Search
Close this search box.
H vegan food blogger Χριστίνα Ζουπάνου μιλά στη Lavart!

H vegan food blogger Χριστίνα Ζουπάνου μιλά στη Lavart!

Η Χριστίνα Ζουπάνου είναι η @aveganfoodie, δεν επιστρέφει στον παλιό τρόπο ζωής της, δεν έχει αγαπημένα πράγματα και είναι το επόμενο προφίλ με φαγητό που πρέπει να ακολουθήσεις στο Instagram!

Η σχέση του ανθρώπου με την τροφή του και τον τρόπο που την καταναλώνει στο πέρασμα των χιλιετιών διαφοροποιείται, ακολουθώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας και του πολιτισμού, αλλά και την πνευματική εξέλιξη του homo sapiens. H χορτοφαγία, παρόλο που θεωρείται ένα σχετικά σύγχρονο κίνημα, εφαρμόζεται εδώ και αιώνες σε διάφορα μέρη του πλανήτη και για διαφορετικούς λόγους. Στην πραγματικότητα εκείνο για το οποίο η συζήτηση έχει φουντώσει την τελευταία δεκαετία, είναι ο βιγκανισμός ως τρόπος ζωής και σκέψης, μέσα στον οποίο περιλαμβάνεται και η αποφυγή κατανάλωσης οποιουδήποτε προϊόντος προκύπτει από την εκμετάλλευση των ζώων, και όχι απλά οι διατροφικές επιλογές του καθενός.

Η Χριστίνα Ζουπάνου ή, όπως την γνωρίζουν οι ακόλουθοί της, @aveganfoodie, κάτι λίγο παραπάνω από τον τελευταίο χρόνο γεμίζει το Instagram με πανέμορφες, πρωτότυπες και εύκολες συνταγές, έξυπνες, φιλικές προς τα ζώα λύσεις και διάφορες προτάσεις για τον καθένα που επιθυμεί να διατηρήσει έναν πιο βιώσιμο τρόπο διατροφής. Συν τοις άλλοις, είναι απερίγραπτα γλυκιά, οπότε ακόμα κι αν δεν είσαι vegan ή δεν μαγειρεύεις πρέπει απλά να την ακολουθήσεις γιατί ένα και μόνο Instastory της σου φτιάχνει την μέρα.

Διάβαστε όσα είπε στη Lavart

Λένα Ζετσίδου (Lavart) – Ας αρχίσουμε από τα βασικά! Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;

Χριστίνα Ζουπάνου – Ξεκινήσαμε με την πιο δύσκολη για εμένα ερώτηση (γέλια)! Μου είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να διαλέξω! Δεν έχω αγαπημένο φαγητό.. αλλά αγαπώ πολύυυυ το φαγητό! Αρκεί να είναι vegan φυσικά.

Λένα Ζετσίδου (Lavart) – Χριστίνα, έχεις πει ότι ήσουν vegetarian για τουλάχιστον τρία χρόνια, πριν γίνεις vegan. Τι ήταν αυτό που άλλαξε μέσα σου και σε οδήγησε στην αυστηρή χορτοφαγία; Έγινε εν μια νυκτί;

Χριστίνα Ζουπάνου – Αυτό που με οδήγησε στο να γίνω vegan, ήταν ακριβώς οι ίδιοι λόγοι για τους οποίους έγινα vegetarian. Κατάλαβα πως από τη στιγμή που δεν ήθελα να κακοποιείται κανένα ζώο προκειμένου εγώ να τραφώ, ενώ ταυτόχρονα ήθελα το καλύτερο για την υγεία μου και το περιβάλλον… ο βιγκανισμός είναι μονόδρομος. Δεν είναι ότι άλλαξαν λοιπόν οι λόγοι, αλλά η δική μου οπτική γωνία. Μου πήρε καιρό να το πάρω απόφαση, καθώς ήμουν vegetarian για 3,5 χρόνια. Από τη στιγμή όμως που το αποφάσισα, ναι έγινε από την μία μέρα στην άλλη.

"Κατάλαβα πως από τη στιγμή που δεν ήθελα να κακοποιείται κανένα ζώο προκειμένου εγώ να τραφώ, ενώ ταυτόχρονα ήθελα το καλύτερο για την υγεία μου και το περιβάλλον… ο βιγκανισμός είναι μονόδρομος."
“Κατάλαβα πως από τη στιγμή που δεν ήθελα να κακοποιείται κανένα ζώο προκειμένου εγώ να τραφώ, ενώ ταυτόχρονα ήθελα το καλύτερο για την υγεία μου και το περιβάλλον… ο βιγκανισμός είναι μονόδρομος.”

Λένα Ζετσίδου (Lavart) – Υπό ποιές προϋποθέσεις θα επέστρεφες στον προηγούμενο τρόπο διατροφή σου;

Χριστίνα Ζουπάνου – Υπό καμία, αν φυσικά μιλάμε για «κανονικές» συνθήκες διαβίωσης! Μόνο αν γινόταν μια παγκόσμια φυσική καταστροφή (πχ νέα εποχή παγετώνων) και δεν υπήρχαν πλέον άλλα τρόφιμα θα το εξέταζα. Ακόμα όμως και σε αυτήν την περίπτωση, θα το έκανα με πολύ βαριά καρδιά μόνο και μόνο για να επιβιώσω. Εδώ αξίζει να πω ότι κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι άρχισαν να τρώνε κρέας κατά την εποχή των παγετώνων, επειδή πλέον δεν μπορούσαν να τραφούν από τη γη.

Λένα Ζετσίδου (Lavart)–Oι δικοί σου πως αντέδρασαν όταν τους ανακοίνωσες πως γίνεσαι vegan;

Χριστίνα Ζουπάνου – Στην αρχή που έγινε vegetarian κάποιοι όχι πολύ καλά, καθώς δεν ήταν καλά πληροφορημένοι και ανησύχησαν για την υγεία μου. Το πιο αστείο είναι ότι από vegetarian, όταν ανακοίνωσα ότι έγινα vegan (που στον περισσότερο κόσμο ακούγεται πιο “hardcore”), δεν άκουσα πλέον κανένα αρνητικό σχόλιο. Ήξεραν ήδη ότι είμαι υγιέστατη και ότι δεν θα έκανα κακό στον εαυτό μου.

Λένα Ζετσίδου (Lavart) – Ο βιγκανισμός, πέρα από μία φιλοσοφία διατροφής, σημαίνει κάτι άλλο για σένα;

Χριστίνα Ζουπάνου – Φυσικά! Όπως και για τους περισσότερους vegans. Ο βιγκανισμός είναι πάνω απ’ όλα στάση ζωής. Μεγάλο κομμάτι της ημέρας μας έχει να κάνει με το ίδιο το φαγητό. Αλλά ο βιγκανισμός ουσιαστικά έχει να κάνει με το τι τρως, τι φοράς, πως διασκεδάζεις (πχ ο ζωολογικός κήπος δεν θεωρείται vegan friendly χώρος «διασκέδασης»), τι καλλυντικά χρησιμοποιείς και γενικότερα προϊόντα περιποίησης. Γενικά ό,τι κάνεις στη ζωή σου, καλό είναι να αναρωτιέσαι αν είναι vegan ή όχι. Από εκεί και πέρα ο βιγκανισμός αντιπροσωπεύει ένα ολόκληρο αξιακό σύστημα, στο οποίο κυριαρχούν η αγάπη, ο σεβασμός, η ενσυναίσθηση, η κατανόηση και για εμένα τουλάχιστον κάποια πιστεύω όπως: «Είμαστε όλοι ίσοι» «Είμαστε όλοι ένα» «Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφαιρούμε τη ζωή από κανένα ον. Δεν είμαστε Θεοί».

Λένα Ζετσίδου (Lavart) – Γενικά δοκιμάζεις να δημιουργείς διάφορες συνταγές και πολλές από αυτές έχουν βάση παραδοσιακά φαγητά. Η δική σου η σχέση με την παράδοση γενικότερα ποια είναι;

Χριστίνα Ζουπάνου – Αυτό είναι αλήθεια! Νομίζω δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα από το να καταφέρεις να κάνεις veganize μία παραδοσιακή συνταγή! Σχετικά με τις ελληνικές παραδόσεις… δεν μπορώ να πω πως έχω πολύ μεγάλη σχέση με αυτές της χώρας μας. Πέραν από των πολύ κλασικών δηλαδή.. οι οποίες λόγω βιγκανισμού νιώθω πως σιγά σιγά θα αρχίσουν να ξεθωριάζουν για εμένα (βλέπε Πάσχα με γλέντι και αρνί στη σούβλα). Βέβαια έχω όλη την καλή διάθεση μαζί με vegan φίλους, να οργανώσω στο μέλλον events κατά τα οποία θα μαζευόμαστε vegan άτομα προκειμένου να δημιουργήσουμε τις δικές μας παραδόσεις (πχ cruelty free Κυριακή του Πάσχα)! Ο λόγος, για τον οποίο πιστεύω ότι δεν είμαι και πολύ συνδεδεμένη με κάποιες παραδόσεις μας, είναι επειδή μεγάλωσα με την μητέρα μου, η οποία έχει ζήσει 25 χρόνια στη Γαλλία. Σχετικά με το φαγητό, μπορώ να πω πως στο σπίτι που μεγάλωσα, μαγειρεύαμε περισσότερο international πιάτα και όχι τόσα παραδοσιακά.

Λένα Ζετσίδου (Lavart) – Γιατί επέλεξες την πλατφόρμα του Instagram και όχι, επί παραδείγματι, αυτή του YouTube, ως μέσο προώθησης της αγάπης σου για τον βιγκανισμό;

Χριστίνα Ζουπάνου – Την επέλεξα για το αρχικό στάδιο στο οποίο βρίσκομαι. Ιδανικά στο μέλλον θα ήθελα να έχω και το δικό μου κανάλι στο YouTube αλλά και ένα blog. Ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησα από το Instagram είναι ένας και μοναδικός! Η αλληλεπίδραση που ήθελα να έχω με τον κόσμο. Μην ξεχνάμε πως δεν δημιούργησα ένα προφίλ για να πω «Γεια σας! Ήρθα! Ελάτε να σας μάθω τα πάντα για τον βιγκανισμό». Έστησα το @aveganfoodie_ λίγους μήνες αφού έγινα vegan. Και θεώρησα πως είναι το καλύτερο μέσο για να μοιραστώ το ταξίδι μου, τις νέες μου γνώσεις αλλά και να μάθω πολλά από τα άτομα τα οποία με ακολουθούν. Επίσης, ειδικά τον πρώτο καιρό που λάμβανα λιγότερα μηνύματα, είχα σχεδόν καθημερινή επικοινωνία με πολλά άτομα, τα οποία πλέον θεωρώ φίλους μου. Με έχουν μάθει πολλά πράγματα, με έχουν στηρίξει και τους ευχαριστώ γι’ αυτό! Μέσα από το YouTube δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αυτό!

Λένα Ζετσίδου (Lavart) – Πλέον, θα λέγαμε ότι ασχολείσαι επαγγελματικά και αποκλειστικά με το Instagram ή κάνεις και κάποια άλλη δουλειά;

Χριστίνα Ζουπάνου – Το Instagram είναι σίγουρα αυτό που μου παίρνει επαγγελματικά τον περισσότερο χρόνο μέσα στην ημέρα μου. Παρ’ όλα αυτά έχω και πελάτες στους οποίους προσφέρω:
 Διαχείριση των social media accounts του
 Υποστήριξη στο κομμάτι του marketing και digital marketing
 Consulting.

Λένα Ζετσίδου (Lavart) – Χριστίνα, αλήθεια τι έχεις σπουδάσει;

Χριστίνα Ζουπάνου – Έχω σπουδάσει Μάρκετινγκ & Επικοινωνία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δεν έχω κάνει κάποιο master, γιατί πιστεύω περισσότερο στην εργασιακή εμπειρία, ειδικά όσον αφορά σε αυτό με το οποίο ασχολούμαι σήμερα. Δεν θα μπορούσε κανείς καθηγητής να με μάθει όλα αυτά που γνωρίζω σήμερα. Παρακολουθώ όμως courses κάθε φορά που δεν γνωρίζω κάτι και θέλω να εντρυφήσω σε αυτό. Η γνώση είναι και αυτή σίγουρα ένα πολύ σημαντικό «εργαλείο».

Λένα Ζετσίδου (Lavart) – Έχεις παρακολουθήσει σεμινάρια social media marketing ή το αποτέλεσμα που βλέπουμε στο κανάλι σου προκύπτει αποκλειστικά εμπειρικά, βήμα προς βήμα;

Χριστίνα Ζουπάνου – Σίγουρα οι σπουδές μου στο μάρκετινγκ με έχουν βοηθήσει σε ό,τι κάνω σήμερα. Και πραγματικά είμαι πολύ τυχερή που επέλεξα να ακολουθήσω αυτό το πτυχίο. Έχω επίσης παρακολουθήσει πριν 5 περίπου χρόνια ένα τρίμηνο course πάνω στο Digital Marketing. Όπως φαντάζεστε βέβαια, μέσα σε 5 χρόνια αλλάζουν πάρα πολλά. Ειδικά στον κόσμο του Digital. Εδώ να πω πως λόγω του πτυχίου μου έχω δουλέψει και σε αντίστοιχες θέσεις. Έχω υπάρξει Digital Marketing Manager σε ελληνική εταιρεία. Social Media Manager σε αμερικάνικη εταιρεία, όπου είχα “από κάτω μου” 100 πελάτες και δούλευα εξ’ αποστάσεως. Ήταν υπέροχη εκείνη η περίοδος, καθώς ταξίδευα παράλληλα σε όλη την Ελλάδα, το Μπαλί, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία. Μπορούσα να εργάζομαι απ’ όπου θέλω, αρκεί να είχα το λάπτοπ μου μαζί. Και τέλος, έχω υπάρξει και Business Development Manager, κάτι που σίγουρα έχει βοηθήσει πολύ. Οπότε το αποτέλεσμα που βλέπετε σήμερα είναι ένας συνδυασμός σπουδών και εργασιακής εμπειρίας. Και όταν λέω εργασιακής εμπειρίας, εννοώ τις προηγούμενές μου θέσεις αλλά και το ίδιο το Instagram, που σίγουρα αποτέλεσε πολύ μεγάλο σχολείο.

Στα πρώτα γενέθλια του @aveganfoodie
Στα πρώτα γενέθλια του @aveganfoodie τον Φεβρουάριο!

Λένα Ζετσίδου (Lavart) – Τι συμβουλές θα έδινες σε κάποιον νέο άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με το food blogging;

Χριστίνα Ζουπάνου – Πρώτα απ’ όλα θα του έλεγα σίγουρα «Καλό κουράγιο» (γέλια)! Και αυτό γιατί είναι κάτι το οποίο απαιτεί πραγματικά πολύ χρόνο. Είναι άλλο να έχεις ένα προφίλ στο Instagram όντας πχ. Business Coach και άλλο να πρέπει να μαγειρεύεις. Απαιτείται πολύς χρόνος για έρευνα, δοκιμές στη μαγειρική, ψώνια, στήσιμο πιάτου και φωτογράφιση. Οπότε σαν συμβουλές θα έδινα τις παρακάτω:
 Υπομονή και Επιμονή
 Καλή έρευνα (όπως σε όλους τους κλάδους έτσι και στο food industry υπάρχουν trends)
 Σίγουρα να είναι αυθεντικοί και να δείχνουν και κομμάτια της ζωής τους. Ο κόσμος
αποζητά να συνδεθεί και μαζί σου σαν άνθρωπος
 Όμορφες και λαχταριστές φωτογραφίες. Πάνω απ’ όλα μιλάμε για φαγητό. Μία
φωτογραφία πρέπει να ξυπνάει την επιθυμία μέσα σου να θέλεις να το δοκιμάσεις
 Καλό κινητό! Πέρα από ένα καλό κινητό για αρχή δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Αλλά
πραγματικά είναι must προκειμένου να επιτευχθεί το παραπάνω
 Ομοιομορφία στις φωτογραφίες και προσωπικό στυλ! Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί κανείς βλέποντας στο feed του ένα post σου να καταλάβει ότι είναι δικό σου.

Λένα Ζετσίδου (Lavart) – Πως αντιμετωπίζεις τον «πόλεμο» που γίνεται μεταξύ vegan/vegeterain και μη-vegan;

Χριστίνα Ζουπάνου – Είμαι πολύ τυχερή γιατί στο προφίλ μου δεν έχουν υπάρξει ποτέ τέτοιες συγκρούσεις. Το κοινό του @aveganfoodie_ είναι έτσι και αλλιώς πολύ στοχευμένο (vegans, vegetarians, flexitarians, άτομα που νηστεύουν κλπ). Επίσης, νομίζω πως παίζει πολύ ρόλο η δική μου προσέγγιση, εννοώντας ότι δεν κρίνω ποτέ κανέναν! Αντιθέτως, προσπαθώ να δείξω τα θετικά vibes του να είσαι vegan. Και χαίρομαι πολύ που έχουν έρθει έτσι τα πράγματα, γιατί γνωρίζοντάς με δεν θα άντεχα να έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα «πολέμου». Στα Facebook Groups για vegans είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Γι΄ αυτό και δεν ασχολούμαι πολύ με αυτά.

Λένα Ζετσίδου (Lavart) – Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που έχεις ακούσει από κάποιον, όταν δηλώνεις πως είσαι vegan;

Χριστίνα Ζουπάνου – Το χειρότερο το άκουσα όταν έγινα vegetarian….το ότι μπορεί να πεθάνω. Ευτυχώς από τότε που αντιλήφθηκαν όλοι το πόσο υγιής είμαι.. δεν έχει ακουστεί ξανά κιχ.

Λένα Ζετσίδου (Lavart) – Υπάρχουν μυστικά στη συμβίωση ενός ανθρώπου που αποφεύγει το κρέας και ενός κρεατοφάγου;

Χριστίνα Ζουπάνου – Δεν γνωρίζω αν υπάρχει μαγική συνταγή γιατί κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν δέχονται στο σπίτι τους ούτε να μπει κρέας. Και άλλοι που δεν έχουν θέμα. Αν κανείς ανήκει στην πρώτη κατηγορία, θεωρώ πως θα είναι σίγουρα πιο εύκολο να επιλέξει έναν σύντροφο με τα ίδια πιστεύω. Παρ’ όλα αυτά, είμαι άνθρωπος που πιστεύω πολύ πως όταν υπάρχει πολλή αγάπη, κατανόηση και σεβασμός σε μία σχέση.. όλα λύνονται! Αυτή για εμένα είναι η αρχή των πάντων. Και μόνο έτσι μπορεί να βρεθεί η λύση, σε ό,τι ζητήματα προκύψουν σε μία σχέση.

"...Πιστεύω πολύ πως όταν υπάρχει πολλή αγάπη, κατανόηση και σεβασμός σε μία σχέση.. όλα λύνονται!"
“…Πιστεύω πολύ πως όταν υπάρχει πολλή αγάπη, κατανόηση και σεβασμός σε μία σχέση.. όλα λύνονται!”

Λένα Ζετσίδου (Lavart) – Πέρα από το ότι δεν αρρωσταίνεις και νιώθεις πιο δυνατή, αφότου έκοψες το κρέας, έχεις παρατηρήσει, περαιτέρω, διαφορές στο σώμα και την σκέψη σου σε σχέση με πράγματα που δεν περίμενες;

Χριστίνα Ζουπάνου – Σίγουρα δεν περίμενα να ανέβει ο αιματοκρίτης μου τόσο πολύ! Από τότε που έγινα vegan ανέβηκε κατά 6% και πλέον δεν θεωρούμαι αναιμική. Ακριβώς το αντίθετο θα έλεγα. Επίσης, νιώθω πολύ καλύτερα ενεργειακά. Δηλαδή πιο ανάλαφρη, αισιόδοξη και χαρούμενη. Τέλος, με το που έγινα vegan, διένυσα μια περίοδο που γυμναζόμουν αρκετά κάθε μέρα και είδα εκπληκτικά αποτελέσματα. Η ικανότητά μου να χτίσω μυς ήταν πολύ πιο ισχυρή απ’ ότι όταν ήμουν κρεοφάγος ή vegetarian.

Λένα Ζετσίδου (Lavart) – Πως αντιμετωπίζεις το «πρήξιμο», καθώς λέγεται πως μια διατροφή με αρκετά φυτικά προϊόντα έρχεται πακέτο με αυτό;

Χριστίνα Ζουπάνου – Αυτό δεν είναι αλήθεια! Όπως λέει και η αγαπημένη μου vegan θεραπευτική διατροφολόγος, αυτό κρατάει έως 3 μήνες, μέχρι να επανέλθει το εντερικό μικροβίωμα. Εννοείται πως έχω περάσει και μετά από αυτό το τρίμηνο φάσεις που ένιωθα φουσκωμένη, αλλά δεν είχε να κάνει καθόλου με τον βιγκανισμό. Απλώς κατανάλωνα πολύ γλουτένη, έτρωγα πολύ αργά και είχα άγχος. Αφού τα περιόρισα αυτά και έκανα και βιοσυντονισμό, ήρθα στα ίσια μου.

Λένα Ζετσίδου (Lavart) – Αγαπημένη ταινία, βιβλίο, αγαπημένος καλλιτέχνης;

Χριστίνα Ζουπάνου – Μόλις κατάλαβα ότι αυτή η ερώτηση σε συνδυασμό με την πρώτη, με δυσκολεύουν πολύ! Δεν έχω γενικά «αγαπημένα» πράγματα. Μπορώ να σου πω όμως ένα βιβλίο που μου έκανε πολύ μεγάλο κλικ. Ονομάζεται «Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις» του Leo Buscaglia και μας το είχαν δώσει στο σχολείο να το διαβάσουμε στην Τρίτη Γυμνασίου. Δεν θυμάμαι ακριβώς τι λέει, αλλά σίγουρα μιλάει για την αγάπη. Ήταν από τα βιβλία που με βοήθησαν πολύ να αλλάξω. Επίσης, έχω διαβάσει κάποια βιβλία του Osho τα οποία με έχουν αγγίξει και μου έχουν μάθει πολλά. Ταινία δεν θυμάμαι να σου πω αυτή τη στιγμή αγαπημένη. Αλλά έχω δύο ντοκιμαντέρ που μου αρέσουν πολύ. Το «The Secret», που μιλάει για τον νόμο της έλξης και το «The Game Changers», που αναφέρεται στον βιγκανισμό με μία όμως θετική προσέγγιση. Εκεί κατάλαβα πως και εμένα αυτή θα είναι η προσέγγισή μου μέσα από το Instagram προφίλ μου. Και τέλος, να κλείσω με τον καλλιτέχνη. Η αλήθεια είναι πως θαυμάζω πάρα πολλούς καλλιτέχνες. Μου είναι δύσκολο να διαλέξω, γιατί καθένας στο είδος του είναι μοναδικός. Έχω σίγουρα μεγάλο θαυμασμό για τον Freddie Mercury, για τον Ludovico Einaudi (είναι πιανίστας), την Μαρία Κάλλας και την Lana Del Ray (την αγαπώ). Αλήθεια σου λέω, με δυσκολεύουν πολύ αυτές οι ερωτήσεις (γέλια). Ελπίζω να σε κάλυψα έστω σε αυτόν τον τομέα. Φυσικά υπάρχουν και πολλοί αξιόλογοι ηθοποιοί κλπ.

Λένα Ζετσίδου (Lavart) – Ευχαριστούμε πολύ!

Χριστίνα Ζουπάνου – Εγώ ευχαριστώ πολύ!

Δείτε περισσότερα:

Plant-based διατροφή: γιατί είναι πιο απαραίτητη από ποτέ

Συνέντευξη: Λένα Ζετσίδου (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr