Search
Close this search box.
βενετία

«Η Βενετία σαπίζει κομμάτι κομμάτι» – SOS για τη στατικότητα των κτιρίων

BENETIA. «Η Βενετία δεν θα καλυφθεί μονομιάς από τη θάλασσα σαν τη μυθική Ατλαντίδα, αλλά θα σαπίζει και θα πέφτει στο νερό κομμάτι κομμάτι.

Ενα φρικτό μνημείο της αμέλειας και της ανικανότητάς μας». Ετσι περιγράφεται το μέλλον της πόλης στη δραματική έκκληση που απηύθυνε προς τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι το Ινστιτούτο Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών της Βενετίας.

Στην επιστολή που δημοσιεύει η εφημερίδα La Stampa, το Ινστιτούτο υποστηρίζει ότι τα ψέματα τελείωσαν και ότι έχει έρθει η ώρα να ληφθούν γενναία μέτρα. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί το λιγότερο 44 εκατοστά έως το τέλος του αιώνα, ενώ, αν επαληθευτούν τα χειρότερα σενάρια, η άνοδος μπορεί να είναι έως και διπλάσια.

ΗΠΑ: Η Pfizer υπέβαλε αίτημα αδειοδότησης του φαρμάκου Paxlovid στην FDA

Εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, η Βενετία έχει ποντάρει τα πάντα στο σύστημα «Μωυσής», τα πλωτά φράγματα που αποκλείουν τη λιμνοθάλασσα από την υπόλοιπη Αδριατική σε περίπτωση φουσκοθαλασσιάς. Αλλά το σύστημα αυτό, που έχει κατασκευαστεί ως μέτρο εκτάκτου ανάγκης, θα χρειαστεί να λειτουργεί 260 μέρες τον χρόνο, αποκλείοντας ουσιαστικά τη λιμνοθάλασσα και το λιμάνι από τον έξω κόσμο, με δραματικές συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα, την αλιεία και τις θαλάσσιες μεταφορές.

Το ινστιτούτο επισημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη συνολικότερου σχεδιασμού, ο οποίος πρέπει να ανατεθεί σε μία αρχή, και όχι σε τριάντα όπως συμβαίνει σήμερα. «Πώς μπορεί να σωθεί η Βενετία αν αυτή τη στιγμή υπάρχει Βαβέλ συγκρουόμενων αρμοδιοτήτων για την προστασία της;» διερωτώνται οι συντάκτες της ανοικτής επιστολής προς τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Υπήρξε μια προσπάθεια συντονισμού με το λεγόμενο «Κομιτατόνε», το ανώτατο συντονιστικό όργανο, που συνέρχεται όμως πολύ αραιά ώστε να μπορέσει να είναι αποτελεσματικό. Το ινστιτούτο προτείνει στην ιταλική κυβέρνηση να προχωρήσει σε δύο κατευθύνσεις, των οποίων κοινό χαρακτηριστικό θα είναι η μέγιστη διαφάνεια και δημοσιότητα των αποτελεσμάτων. Οι δύο κατευθύνσεις είναι, πρώτον, η ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και, δεύτερον, ο εξορθολογισμός των μηχανισμών λήψης αποφάσεων. Η Βενετία δεν αντιμετωπίζει μόνο το πρόβλημα της ανόδου της στάθμης της θάλασσας αλλά και της καθίζησης του εδάφους, το οποίο υποχωρεί κατά 2 χιλιοστά τον χρόνο.

Αλτσχάιμερ: Το πρώτο εμβόλιο είναι γεγονός – Ξεκίνησε η δοκιμή του σε ασθενείς στη Βοστώνη

Η επιστολή προτείνει το μοντέλο της Ολλανδίας, η οποία, βασισμένη στη μακραίωνη παράδοση μάχης με το υδάτινο στοιχείο, δημιούργησε, το 2010, μια στρατηγική διαχειριστική αρχή που ονομάστηκε Πρόγραμμα Δέλτα. Στην Ολλανδία εργάζονται ταυτόχρονα σε τέσσερα σενάρια, το πιο «ευνοϊκό», τρόπος του λέγειν, προβλέπει άνοδο 40 εκατοστών και το πιο δυσοίωνο άνοδο ενός μέτρου. Σύμφωνα με την πρόταση του ινστιτούτου, ο νέος οργανισμός πρέπει να έχει τη μέγιστη δυνατή ευχέρεια κινήσεων και να δεσμεύεται από τα ελάχιστα δυνατά γραφειοκρατικά εμπόδια. Ενα από τα πρώτα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι τι συμβαίνει στις περιπτώσεις που δεν επαρκούν ούτε τα φράγματα του Μωυσή για να προστατευθεί η μοναδική αυτή πόλη-μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο χάρτης των νέων μέτρων μέχρι και τις γιορτές – Ποιες πόρτες κλείνουν για τους ανεμβολίαστους

Πηγή 

Πηγή εξωφύλλου 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr