Search
Close this search box.

Συνέντευξη: Μία… διαδρομή με τον Leon of Athens

Ο Leon of Athens, ίσως, είναι το πιο «φωτεινό» παιδί της μουσικής σκηνής που πέρασε ποτέ από τη χώρα μας

Η συνέντευξη έγινε στις 18 Οκτωβρίου 2018

“Συνάντησα” τον Τίμο Βερέμη, γνωστό ως Leon of Athens ,αρκετά χρόνια πριν, το 2011 στην Τεχνόπολη. Από τότε και έπειτα δε σταμάτησα να ακολουθώ τα μουσικά βήματα του. Η -έξω από αυτόν τον κόσμο -ενέργεια του, οι indie μελωδίες του, το γιουκαλίλι του, η τόσο ιδιαίτερη  φωνή του-τόσο ήρεμη, όσο και ταξιδιάρικη-και η ικανότητα του να παρασύρει το κοινό στο φως είναι τα συστατικά που τον έχουν κάνει έναν καλλιτέχνη αγαπητό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτή ήταν η χρονιά του. Ο Leon of Athens τον Φλεβάρη του 2018 κυκλοφόρησε τον τρίτο δίσκο του “Xenos”, γύρισε Ευρώπη και Αμερική παίζοντας σε festival και κάνοντας live, το τραγούδι του “Aeroplane” κατέκτησε την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό Unsigned Only, στην κατηγορία Folk Singer/Songwriter και σε λίγες μέρες θα έχουμε την ευκαιρία να τον απολαύσουμε στην Ελλάδα. Με αφορμή τις δύο συναυλίες που θα δώσει στις 23 Νοεμβρίου στο Six d.o.g.s στην Αθήνα και στις 24 Νοέμβριου στο Space Lab στη Θεσσαλονίκη με την Katerina Duska μιλήσαμε μαζί του για να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα και αποδείχτηκε πως όσο ανοικτός και φωτεινός είναι  στη σκηνή, τόσο φωτεινός και “ανοιχτός” είναι και αν κουβεντιάσεις μαζί του.

(…Ο Τίμος είναι μέσα στο ταξί με διαδρομή προς το σπίτι του)

Εμελίνα Μαραγκούλια (Lavart) – Τι θεωρείς πως έχει αλλάξει σ’ εσένα ως άνθρωπο από τον πρώτο σου δίσκο ως σήμερα;

Leon of Athens – Νομίζω πως αναπόφευκτα με το χρόνο που έχει περάσει θα έλεγα ότι νιώθω πως έχω ωριμάσει και σαν άνθρωπος και καλλιτεχνικά και νομίζω πως ξέρω, πλέον, πολύ περισσότερο τι θέλω να κάνω και προς τα που κατευθύνομαι κάθε φορά, δηλαδή, κατά κάποιον τρόπο νιώθω ότι κρατάω εγώ το τιμόνι  της πορείας μου, πολύ περισσότερο από όταν ήμουν πιο μικρός που ένιωθα πως το κρατούσαν άλλοι για μένα.

Εμελίνα Μαραγκούλια (Lavart) – Ποια είναι η εξοικείωση του ελληνικού κοινού με την indie σκηνή, Το αναφέρω αυτό καθώς θεωρώ πως είσαι περισσότερο γνωστός στο ξένο κοινό σε σχέση με το ελληνικό. Τουλάχιστον αυτή την εντύπωση έχω.Leon of Athens – Δε νομίζω πως αυτό που κάνω απευθύνεται στην πολύ ευρεία μάζα, είναι, όπως είπες και εσύ, indie κοινό. Απλά το θέμα είναι ότι και έξω indie κοινό είναι, αλλά αναλογικό του πληθυσμού των χωρών. Το indie κοινό της Αμερικής, ας πούμε, είναι τεράστιο. -Καταλαβαίνεις τι εννοώ- Νομίζω δηλαδή ότι σε αυτή την κοινότητα ανθρώπων απευθύνομαι παγκοσμίως – η αλήθεια είναι πως δεν απευθύνομαι κάπου συγκεκριμένα, ούτε θέλω να βάζω όρια τέτοιου τύπου- αλλά σίγουρα δε νιώθω ότι είμαι στην κουλτούρα του mainstream, δε νομίζω πως με εκφράζει ούτε ως άνθρωπο ούτε καλλιτεχνικά.

Εμελίνα Μαραγκούλια (Lavart) – Τώρα, σχετικά με το mainstream τι θεωρείς πως συμβαίνει τόσο “λάθος” και είναι το mainstream, όπως είναι σήμερα;

Leon of Athens – Νομίζω ότι το mainstream ήταν πάντα μια αντανάκλαση της ίδιας της κοινωνίας, δηλαδή είναι μια έκφραση και της πλειοψηφίας. Αν δεις τα pop είδωλα – τα εκάστοτε pop είδωλα- είναι άνθρωποι, οι οποίοι εκφράζουν τον μέσο άνθρωπο. Στην Αμερική ήταν η Britney Spears στο παρελθόν, τώρα στην Αγγλία είναι η Adele – όχι πως έχω κάποιο θέμα- η Αdele μου αρέσει. Απλώς το λέω σαν ανάλυση αυτό. Αντίστοιχα και στην Ελλάδα συμβαίνει το ίδιο. Υπάρχουν άνθρωποι που εκπροσωπούν το mainstream.

Εμελίνα Μαραγκούλια (Lavart) – Κάποτε υπήρξαν mainstream o Εlvis Presley, o Michael Jackson , oι Beatles. Πάρα πολλοί καλλιτέχνες…

Leon of Athens – Και στην Ελλάδα ακόμα πέρασαν στο mainstream πράγματα όπως τα Ξύλινα Σπαθιά ή οι Τρύπες, που ήταν πολύ αξιόλογα συγκροτήματα, αλλά όπως είπες και εσύ και αυτά τα ονόματα που ανέφερες στην παγκόσμια μουσική σκηνή, είναι πολύ πιο ποιοτικά πράγματα από τα σημερινά, με εξαιρέσεις πάντα. Εμένα μου αρέσει πολύ ο Childish Gambino και το κομμάτι που έκανε, είναι μια εξαίρεση.

Εμελίνα Μαραγκούλια (Lavart) – Μιας και αναφέραμε ονόματα μεγάλων καλλιτεχνών, αν είχες τη δυνατότητα να συνεργαστείς με κάποιον καλλιτέχνη που δε ζει πλέον, ποιος θα ήταν αυτός;

Leon of Athens – Κάτσε να το σκεφτώ λίγο.. Μπορώ να πω παραπάνω από ένα; Να σου πω δυο-τρία ονόματα;

Εμελίνα Μαραγκούλια (Lavart) – Πες μου..

Leon of Athens – Θα ήθελα να βρεθώ με Bob Marley, Kurt Cobain, David Bowie και Leonard Cohen, για να πιάσω μια ευρεία γκάμα. Α! Και τον Jim Morisson, μια πεντάδα!

Εμελίνα Μαραγκούλια (Lavart) – Αυτό το καλοκαίρι ήσουν στην Αμερική για τα tour, βρέθηκες, φαντάζομαι, και σε πολλά live. Ποιο ήταν το καλύτερο;

Leon of Athens – Ήταν γενικά μια απίστευτη εμπειρία όλο αυτό. Έχω κάνει δύο tour μέχρι τώρα και σε λίγες μέρες φεύγω για το τρίτο, το οποίο θα είναι στη Δυτική πλευρά, Los Angeles, San Fransisco, σε αυτά τα μέρη που είναι φανταστικά και πιστεύω πως θα μου αρέσουν πολύ. Νομίζω, όμως, πως τα μεγάλα festival στα οποία έπαιξα ήταν φοβερές εμπειρίες. Είδα καλλιτέχνες από κοντά, που τους έβλεπα σαν παιδί, όπως τον Eminem ή τους Killers και πολλούς άλλους.

Εμελίνα Μαραγκούλια (Lavart) – Σου εύχομαι καλή επιτυχία, κιόλας, για το επερχόμενο tour σου..

Leon of Athens – Το συγκεκριμένο tour είναι με μια αμερικανική μπάντα, τους City of the Sun, οι οποίοι πάνε πολύ καλά και στην Ελλάδα.

Εμελίνα Μαραγκούλια (Lavart) – Η αλήθεια είναι πως στο live τους στην Αθήνα, τον Μάιο, στεκόμασταν δίπλα δίπλα στην αρχή.. Ανήκει και αυτή η μπάντα στη φωτεινή πλευρά της μουσικής σκηνής..

Leon of Athens – Έλα, τέλεια! Μου αρέσουν πάρα πολύ και είναι πολύ καλοί live. Εκείνο το βράδυ γνωριστήκαμε με τα παιδιά. Η manager μου είχε ήδη κλείσει, με τον manager τους, το tour και εκεί τους γνώρισα πρώτη φορά. Η αλήθεια είναι πως όταν τους είδα live μου άρεσαν πολύ περισσότερο, γιατί είχα ακούσει μόνο ήχο και δεν είχα δει εικόνα και η εμπειρία στο live είναι πολύ διαφορετική, είναι live μπάντα, full. Είναι και πολύ καλά παιδιά και ο John με τον οποίο έχω περισσότερη επαφή είναι φοβερό παιδί.

Εμελίνα Μαραγκούλια (Lavart) – Φαντάζομαι πως θα ήταν ωραίο να κάνετε ένα live και εδώ.Leon of Athens – Το έχουμε συζητήσει αυτό αλλά ακόμα δε γίνεται. Ίσως το καλοκαίρι να γίνει αυτό, σ’ ένα μεγάλο χώρο. Θα ήταν ωραία.

Εμελίνα Μαραγκούλια (Lavart) – Σχετικά με τον τελευταίο σου δίσκο, ακούγοντας το “Aeroplane” μου έχει εντυπωθεί στο μυαλό ο πρώτος στίχος για τη μοντέρνα αγάπη. Η αγάπη εκτός από ανταλλαγή ποια άλλα στοιχεία εμπεριέχει για σένα;

Leon of Athens – Αυτό το κομμάτι έχει δύο πλευρές και απ’ ότι κατάλαβα μετά, το ερμηνεύουν διαφορετικά και διαφορετικοί άνθρωποι. Η λέξη exchange μπορεί να είναι ανταλλαγή, αλλά μπορεί να είναι και συναλλαγή. Οπότε, για μένα, στην αρχή, το κομμάτι ήταν πολύ χαρούμενο στα ρεφρέν, αλλά στα κουπλέ είχε και έναν σχολιασμό, γύρω από το πως είναι η αγάπη στον καιρό του Tinder.

Εμελίνα Μαραγκούλια (Lavart) – Αυτό το κομμάτι μου βγάζει ένα γλυκόπικρο συναίσθημα…

Leon of Athens – Αυτό ακριβώς που είπες είναι και για μένα το κομμάτι αλλά ο καθένας το ερμηνεύει όπως θέλει. Άλλοι άνθρωποι μου λένε πως είναι ένα χαρούμενο κομμάτι και τους αρέσει και άλλοι λένε “Διάβασα τους στίχους και είναι και σκοτεινοί”, οπότε, νομίζω, το γλυκόπικρο, που είπες, είναι πολύ κοντά σε αυτό το κομμάτι γιατί έτσι είναι η ζωή και έτσι είναι και η αγάπη.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Εμελίνα Μαραγκούλια (Lavart) – Με αφορμή ένα άλλο κομμάτι σου, το “Xenos”, ποιοι είναι τελικά οι ξένοι γύρω μας ή ποιοι δεν είναι ;

Leon of Athens – Αυτό το κομμάτι, όπως έχω πει και σε μια συνέντευξη, ξεκίνησε σαν σκέψη από τη γενοκτονία των ιθαγενών Αμερικάνων στη Β. Αμερική, αλλά απευθύνεται σε κάθε ομάδα ανθρώπων που έχει αναγκαστεί να αφήσει τη γη του όπως οι Σύριοι πρόσφυγες και όχι μόνο, οι πρόσφυγες όλων των εποχών. Η σκέψη αυτή, όμως,  έχει μια προσωπική χροιά, που είναι το να είσαι ξένος απέναντι στον ίδιο σου τον εαυτό.

Εμελίνα Μαραγκούλια (Lavart) – Άρα θα μπορούσε γενικότερα να απευθυνθεί και στους ανθρώπους που αφήνουν τη “γη” τους, το σώμα τους, π.χ. στους ομοφυλόφιλους ή στους ανθρώπους που τους ασκείται bullying, κάτι πολύ συχνό πια. Θεωρώ πως αυτό το κομμάτι θα έχει αγγίξει τον κόσμο, ιδιαίτερα η αναφορά στο ποιοι έχουν τον ήλιο μέσα τους και ποιοι έχουν τα όπλα..

Leon of Athens – Φυσικά, αυτό το κομμάτι είναι για όλους τους ξένους, αυτό προσπάθησα να πω και δυστυχώς απέκτησε ακόμα μεγαλύτερο νόημα για μένα μετά τη δολοφονία του Ζακ.

Εμελίνα Μαραγκούλια (Lavart) – Τραγικό γεγονός. Και αφού αναφέρθηκε αυτό, χαίρομαι καθώς βλέπω πως εκφράζεις αβίαστα τη γνώμη σου για διάφορες καταστάσεις στην Ελλάδα και δεν κρύβεσαι. Είναι χρήσιμο, εν τέλει, οι καλλιτέχνες να εκφράζονται, δημοσίως, για κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και τι αντίκρισμα βλέπεις εσύ σε αυτό;

Leon of Athens – Ναι, πάρα πολύ. Βασικά αυτός είναι ο λόγος που ξεκίνησα να ασχολούμαι με αυτό το πράγμα και το έκανα από την αρχή. Αν κάτι έχω κατακτήσει μέσα από αυτό και μου δίνει χαρά είναι να μπορείς να έχεις μια θετική επιρροή στην κοινωνία και ο καθένας -με τον τρόπο που μπορεί- να φέρει μια θετική αλλαγή, αλλά δεν το συζητώ πως είναι απαραίτητο, ειδικά τέτοιες εποχές, να εκφράζουν τη γνώμη τους όλοι οι άνθρωποι και να διατίθενται σε αυτά τα πράγματα γιατί έρχονται, εν τέλει, σημαντικές αλλαγές. Μπορεί τώρα να μην είναι αντιληπτές και όλο αυτό να φαίνεται ως ματαιότητα αλλά τελικά οι αλλαγές συμβαίνουν.

Εμελίνα Μαραγκούλια (Lavart) – Έχει δείξει και ο καιρός πως οι καλλιτέχνες ανέλαβαν το ρόλο αντίδρασης στα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και μακροπρόθεσμα υπήρξε εξέλιξη στην κοινωνία από αυτή τη στάση.

Leon of Athens – Σαφώς, τεράστια εξέλιξη και στο πως η τέχνη έχει επηρεάσει τους ανθρώπους αλλά και πως οι καλλιτέχνες, όχι μόνο μέσω της τέχνης τους, αλλά και μέσω του δημόσιου λόγου τους, έχουν ασκήσει επιρροή.

Εμελίνα Μαραγκούλια (Lavart) – Παρόλα αυτά, αυτό δίνει, βεβαίως, τη δύναμη και στις αντίθετες απόψεις να βρουν φωνή, σάρκα και οστά και να δημοσιοποιηθούν.

Leon of Athens – Δηλαδή; Τι εννοείς; Μιλάς, ας πούμε, για τον Σφακιανάκη;

Εμελίνα Μαραγκούλια (Lavart) – Αναφέρομαι σε όλους τους καλλιτέχνες που μπορεί να φέρουν τέτοιου είδους απόψεις.

(διακόπτεται η συζήτηση για λίγο καθώς κατεβαίνει από το ταξί)

Leon of Athens – Στο πλαίσιο της ελευθερίας του λόγου, στην οποία πιστεύω, εννοείται ότι μπορεί ο καθένας να εκφράζεται, αρκεί να κρατάει κάποιους κανόνες, δηλαδή άμα έχεις μια ρητορική μίσους και υποκινείς τον κόσμο στη βία, έχεις νομικές ευθύνες. Το να εκφραστείς και να πεις αυτό που είπε ο συγκεκριμένος για παράδειγμα, κρίνεται από όλους. Εννοώ πως κανένας δεν μπορεί να του αφαιρέσει το  λόγο γιατί θα γίνει σαν και αυτόν. Και εγώ πιστεύω πολύ στην ελευθερία του άλλου και γενικά δε μου αρέσει το να τρώγονται οι άνθρωποι μεταξύ τους γύρω από μικροπολιτικά θέματα στο internet ή να βρίζονται. Δε με εκφράζει καθόλου. Στον δικό μου κώδικα, αποδέχομαι και ανθρώπους που είναι εντελώς διαφορετικοί από εμένα και πιστεύω πως το πιο εύκολο είναι να αποδέχεσαι μόνο τους ομοίους σου. Το δύσκολο είναι να αποδέχεσαι ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από εσένα.

Εμελίνα Μαραγκούλια (Lavart) – Παρά τη σκοτεινή περίοδο που ζούμε, παρατηρώντας σε, διακρίνω την αισιοδοξία σου. Ποιες είναι οι βασικές επιρροές που πήρες από παιδί και σε έχουν οδηγήσει στο να μη βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο;

Leon of Athens – Κοίταξε, στη ζωή μου έχω περάσει και αρκετά σκοτεινά πράγματα, έχω χάσει και δικούς μου ανθρώπους και έχω καταλάβει ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος και δεν αξίζει να ξοδεύεται στη θλίψη και την απραγία. Επίσης, δεν είμαστε μόνο εμείς εδώ, είναι και οι επόμενοι και οι μεθεπόμενοι που θα έρθουν, οπότε είμαι αισιόδοξος γιατί πιστεύω πως πάρα πολλά πράγματα είναι, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι νομίζουμε, στο χέρι μας. Καταλαβαίνω πως, πολλές φορές, τα πράγματα είναι άδικα, πως δεν υπάρχει δικαιοσύνη και συγκεκριμένα σε αυτή τη χώρα δε λειτουργεί όπως πρέπει και κάποιοι απογοητεύονται αλλά, νομίζω, πως πάντα όλα γίνονται με αγώνα, προσωπικό και συλλογικό. Αν δεν είχε γίνει αγώνας, ο Ζακ θα ήταν ακόμα ο ληστής που μπήκε στο κοσμηματοπωλείο και πέθανε μόνος του. Και ακριβώς όπως είπες, επειδή ακούγονται ακόμα και οι αντίθετες απόψεις, είναι τόσο μεγαλύτερη και η ανάγκη να είναι πιο ισχυρή και η άμυνα.Εμελίνα Μαραγκούλια (Lavart) – Πλησιάζοντας προς το τέλος, θα περάσω σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Ποιες είναι οι διέξοδοι σου στην καθημερινότητα, πέρα από τη μουσική, φυσικά.

Leon of Athens – Μου αρέσει πάρα πολύ ο κινηματογράφος και γενικά όλες οι τέχνες, όχι μόνο η μουσική. Μου αρέσει το ποδόσφαιρο, όχι ο χώρος του ποδοσφαίρου αλλά το άθλημα. Μου αρέσει να περπατάω, ιδιαίτερα μέσα στην Αθήνα αλλά και σε όλες τις πόλεις και εννοείται μου αρέσουν τα ταξίδια..

(διακόπτεται για λίγο η συζήτηση μας καθώς φτάνει σπίτι του)

Εμελίνα Μαραγκούλια (Lavart) – Μίλησες για την Αθήνα και απ΄ό,τι καταλαβαίνω την αγαπάς πολύ. Όταν γυρνάς εδώ, ποιο είναι το καταφύγιο σου, ποιο μέρος αναπολείς και θέλεις να επισκέπτεσαι;

Leon of Athens – Μου αρέσει πολύ το Παγκράτι.

Εμελίνα Μαραγκούλια (Lavart) – Σου τηλεφωνώ, λοιπόν, από το όμορφο Παγκράτι.

Leon of Athens – Εσύ τηλεφωνείς από Παγκράτι; Και εγώ στο Παγκράτι βρίσκομαι. Φοβερό. Το λατρεύω το Παγκράτι και τα Εξάρχεια. Έμενα και εκεί πολλά χρόνια, στην περιοχή του μουσείου.

Εμελίνα Μαραγκούλια (Lavart) – Άρα τώρα βρίσκεσαι στην Ελλάδα;

Leon of Athens – Ναι και φεύγω για Αγγλία την Κυριακή και μετά για το tour με τους City of the Sun.

Εμελίνα Μαραγκούλια (Lavart) – Θα σε ξαναδούμε σύντομα στην Ελλάδα, σε κάποιο live;

Leon of Athens – Στο Six d.o.g.s  23 Νοεμβρίου στην Αθήνα και στο Space Lab 24 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα θα ανοίξει τη συναυλία η AnnaVSJune, την οποία ανακάλυψα πρόσφατα και μου άρεσε πολύ και στη Θεσσαλονίκη θα παίξω με την Katerina Duska και θέλω να πω πως χαίρομαι! !πάρα πολύ που θα κάνουμε μαζί live γιατί είναι μία καλλιτέχνης,την οποία σέβομαι πάρα πολύ.

 

Συνέντευξη: Εμελίνα Μαραγκούλια (Lavart)

 

Φωτογραφία Εξωφύλλου: Mariza Kapsabeli

Ο Leon of Athens και η Katerine Duska για πρώτη φορά μαζί στη Θεσσαλονίκη

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr