Search
Close this search box.
Dark Academia αισθητική

Dark Academia: Το νέο παγκόσμιο κίνημα των νέων που υμνεί την κλασικότητα – Ποιοι είναι οι πολέμιοι του;

Το κίνημα Dark Academia έγινε γνωστό από την κλασική αισθητική του αλλά το υπόβαθρό του εμπεριέχει περισσότερο ουσία, καθώς πρόκειται για μια ανάδυση της κλασικότητας στον σύγχρονο κόσμο.

Σε έναν κόσμο που κυριαρχείται ολοένα και περισσότερο από τις ταχύτατες ψηφιακές τάσεις  ένα νέο πολιτιστικό κίνημα έχει αναδυθεί, αντλώντας έμπνευση από το παρελθόν και εξυμνώντας τη διαχρονική κομψότητα του κλασικισμού. Η Dark Academia, ένας όρος που δημιουργήθηκε για να περιγράψει αυτή την αναδυόμενη υποκουλτούρα, έχει κερδίσει έδαφος στη νεολαία σε παγκόσμιο επίπεδο.  Ξεπερνώντας τα γεωγραφικά σύνορα και δημιουργώντας μια κοινότητα που απολαμβάνει τις πνευματικές αναζητήσεις, την αισθητική ομορφιά και τη βαθιά εκτίμηση για την κλασική τέχνη και λογοτεχνία.

Η μόδα της δεκαετίας του 1930 και του 1940 κατέχει εξέχουσα θέση στην αισθητική της σκοτεινής ακαδημίας, ιδιαίτερα τα ρούχα που σχετίζονται με τη φοίτηση σε σχολεία Oxbridge, Ivy League και prep schools της εποχής. Ορισμένα από τα είδη ένδυσης που συνδέονται περισσότερο με την αισθητική αυτή είναι οι ζακέτες, τα σακάκια, τα πουκάμισα, οι καρό φούστες, τα παπούτσια Οξφόρδης και τα ρούχα από houndstooth και tweed, ενώ η χρωματική της παλέτα αποτελείται κυρίως από μαύρο, λευκό, μπεζ, καφέ, σκούρο πράσινο και περιστασιακά ναυτικό μπλε.

Dark Academia αισθητική

Η υποκουλτούρα αντλεί από την εξιδανικευμένη αισθητική της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της ακαδημαϊκής κοινότητας, συχνά με τα βιβλία και τις βιβλιοθήκες να κατέχουν εξέχουσα θέση. Δραστηριότητες όπως καλλιγραφία, επισκέψεις σε μουσεία, βιβλιοθήκες, καφετέριες και ολονύχτιες συνεδρίες μελέτης είναι κοινές μεταξύ των υποστηρικτών.

Η τάση εμφανίστηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Tumblr το 2015, ως μια αισθητική που αιχμαλώτισε τη φαντασία της ώριμης «γενιάς του Χάρι Πότερ». Στη συνέχεια η αισθητική εξελίχθηκε σε ξεχωριστή υποκουλτούρα, βλέποντας ένα κύμα εκλαΐκευσης στο Instagram με επικεφαλής τον Ryan Taylor και τη Maria Teresa Negro το 2017.

5 καλλιτέχνες της γοτθικής τέχνης και οι πίνακές τους

H Προέλευση της Dark Academia:

Η Dark Academia βρίσκει τις ρίζες της στη λογοτεχνία, ιδίως στα έργα συγγραφέων όπως η Donna Tartt, ο Evelyn Waugh και η Daphne du Maurier, τα μυθιστορήματα των οποίων συχνά εξερευνούν την πολυπλοκότητα του ακαδημαϊσμού και τα σκοτεινά μυστήρια της ανθρώπινης φύσης. Το κίνημα αγκαλιάζει την οπτική και πνευματική αισθητική της παραδοσιακής ακαδημαϊκής κοινότητας, συνδυάζοντας στοιχεία γοτθικής αρχιτεκτονικής, κλασικής λογοτεχνίας και κλασικής μόδας.

Ποια είναι τα αισθητικά στοιχεία που κυριαρχούν:

Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της Dark Academia είναι η ιδιαίτερη αισθητική της. Φανταστείτε βιβλιοθήκες υπό το φως των κεριών, φθαρμένα δερματόδετα βιβλία και εκτεταμένες πανεπιστημιουπόλεις καλυμμένες με κισσό. Οι οπαδοί αυτού του κινήματος υιοθετούν συχνά μια γκαρνταρόμπα που αντικατοπτρίζει το στυλ των αρχών του 20ού αιώνα, με τουίντ σακάκια, ζιβάγκο και vintage αξεσουάρ. Η χρωματική παλέτα τείνει να είναι υποτονική, προτιμώντας γήινες αποχρώσεις όπως το βαθύ πράσινο, το καφέ και το μαύρο.

Dark Academia αισθητική

Η διανόηση μέσα από την κλασική λογοτεχνία

Πέρα από την οπτική της γοητεία, η Dark Academia δίνει μεγάλη έμφαση στις πνευματικές αναζητήσεις. Οι οπαδοί ενθαρρύνονται να ασχοληθούν με τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και τις τέχνες. Η κλασική λογοτεχνία, η ποίηση και η μυθολογία είναι σεβαστές, με ιδιαίτερη έμφαση σε έργα όπως η “Ιλιάδα” του Ομήρου ή οι τραγωδίες του Σαίξπηρ. Το κίνημα εξυμνεί τη χαρά της μάθησης και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση ως μέσο προσωπικής ανάπτυξης.

Dark Academia αισθητική

Είναι μια κοινότητα;

Η Dark Academia έχει βρει στέγη στις διαδικτυακές κοινότητες, όπου οι λάτρεις μοιράζονται την αγάπη τους για την κλασική τέχνη, τη λογοτεχνία και τη μόδα. Πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram και το TikTok είναι γεμάτες με λογαριασμούς αφιερωμένους στο κίνημα, παρουσιάζοντας σχολαστικά επιμελημένα ράφια με βιβλία, αισθητικά ευχάριστους χώρους μελέτης και καθημερινά ρούχα που ενσαρκώνουν το στυλ της Dark Academia. Το κίνημα καλλιεργεί την αίσθηση της σύνδεσης μεταξύ ομοϊδεατών που εκτιμούν την ομορφιά του παρελθόντος σε έναν σύγχρονο κόσμο.

Dark Academia αισθητική

Από που έχουν δεχθεί επικρίσεις;

Ενώ η Dark Academia έχει αποκτήσει δημοτικότητα για τον εορτασμό έχει αντιμετωπίσει και έντονη κριτική. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το κίνημα μπορεί να είναι μη συμπεριληπτικό, δημιουργώντας μια ελιτίστικη ατμόσφαιρα που μπορεί να αποξενώσει όσους δεν συμμορφώνονται με τα ιδιαίτερα πρότυπα του. Επιπλέον, υπάρχει η ανησυχία ότι η ρομαντικοποίηση του παρελθόντος μπορεί να επισκιάσει την ανάγκη για πρόοδο στη σύγχρονη κοινωνία.

Βέβαια, τα όλα επιχειρήματα είναι εντελώς αβάσιμα, καθώς η κάθε κοινότητα εχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, η αιτία της διαφωνίας είναι ο διωγμός που δέχεται τα τελευταία χρόνια η κλασικότητα στο σύνολό της από τη λογοτεχνία μέχρι και τα εικαστικά. Οπότε τα κινήματα που υποστηρίζουν να  απαγορευτούν αποσπάσματα απο ιστορικά έργα του παρελθόντος ή να καταστραφούν αγάλματα και έργα καλλιτεχνών έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το κίνημα του Dark Acdemia. Άλλο ένα στοιχείο είναι πως στο επίκεντρο της αισθητικής είναι η Ευρώπη, καθώς από εκεί πηγάζει το κύριο μέρος της κλασικότητας, άρα Ευρώπη του τότε ισούται με τη λευκό προνόμιο, όμως παρόλο τον πόλεμο που δέχεται το κίνημα και τη λασπολογία αρκετοί Αφροαμερικανοί εχουν ενταχθεί στους κόλπους του, διαψεύδοντας τους «καλοθελητές».

Κωνσταντίνος Καβάφης: 8 ποιήματα ηδονής που δε θα ξεχάσουμε ποτέ!

 

Πηγές φωτογραφιών: 1, 2, 3, 4

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr