Search
Close this search box.
1984

1984: Ο «Μεγάλος Αδελφός» του Τζόρτζ Όργουελ έρχεται στη μικρή οθόνη

1984: Μια σοκαριστική θεατρική διασκευή της οργουελικής δυστοπίας μεταφέρεται στη μικρή οθόνη, σε σειρά 5 επεισοδίων

Τα στούντιο παραγωγής wiip ετοιμάζουν νέα τηλεοπτική σειρά,  βασισμένη σε μια θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του Τζόρτζ Όργουελ «1984». Πρόκειται για ένα έργο των Robert Icke και Duncan Macmillan, το οποίο έκανε πρεμιέρα το 2013 στην Αγγλία. Η παράσταση χαρακτηρίστηκε από τις άγριες και σοκαριστικές σκηνές αναπαράστασης της εφιαλτικής δυστοπίας του Όργουελ για τον φασισμό και την καταπίεση. Στις σκηνές των βασανιστηρίων μάλιστα πολλά μέλη του κοινού πολλοί θεατές αποχώρησαν, λιποθύμησαν ή έκαναν εμετό (ανάμεσά τους και η Τζένιφερ Λόρενς).

Τζόρτζ Όργουελ, «1984»
Τζόρτζ Όργουελ, «1984»

Ο Icke και ο Macmillan θα βρίσκονται στην παραγωγή της σειράς, η οποία αναμένεται να έχει πέντε επεισόδια. Οι δημιουργοί δήλωσαν ότι το τηλεοπτικό «1984» θα είναι «μία τολμηρή νέα εκδοχή, προσαρμοσμένη στη σύγχρονη εποχή και έναν κόσμο που είναι ριζωμένος και εθισμένος στην παραπληροφόρηση και τις ψευδείς πραγματικότητες».

Το «1984» έγινε ταινία πρώτη φορά το 1956 από τον Michael Anderson. Το 1984, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Michael Radford με τον John Hurt και τον Richard Burton στον τελευταίο ρόλο του. Ο Paul Greengrass πρόσφατα έκανε ακόμα μια προσπάθεια, η οποία όμως προς το παρόν έχει σταματήσει.

«Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει τη δημοκρατία και την κυβέρνηση στη διχασμένη εποχή της παρακολούθησής μας, με «ψεύτικες ειδήσεις» και αποσύνθεση της αλήθειας, ο επίκαιρος χαρακτήρας του αριστουργήματος του Όργουελ είναι αναμφισβήτητος. Η μικρή οθόνη μοιάζει σαν ένα φυσικό σπίτι για το πορτρέτο μιας κοινωνίας στην οποία οι άνθρωποι εμπιστεύονται τις οθόνες τους περισσότερο από τον κόσμο έξω από τα παράθυρά τους» είπαν οι δημιουργοί.

1984
«1984»  του Michael Radford, 1984

Η επίσημη σύνοψη του «1984»:

Το ολοκληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού, παρακολουθώντας συνεχώς τους πάντες και τα πάντα μέσα από αμέτρητες διαδραστικές τηλεοθόνες, ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις.

Όλα προσαρμόζονται στη μία και μοναδική αλήθεια, αυτή που πρεσβεύει το Κόμμα, ο μόνος αλάθητος μηχανισμός, του οποίου προσωποποίηση είναι ο Μεγάλος Αδελφός. Όλα, ακόμα και το παρελθόν, όποιος ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το μέλλον, και όποιος ελέγχει το παρόν ελέγχει το παρελθόν.

Το έγκλημα της σκέψης είναι το θανάσιμο αμάρτημα. Γι’ αυτό πρέπει να εξαλειφθεί οτιδήποτε οδηγεί στη διάπραξή του: ελευθερία, γλώσσα, ανθρώπινα αισθήματα. Και όποιος υποπέσει σε έγκλημα σκέψης πρέπει να οδηγηθεί στον θάνατο αναμορφωμένος: θα πεθάνει αγαπώντας τον Μεγάλο Αδελφό. Όταν ο Όργουελ έγραφε το βιβλίο του, το 1984 ήταν μέλλον. Σήμερα είναι παρελθόν. Αλλά, μετά από το έργο αυτό, το πραγματικό 1984 θα είναι πάντα μια χρονιά του μέλλοντος, η πρώτη ενός ζοφερού μιλένιουμ που απειλεί την ανθρώπινη ιστορία.

Ένα από τα μεγαλύτερα βιβλία του εικοστού αιώνα, το 1984 διαβάστηκε σαν μανιφέστο και θαυμάστηκε σαν προφητεία.

Η εφιαλτική του αλήθεια για το κράτος της θανατερής τρομοκρατίας απέχει μόλις ένα βήμα από το να γίνει πραγματικότητα: ήδη ο Μεγάλος Αδελφός μας βλέπει.

10 (μόνο) από τα κλασικά βιβλία που πρέπει να διαβάσεις!

Για περισσότερα νέα, πατήστε εδώ.

Κείμενο: Θεοδωρίδου Ελένη (Lavart)

Πηγή

Πηγές Φωτογραφιών: 1, 2, 3

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr