Search
Close this search box.
έκθεση

Έκθεση – φόρος τιμής στους Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Evripides Art Gallery

«Με ένα αίσθημα ελπίδας»: Αυτός είναι ο αισιόδοξος τίτλος της νέας έκθεσης με την οποία η Evripides Art Gallery θα αποχαιρετήσει τη χρονιά που φεύγει και θα υποδεχτεί τη νέα.

Από την παράνω φράση του Ηλία Βενέζη συνοδεύεται συμβολικά η ομαδική έκθεση – αφιέρωμα στην μικρασιατική πολιτιστική κληρονομιά που εγκαινιάζεται στις 9 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2022.

«Εικαστική και Λόγια Αποτύπωση του ‘21» στο Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

Τριάντα ένας καλλιτέχνες αποτίουν, μέσα από τα έργα τους, φόρο τιμής στους Μικρασιάτες πρόσφυγες, που παρά τον ξεριζωμό και την πανωλεθρία, επιβίωσαν χάρη στην ψυχική τους δύναμη και μεγαλούργησαν, ο καθένας στον τομέα του. Στόχος είναι να τιμηθεί η μικρασιατική πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και να αναδειχτεί η «…αισιοδοξία των Μικρασιατών, η οποία υπερνικούσε τα εμπόδια και τη στέρηση, κάνοντάς τους να αγκιστρωθούν δυνατότερα από τη ζωή» όπως με νόημα σημειώνει η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια Λουίζα Καραπιδάκη στον κατάλογο της έκθεσης.

Πριν από 100 χρόνια μια μεγάλη τραγωδία έγραψε τις μελανότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας: Η Μικρασιατική Καταστροφή. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας έχασαν τη ζωή τους. Άλλοι τόσοι ξεριζώθηκαν οριστικά από τα σπίτια τους.Το κύμα που τους μετέφερε σε άλλους τόπους σιγοτραγουδούσε τον καημό τους αλλά και διέδιδε το μήνυμα τους στα πέρατα του κόσμου: «Θα ζήσουμε . Θα δημιουργήσουμε ξανά όσα χάσαμε στις νέες μας πατρίδες».

Ο πόνος του ξεριζωμού έγινε φλόγα που μετέδωσε δύναμη και φως. Η τραγωδία έγινε δημιουργία. Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας έφεραν σπουδαία δώρα στους τόπους που έμελλε να γίνουν οι νέες τους πατρίδες. Μεγαλούργησαν στο εμπόριο στις επιχειρήσεις, στα γράμματα στις τέχνες. Αυτό το αισιόδοξο και πιο επίκαιρο από ποτέ, μήνυμα της αναγέννησης μεταφέρει η έκθεση «Με ένα αίσθημα ελπίδας». Ελπίδα που δεν χάνεται ούτε κάτω από τις πιο τραγικές συνθήκες και γίνεται ζωοδώτρα δύναμη. Γίνεται πηγή έμπνευσης για τα ατμοσφαιρικά έργα.

«Εορτινά»: Oμαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής στον Πειραιά

Στους καμβάδες που θα αντικρύσει ο θεατής ξεπροβάλλουν οι ιστορίες των ανθρώπων, που είχαν το σθένος να ακολουθήσουν το όραμά τους για ένα καλύτερο αύριο, γιατί όπως έγραψε ο Σεφέρης: «Το σπουδαίο δεν είναι να αλλάξουμε τη ζωή μας, ονειροπολώντας μιαν άλλη, αλλά να κάνουμε να λαλήσει τούτη η ζωή, όπως μας δόθηκε, η καθημερινή, η ταπεινή, η ανθρώπινη…».

Η έκθεση αρθρώνεται σε έξι θεματικές ενότητες. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Σάββας Γεωργιάδης, Αντρέας Κοντέλλης , Μιχάλης Μαδένης , Σπύρος Κωτσαλάς, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος , Έλενα Κυρκιλή, Γιάννης Ευθυμίου, Βασίλης Γκούμας, Δάφνη Αγγελίδου , Ανδρέας Νικολάου, Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Χρύσα Βέργη, Μίλτος Γκολέμας, Γιάννης Μιχαηλίδης, Μαρία Φιλοπούλου, ο Βασίλης Παπανικολάου, Μανόλης Χάρος, Μίλτος Παντελιάς, Ειρήνη Γκόνου, Τάσος Ματζαβίνος , Κατερίνα Γιάννακα , Έλλη Εμπεδοκλή, Χρήστος Παλλαντζάς, Βαγγέλης Ρήνας , Γιώργος Κουβάκις, Εριέττα Βορδώνη, Κωνσταντίνος Νίκου,Λίλα Παπούλα, Στόγιαν Ντόνεφ, Στέλλα Καπεζάνου ,Ντένη Θεοχαράκη.

Κωνσταντινούπολη: Στο Σισμανόγλειο Μέγαρο η έκθεση «Εικαστικά Ταξίδια στο Άγιον Όρος»

Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 – 20.30.
Τετάρτη: 11.00 -17.00 & Σάββατο: 11.00 – 16.00, Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά.

Πηγή 

Πηγή εξωφύλλου 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr