Search
Close this search box.
θρησκευτικές αιρέσεις

8 θρησκευτικές αιρέσεις που τρόμαξαν την ανθρωπότητα

Αυτές οι οκτώ θρησκευτικές αιρέσεις ξεχώρισαν στην ιστορία για τις ακραίες πεποιθήσεις και τις σοκαριστικές πρακτικές τους. Ενώ ορισμένες καθοδηγούνταν από αποκαλυπτικά οράματα, άλλες επιδίωκαν τον έλεγχο μέσω της βίας ή παράξενων τελετουργιών.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, έχουν εμφανιστεί πολυάριθμες θρησκευτικές αιρέσεις, η καθεμία με τις δικές της μοναδικές πεποιθήσεις και πρακτικές. Ορισμένες από αυτές τις ομάδες έχουν σοκάρει την ανθρωπότητα με τα ακραία ή παράξενα δόγματά τους, συχνά ξεπερνώντας τα όρια των κοινωνικών κανόνων και των ηθικών προτύπων. Εδώ, εξερευνούμε οκτώ τέτοιες αιρέσεις, εμβαθύνοντας στις αμφιλεγόμενες και, ενίοτε, τρομακτικές πρακτικές τους.

8 λόγοι για τους οποίους δε θα επιβίωνες στην Αρχαία Ελλάδα

1. Πύλη του Ουρανού

θρησκευτικές αιρέσεις
Marshall Applewhite Πηγή

Τοποθεσία: Ηνωμένες Πολιτείες

Ιδρύθηκε:  1970

Η Heaven’s Gate ήταν μια θρησκευτική αίρεση UFO με επικεφαλής τον Marshall Applewhite και την Bonnie Nettles. Η ομάδα πίστευε ότι μπορούσαν να μεταμορφωθούν σε αθάνατα εξωγήινα όντα αποβάλλοντας το γήινο σώμα τους. Πίστευαν ότι ένα διαστημόπλοιο που ακολουθούσε τον κομήτη Hale-Bopp θα τους μετέφερε σε μια ανώτερη ύπαρξη. Το 1997, 39 μέλη αυτοκτόνησαν μαζικά σε μια έπαυλη στην Καλιφόρνια, πιστεύοντας ότι θα ανέβαιναν σε αυτό το διαστημόπλοιο.

2. Aum Shinrikyo

θρησκευτικές αιρέσεις
Aum Shinrikyo Πηγή

Τοποθεσία: Ιαπωνία

Ιδρύθηκε: 1984

Το Aum Shinrikyo, που ιδρύθηκε από τον Shoko Asahara, συνδύαζε στοιχεία του βουδισμού, του ινδουισμού και του αποκαλυπτικού χριστιανισμού. Η αίρεση πίστευε σε μια επικείμενη αποκάλυψη και προσπαθούσε να την επισπεύσει με βίαια μέσα. Το 1995, η Aum Shinrikyo πραγματοποίησε επίθεση με αέριο σαρίν στο μετρό του Τόκιο, σκοτώνοντας 13 άτομα και τραυματίζοντας χιλιάδες. Η ομάδα πειραματίστηκε επίσης με χημικά και βιολογικά όπλα, προκαλώντας ευρεία φοβία και καταδίκη.

3. Ο Ναός των Λαών

θρησκευτικές αιρέσεις
Τζιμ Τζόουνς Πηγή

Τοποθεσία: Ηνωμένες Πολιτείες και Γουιάνα

Ιδρύθηκε: 1955

Με επικεφαλής τον Τζιμ Τζόουνς, ο Ναός των Λαών ξεκίνησε ως προοδευτική εκκλησία που υποστήριζε τα πολιτικά δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ωστόσο, η όλο και πιο ασταθής και αυταρχική ηγεσία του Τζόουνς μετέτρεψε την ομάδα σε αίρεση. Το 1978, πάνω από 900 μέλη πέθαναν σε μια μαζική αυτοκτονία-δολοφονία στο Jonestown της Γουιάνας, πίνοντας ποτό με κυάνιο. Το γεγονός αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απώλειες αμερικανικών πολιτών σε μη φυσική καταστροφή μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Η συγκεκριμένη υπόθεση θα αναπτυχθεί σε επερχόμενο φιλμ με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

4. Η λατρεία Thuggee

θρησκευτικές αιρέσεις
Thuggees Πηγή

Τοποθεσία: Ινδία

Ιδρύθηκε: προέλευση αβέβαιη

Η λατρεία Thuggee, που δραστηριοποιήθηκε από τον 14ο έως τον 19ο αιώνα, λάτρευε την ινδουιστική θεά Κάλι. Πίστευαν ότι η διάπραξη δολοφονιών, ιδίως με στραγγαλισμό, ήταν μια μορφή λατρείας και ένα μέσο για να συγκεντρώσουν θύματα για την Κάλι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι Thuggees σκότωσαν χιλιάδες ταξιδιώτες σε όλη την Ινδία προτού κατασταλούν από τις βρετανικές αποικιακές αρχές.

5. Η Εκκλησία της Ευθανασίας

θρησκευτικές αιρέσεις
Chris Korda Πηγή

Τοποθεσία: Ηνωμένες Πολιτείες

Ιδρύθηκε: 1992

Η Εκκλησία της Ευθανασίας, η οποία ιδρύθηκε από τον Transgender Chris Korda, υποστηρίζει τον έλεγχο του πληθυσμού μέσω της εκούσιας αυτοκτονίας, των αμβλώσεων, του κανιβαλισμού (των ήδη νεκρών) και του σοδομισμού (ως μορφή μη αναπαραγωγικού σεξ). Το σύνθημα της ομάδας είναι «Σώστε τον πλανήτη, αυτοκτονήστε» και προωθούν τις ακραίες απόψεις τους μέσω προκλητικών δημόσιων δράσεων και σοκαριστικής προπαγάνδας. Οι αρχές κατέβασαν το site τους παρόλα αυτά αυτή επικίνδυνη σέκτα συνεχίζει να υφίσταται.

6. Το Τάγμα του Ηλιακού Ναού

θρησκευτικές αιρέσεις
Το Τάγμα του Ηλιακού Ναού Πηγή

Τοποθεσία: Ελβετία, Καναδάς και Γαλλία

Ιδρύθηκε: 1984

Ιδρύθηκε από τους Joseph Di Mambro και Luc Jouret, το Τάγμα του Ηλιακού Ναού πίστευε στην επικείμενη αποκάλυψη και προσπαθούσε να δημιουργήσει μια νέα παγκόσμια τάξη μέσω τελετουργικών πρακτικών. Τη δεκαετία του 1990, περισσότερα από 70 μέλη πέθαναν σε μια σειρά μαζικών αυτοκτονιών και δολοφονιών, πιστεύοντας ότι θα ξαναγεννηθούν σε έναν πλανήτη σε τροχιά γύρω από το άστρο Σείριος. Οι τελετουργίες και ο μυστικοπαθής χαρακτήρας της ομάδας συγκέντρωσαν σημαντική προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό.

7. Το Κίνημα για την αποκατάσταση των Δέκα Εντολών του Θεού

θρησκευτικές αιρέσεις
Credonia Mwerinde και Joseph Kibwetere Πηγή

Τοποθεσία: Ουγκάντα

Ιδρύθηκε: 1980

Η αίρεση αυτή, με επικεφαλής τους Credonia Mwerinde και Joseph Kibwetere, ήταν μια αποκαλυπτική αίρεση που έδινε έμφαση στην αυστηρή τήρηση των Δέκα Εντολών. Προέβλεπαν ότι το τέλος του κόσμου θα συνέβαινε το έτος 2000. Όταν η προφητεία απέτυχε, η απογοήτευση οδήγησε στον τραγικό θάνατο περισσότερων από 700 οπαδών σε πυρκαγιά σε εκκλησία, η οποία θεωρήθηκε ότι ήταν μια μαζική δολοφονία ενορχηστρωμένη από τους ηγέτες της αίρεσης.

8. Τα παιδιά του Ant Hill

θρησκευτικές αιρέσεις
O Roch Thériault μαζί με τους ακόλουθους του Πηγή

Τοποθεσία: Καναδάς

Ιδρύθηκε: 1977

Με επικεφαλής τον Roch Thériault, τα Ant Hill Kids ήταν μια μικρή καναδική αίρεση γνωστή για την ακραία κακοποίηση και τις παράξενες πεποιθήσεις της. Ο Thériault ισχυριζόταν ότι ήταν προφήτης και ασκούσε απόλυτο έλεγχο στους οπαδούς του, υποβάλλοντάς τους σε σοβαρή σωματική και ψυχολογική κακοποίηση. Το όνομα της αίρεσης προήλθε από τη σκληρή εργασία που ανάγκαζε ο Thériault τους οπαδούς του να εκτελούν, παρομοιάζοντάς τους με μυρμήγκια. Οι σοκαριστικές πρακτικές της ομάδας ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά την αναφορά πολλαπλών θανάτων και σοβαρών τραυματισμών μεταξύ των μελών της.

Αρχαία Ελλάδα: 6 πρακτικές που σοκάρουν από μια άγνωστη εποχή σε πολλούς

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr