δερματίτιδα

Η δερματίτιδα ανάμεσα στις παρενέργειες του κορωνοϊού!

Εξήγηση στην εμφάνιση δερματικής παρενέργειας της Covid-19 προσφέρουν σε έρευνά τους Βρετανοί επιστήμονες, αφού μελέτησαν δερματίτιδα που εμφανίζεται μεταξύ ασθενών με Covid-19 στα δάχτυλα του ποδιού ή του χεριού.

Το φαινόμενο, που θυμίζει τις χιονίστρες, ενδέχεται να αποτελεί παρενέργεια από την «κινητοποίηση» του ανθρώπινου οργανισμού με στόχο την αντιμετώπιση της λοίμωξης του κορωνοϊού. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση British Journal of Dermatology, μπορεί να οδηγήσει σε θεραπεία αυτών των ενοχλητικών συμπτωμάτων.

Η δερματίτιδα μπορεί να εμφανισθεί σε ασθενείς κάθε ηλικίας, αλλά επηρεάζει συχνότερα παιδιά και εφήβους. Για ορισμένους, η παρενέργεια αυτή της Covid είναι ανώδυνη, αλλά σε άλλους μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένο ερεθισμό, ξηροδερμία και αφόρητο κνησμό, καθώς και οιδήματα στα άκρα. Η 13χρονη Σοφία από τη Σκωτία ανέφερε στο δίκτυο του BBC ότι έχασε την ικανότητα να περπατάει και να φοράει παπούτσια, καθώς ο πόνος ήταν έντονος, αφού μολύνθηκε με Covid στις αρχές του χρόνου. Το καλοκαίρι η Σοφία χρειαζόταν ακόμη αναπηρικό αμαξίδιο για να μετακινηθεί σε απόσταση άνω των 30 μέτρων, εξαιτίας του πόνου που της προκαλούσε η δερματίτιδα.

«Φωτιά» οι αυξήσεις και στο σουβλάκι: Θα αγγίξει και τα 3 ευρώ

Το δέρμα επηρεάζεται κυρίως γύρω από τα νύχια των ποδιών αλλά και των χεριών σε σπανιότερες περιπτώσεις, ενώ κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν ακόμη και πύον στα οιδήματα που σχηματίζονται. Συχνά οι ασθενείς δεν εμφανίζουν κανένα άλλο σύμπτωμα Covid, όπως επίμονο βήχα, πυρετό ή απώλεια όσφρησης και γεύσης.

Η έρευνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της kathimerini.gr, έδειξε ότι δύο μηχανισμοί του ανοσοποιητικού παίζουν ρόλο στο δερματικό αυτό φαινόμενο. Ο πρώτος αφορά την αντιική πρωτεΐνη ιντερφερόνη τύπου 1 και ο δεύτερος έχει να κάνει με αντίσωμα, το οποίο επιτίθεται εσφαλμένα εναντίον των υγιών κυττάρων και ιστών του ανθρώπου, χωρίς να πλήττει όμως τον «εισβολέα»κορωνοϊό.

Ο ιατρός Ιβάν Μπρίστοου λέει ότι όπως και οι χιονίστρες που εμφανίζονται τους κρύους μήνες ή σε ανθρώπους που πάσχουν από προβλήματα του κυκλοφορικού, τα οιδήματα υποχωρούν από μόνα τους, αν και κάποιοι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν πομάδες ή να υποβληθούν σε φαρμακευτική αγωγή.

Σήμερα στο ΣτΕ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, εκδικάζεται η προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ

Πηγή 

Πηγή εξωφύλλου 

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

INSTAGRAM

YelloWizard.gr