Search
Close this search box.
Kino – Gruppa Krovi

Το τραγούδι της ημέρας: Kino – Gruppa Krovi

Η ιστορία των Kino ξεκινά στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, με πρωτεργάτη τον στιχουργό, τραγουδιστή και κιθαρίστα Viktor Tsoi.

Γόνος μιας ρωσίδας δασκάλας και ενός κορεάτη πολιτικού μηχανικού, βίωσε από μικρός την αποξένωση και αφουγκράστηκε, ίσως όσο κανένας, την τότε νεολαία της χώρας του. Μιας νεολαίας βυθισμένης στην αβεβαιότητα, την αστάθεια και την απογοήτευση. Γνωρίζοντας εξ’ αρχής την αποστροφή του σοβιετικού καθεστώτος για την ροκ μουσική και με όπλο το ταλέντο του στην ποίηση και την αγάπη του για την τέχνη, σχηματίζει το 1981 το συγκρότημα Kino. Το όνομά τους παραπέμπει στην ρωσική λέξη για τον κινηματογράφο, υποδηλώνοντας τον θαυμασμό του Tsoi για την «έβδομη τέχνη» την οποία και τίμησε ταυτόχρονα με την μουσική του διαδρομή.

Οι στίχοι των Kino σε συνδυασμό με τον επαναστατικό για τα δεδομένα ήχο κέρδισε γρήγορα το κοινό, ενώ από το πρώτο ακόμα άλμπουμ που κυκλοφορούν μπαίνουν στο μάτι των αρχών. Μάλιστα, το τραγούδι «Elektrichka», αναφερόμενο στην απάθεια και στον εγκλωβισμό των συναισθημάτων του μέσου ανθρώπου της σοβιετικής κοινωνίας, απαγορεύτηκε να κυκλοφορήσει. Το 1987, το γκρουπ συμμετέχει στην ταινία «Assa», αφιερωμένη στην υποκουλτούρα της ροκ στην Ρωσία. Το επικό τέλος της ταινίας χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση του συγκροτήματος μπροστά σε χιλιάδες κοινού ερμηνεύοντας το τραγούδι τους «Khochu Peremen!» (μετ. Θέλω Αλλαγές!). Το τραγούδι αγγίζει πλέον όλο τον λαό της Χώρας, η οποία “εκτοξεύει” τη φήμη των Kino, και γίνεται ο ύμνος των αντικαθεστωτικών κινημάτων. Τρία χρόνια αργότερα, ο αναπάντεχος και “απρόβλεπτος” θάνατος του Viktor Tsoi, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, θα σημάνει και το τέλος του συγκροτήματος. Η δύναμη της μουσικής και των στίχων του, παρόλα αυτά, συνεχίζει να ζει μέχρι και σήμερα.

Σε πλήρη ταύτιση με τα τραγικά γεγονότα των ημερών, στο τραγούδι της ημέρας, Gruppa Krovi (από το ομώνυμο άλμπουμ του 1988, μετ. Ο τύπος αίματος), περιγράφονται οι σκέψεις ενός στρατιώτη που εναντιώνεται στην θέληση των ανωτέρων του για «θάνατο» και «πάση θυσίας νίκη», αναζητώντας τη γαλήνη και την αγάπη. 34 χρόνια μετά, το σκηνικό παραμένει το ίδιο…

A warm place

But the roads wait for the prints of our feet

Stardust on boots.

Soft armchair, checkered plaid,

A not-pulled-in-time trigger.

Sunny day – in blinding dreams.

 

Blood type is on (my) sleeve

My serial number number is on (my) sleeve.

Wish me good luck in battle, wish for me:

That I don’t stay in this grass,

That I don’t stay in this grass.

Wish me luck, wish me luck!

 

And there are things to pay, but I don’t want

Victory at any price.

I don’t want to put my feet on anyone’s chest.

I wanted to stay here with you,

Just stay with you,

But the high star in the sky calls me to the road.

 

Blood type is on (my) sleeve

My serial number number is on (my) sleeve.

Wish me good luck in battle, wish for me:

To not stay in this grass,

To not stay in this grass.

Wish me luck, wish me luck!

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

 

Πηγή φωτογραφίας: https://gr.pinterest.com/

Μετάφραση στίχων: https://lyricstranslate.com

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr