, καθώς και τη δική του ιδιωτική συλλογή, για να αποτελέσει τη βάση του μουσείου. Όταν άνοιξε το 1683, το Μουσείο Ashmolean θα παρουσίαζε μια μεγάλη έκθεση αντικειμένων, μια βιβλιοθήκη και ένα ερευνητικό εργαστήριο.

πρώτο δημόσιο μουσείο της Αγγλίας
The Cabinet of a Collector, του Frans Francken the Younger, περ. 1617, μέσω του Royal Collection Trust

10 Πολιτιστικοί Φάροι: Τα νέα μουσεία που ανοίγουν το 2024 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Πηγή εικόνων

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr